Οι «αριθμοί» των εργασιών της Βουλής

Newsroom
Newsroom

Θετικό αποτύπωμα αφήνει η ουσιαστικά ολοκληρωθείσα την Πέμπτη το βράδυ, με την ψήφιση του 423ου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, τετραετία για το Κοινοβούλιο. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κατεγράφη πρόοδος, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, σε αρκετά πεδία της νομοθετικής και της ελεγκτικής λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας, στα οποία διαχρονικά καταγράφονταν γκρίζες ζώνες ή και στρεβλώσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, αναφερόμενος στην πρόοδο αυτή, λέει με συγκρατημένη αισιοδοξία τη φράση «αρκεί να διαρκέσει», εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξουν στο μέλλον ακυρώσεις όσων έχουν επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, άπαντες εντός του Κοινοβουλίου συμφωνούν πως υπάρχει ανάγκη περαιτέρω βημάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Η πρόοδος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, πολύ περισσότερο διότι δρομολογήθηκε και εντός των πρωτοφανών και εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, με τους περιορισμούς και τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα να μετατρέπονται, μάλιστα, από εμπόδιο σε ευκαιρία: δρομολογήθηκαν μηχανισμοί «εξ αποστάσεως» συμμετοχής σε συνεδριάσεις και σε ψηφοφορίες, με παράλληλη ψηφιακή αναβάθμιση σειράς κοινοβουλευτικών εργασιών και θωράκιση του συστήματος έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

ον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ μπήκε φρένο στις εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Ως προς τα ποσοτικά στοιχεία που βελτιώθηκαν, σημειώνονται μεταξύ άλλων: α) Η μείωση σε ποσοστό 50% του αριθμού των τροπολογιών (717 έναντι 1.422 της προηγούμενης περιόδου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και πως επί της ουσίας σταμάτησε το φαινόμενο των πολλών εκπρόθεσμων ή των τροπολογιών σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων. β) Η μείωση του αριθμού των σχεδίων νόμων (10 έναντι 47) που εισήχθησαν με τη διαδικασία του επείγοντος και κατεπείγοντος. γ) Η αύξηση των επίκαιρων ερωτήσεων (2.553 έναντι 1.687). Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην τελευταία τετραετία υπήρξαν μόνο δύο αδικαιολόγητες απουσίες υπουργών στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου: ποσοστό 0,06%, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, έναντι ενός 30% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στα θετικά, κοινοβουλευτικές πηγές συμπεριλαμβάνουν και το γεγονός ότι αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των νόμων που ψηφίστηκε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (423 έναντι 284), ενώ μέσω των ερανιστικών νομοσχεδίων ρυθμίσεις που στο παρελθόν ψηφίζονταν ως απλές τροπολογίες κατέστη δυνατόν να «περάσουν» από δημόσια διαβούλευση.

Πρωτοποριακό, τέλος, θεωρείται και το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης, που επετεύχθη έπειτα από πρωτοβουλία της Ν.Δ. κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Αφορά, ως γνωστόν, το δικαίωμα της μειοψηφίας να επιτυγχάνει τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, που αξιοποιήθηκε δύο φορές (σχετικά με τις υποθέσεις υποκλοπών και χρηματοδότησης ΜΜΕ). Στο πεδίο, γενικότερα, των συνεδριάσεων των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κατεγράφη αύξηση 31%, αφού πραγματοποιήθηκαν 1.304 έναντι 996 της προηγούμενης τετραετίας, προφανώς λόγω αύξησης των νομοσχεδίων.

Τέλος, σημειώνεται πως έπειτα από αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ενισχύθηκε ευρύτερα ο ελεγκτικός της ρόλος, αφού από το 2020 μπορεί να προτείνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ετήσιους ελέγχους με αντικείμενο αδυναμίες στα συστήματα δημόσιας διαχείρισης.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ