Πώς ένας διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας έδωσε «ζωή» στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού του

Newsroom
Newsroom

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Münster - Γερμανίας, Δρ. Σόλων Θάνος

Το μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Παλαιοκαρυά του δήμου Πύλης στα Τρίκαλα, πήρε «σάρκα και οστά» χάρη στην προσωπική εργασία και την οικονομική ενίσχυση του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και διευθυντή του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Münster - Γερμανίας, Δρ. Σόλων Θάνο με καταγωγή από την περιοχή.

Το Λαογραφικό Μουσείο που συναντά ο επισκέπτης στην Άνω Παλαιοκαρυά του δήμου Πύλης στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, φιλοξενείται στο παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Η ιδιωτική συλλογή περιλαμβάνει λαογραφικό υλικό με δημιουργικά εκθέματα από τη ζωή στο χωριό, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Ο Σόλων Θάνος, γεννήθηκε στην Παλαιοκαρυά Τρικάλων και μετανάστευσε στην τότε Δυτική Γερμανία το 1972. Σπούδασε Βιολογία και Ιατρική και εργάστηκε ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen, του Münster και του Montreal καθώς και στο Max-Planck-Institut στον τομέα της νευροβιολογίας, της οφθαλμολογίας και της βασικής έρευνας. Η ερευνητική του εργασία επιβραβεύθηκε με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία (Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική).

Δημοσίευσε περισσότερα από 250 συγγράματα σε εγκεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 10.000 ετεροαναφορές. Διατέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής Οφθαλμιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster.

Ωστόσο, η αγάπη για το χωριό του παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια συνεχής και έντονη, για αυτό μόλις είχε λίγο ελεύθερο χρόνο ταξίδευε στο χωριό του για να βοηθήσει στην ανάπτυξή του και στην προώθηση δράσεων και παρεμβάσεων, τις πιο πολλές φορές με δική του οικονομική συνεισφορά. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, αποτέλεσε και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο τόσο με προσωπική εργασία, όσο και με οικονομική βοήθεια πήρε σάρκα και οστά, ώστε να εγκαινιασθεί με την παρουσία πλήθους κόσμου και ιδίως πολλών νέων καταγόμενων από την Παλαιοκαρυά, η λαογραφική έκθεση του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκαρυάς στο ανακαινισμένο πρώην δημοτικό σχολείο στον συνοικισμό Άνω Παλαιοκαρυά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ