Κορωνοϊός: Καλοκαίρι σε επιφυλακή – Αγωνία για νέες μεταλλάξεις και πρόωρο «χειμώνα» από Σεπτέμβριο

Σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας αλλά και υψηλών προσδοκιών εισέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη που βλέπουν μία προσωρινή(;) αναχαίτιση της πανδημίας και τον αριθμό των νεκρών να μην υπερβαίνει τις 2.500 σε καθημερινή βάση.

Σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας αλλά και υψηλών προσδοκιών εισέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη που βλέπουν μία προσωρινή(;) αναχαίτιση της πανδημίας και τον αριθμό των νεκρών να μην υπερβαίνει τις 2.500 σε καθημερινή βάση. Ομως ενώ τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά σε 38 χώρες, η ανησυχία στο νότιο άκρο της Βαλκανικής δεν έχει γαληνέψει καθώς ο κίνδυνος νέων και άγνωστων μεταλλάξεων είναι πλέον εμφανής και οι υπεύθυνοι επιστήμονες αγωνιούν να καταφέρει έγκαιρα το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να εμβολιαστεί.

Η εικόνα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε και από τα νεότερα δεδομένα στην ενημέρωση της Παρασκευής, παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη ταλάντευση καθώς ενώ βασικοί δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν υφεσιακή ροπή, βαθιά στην κοινότητα υφέρπει ο κίνδυνος μεταλλάξεων όσο ο ιός κυκλοφορεί και δυστυχώς κυκλοφορεί πολύ όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, η Κάλυμνος, προκαλώντας συναγερμό.

Λίγο πριν το άνοιγμα και των τελευταίων οικονομικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τα τελευταία νέα που άφησε ο ιός να διαρρεύσουν είναι ότι ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εκτιμάται σε κάτω από 20.000, για πρώτη φορά ύστερα από δύο μήνες, γεγονός που έχει επαγωγική συνάφεια με τη μείωση του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊο στα νοσοκομεία της επικράτειας, στις 4.900, και τον ημερήσιο αριθμό εισαγωγών που έφθασε τη τελευταία εβδομάδα τους 391.

Οπως όμως ειπώθηκε, το τι συνέβη το Πάσχα με τον κόσμο που συγκεντρώθηκε σε σπίτια, δεν έχει φανεί ακόμα και κανείς δεν αποκλείει να δει τις επόμενες μέρες αύξηση κρουσμάτων. Ειδικά αυτή την περίοδο η αύξηση των κρουσμάτων με όλες τις δραστηριότητες ανοικτές προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο καθώς όσο ο ιός κυκλοφορεί χωρίς να περιορίζεται από τον ανοσοποιημένο πληθυσμό τόσο ευνοείται ο αυτοσχηματισμός του με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων ολοένα και πιο πιθανό.

Στην Ελλάδα ξεφύτρωσαν περιοχές εκκολαπτήρια του ιού ακόμη και σε περιοχές με εμβολιασμένο το 25% του πληθυσμού τους. Αυτές οι τοπικές εξάρσεις δείχνουν πως ο έλεγχος της πανδημίας κινείται σε τεντωμένο σχοινί και τίποτα δεν αποκλείει εν μέσω θέρους η κατάσταση να εξελιχτεί σε εφιάλτη. Για τον λόγο αυτό τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης διατράνωσαν τη σημασία του εμβολιασμού και κυρίως από τις ηλικιακές ομάδες των 30 ετών και πάνω που είναι οι άνθρωποι εκείνοι στην παραγωγική ηλικία και τους οποίους πλήττει περισσότερο ο ιός.

Λίγες μέρες προτού δούμε την περιθρύλητη επανεκκίνηση κάθε έκφανσης της κοινωνικής δραστηριότητας, το σύστημα Υγείας της χώρας παίρνει λίγο μεγαλύτερες ανάσες με τα εξιτήρια να αυξάνονται και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να παρουσιάσει μικρή, σταθερή μείωση. Ωστόσο ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας δεν συμβαδίζει με τη διάθεση του καιρού και τις προσδοκίες του κόσμου καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί, ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233 όταν στις 27  Απριλίου ήταν 49, δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες. Ο  Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα και κάλεσε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Αγρινίου, όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις.

«Η κατάσταση ειδικά στις δύο αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Καθώς κάθε κάτοικος αποτελεί κρίκο της ευρύτερης αλυσίδας ή μεταφορικά ένα γράμμα στο αλφάβητο του DNA, εύρυθμη λειτουργία του όπως όλοι υποστηρίζουν εναπόκειται πλέον στον εμβολιασμό με την ελπίδα ότι η ανάπτυξη ενός πρώτου βαθμού θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού υποσκάπτει την ευρηματικότητα του ιού και τις επιλογές του να εμφανίζει νέα εργαελία επιβίωσης μέσω μολυσματικών μεταλλάξεων.

Το τι συμβαίνει στην Ινδία ανησυχεί όλο τον κόσμο. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι νέες μεταλλάξεις συμβάλλουν στις τραγικές σκηνές που διαδραματίζονται σε όλη τη χώρα, με τα νοσοκομεία να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν και ανοιχτοί χώροι να μετατρέπονται σε κρεματόρια. Αναλύσεις δειγμάτων που έγιναν σε κρατικά εργαστήρια εντόπισαν τη μετάλλαξη Β1617, γνωστή ως ινδική μετάλλαξη, σε 18 χώρες. Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και κάνει τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε νέες λοιμώξεις. Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι παρακολουθεί όλες τις έρευνες για τη νέα αυτή μετάλλαξη.

Οι ειδικοί θεωρούν πως οι νέες μεταλλάξεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο ξέσπασμα αυτού του δεύτερου καταστροφικού κύματος, το οποίο εξαπλώθηκε με τεράστια ταχύτητα στις μεγάλες πόλεις και τώρα προκαλεί χιλιάδες θύματα και στις αγροτικές περιοχές. Οι εικόνες που έρχονται είναι σοκαριστικές.

Τα νεκροτομεία των νοσοκομείων έχουν γεμίσει, άνθρωποι πεθαίνουν στο πεζοδρόμιο επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο να τους χορηγηθεί, ενώ συγγενείς καίνε σορούς ασθενών που πέθαναν από Covid σε αυλές και δημόσιους χώρους. Βλέποντας τη ζοφερή κατάσταση στα νοσοκομεία, πολλοί ασθενείς παραμένουν στα σπίτια τους όπου και πεθαίνουν, χωρίς όμως να καταγραφούν ως θύματα του κορωνοϊού. Αυτό άλλωστε εξηγεί γιατί ο αριθμός όσων σορών πηγαίνουν στα κρεματόρια είναι τουλάχιστον διπλάσιος από την επίσημη καταγραφή θανάτων. Οταν το δεύτερο κύμα τελειώσει, λένε οι ειδικοί, «δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Οι Ελληνες επιστήμονες λένε σε όλους τους τόνους ότι κάθε άλλο παρά τελειώσαμε με την πανδημία η οποία αποτελεί έναν εχθρό που ιχνηλατείται αλλά δεν αποκωδικοποιείται εύκολα. Ο υπερπολλαπλασιασμός κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας και το ενδεχόμενο εμφάνισης μεταλλάξεων από ενδημικούς παράγοντες με άδηλο το προσδόκιμο ζωής τους, προοιωνίζονται ένα καλοκαίρι σε επαυξημένη επιφυλακή.

 

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: 2.691 κρούσματα, 63 θάνατοι και 749 διασωληνωμένοι

89 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Επείγουσα καισαρική σε 39χρονη μητέρα θετική στον κορωνοΐό

Rapid tests στην Κρήτη: 1.536 έλεγχοι και 13 θετικά δείγματα

Σαρηγιάννης: Πότε τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000

 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ