Σάμος: Τριπλό τσουνάμι και τουλάχιστον 15 αισθητοί μετασεισμοί

Σάμος: Τριπλό τσουνάμι και τουλάχιστον 15 αισθητοί μετασεισμοί

Δεκαπέντε μετασεισμοί μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή της Σάμου - Υπήρξαν και τρία κύματα τσουνάμι

Συνολικά δεκαπέντε μετασεισμοί μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην ίδια περιοχή της Σάμου, που έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ λίγα μόλις λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί τρία κύματα τσουνάμι στο νησί με σχετικά μικρό ύψος.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι, ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς δήλωσε: «Έχουν σημειωθεί 15 μετασεισμοί, οι οποίοι έχουν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ στον εστιακό χώρο που έδωσε τον σεισμό». Όσον αφορά την πιθανότητα νέων τσουνάμι, ο σεισμολόγος ξεκαθάρισε ότι «είχαμε, μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα τρία κύματα τσουνάμι, τα οποία έχουν μικρό ύψος. Η πιθανότητα να έχουμε άλλο τσουνάμι είναι πολύ μικρή, μέχρι να ηρεμήσει εντελώς η στάθμη».

 

 

Παράλληλα, ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι στον σεισμό της Κω το 2017 είχαμε μια τέτοια περίπτωση, όταν «το τσουνάμι κράτησε και μιάμιση με δύο ώρες μετά τον σεισμό». Για την μετασεισμική ακολουθία ο σεισμολόγος ανέφερε: Είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να κάνουμε έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Ακόμα μαζεύουμε δεδομένα».

Για πλούσια και ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, τονίζοντας ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Σάμο, είναι ο κύριος σεισμός. Όπως είπε ο κ. Τσελέντης ο σεισμός προήλθε από γνωστό ρήγμα και είχε μικρό εστιακό βάθος.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ