Σε υψηλούς τόνους η "μάχη" για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή - Δείτε Live

Μητσοτάκης: Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα - Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται το βράδυ στην Βουλή, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία έχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, ενώ τον λόγο πήρε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρας και τόνισε:
«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».
 


Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». 

Για οικονομία

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επίσημη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% φέτος θα αποδειχθεί εξαιρετικά συντηρητική. Το αποτέλεσμα αυτό δεν έρχεται τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας συνεπούς και ισορροπημένης πολιτικής. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε ρωμαλέα ανάπτυξη, εκσυγχρονίζοντας τις δομές και το εργασιακό μοντέλο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο.

Τόνισε δε ότι όλοι οι Έλληνες φέτος και του χρόνου επιβαρύνονται με χαμηλότερους φόρους, πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Συνολικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε, απαντώντας στην κριτική ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν μόνο τους λίγους. Πρόσθεσε δε ότι το 2022 θα μας βρει χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία, που θα δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες. «Είναι μία μικρή ενίσχυση, αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους» είπε.  

Η ΕΚΤ ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα, που δεν είναι ακόμη στο στάδιο της επενδυτικής βαθμίδας. «Είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η χώρα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή η αξιοπιστία επέτρεψε στη χώρα να απαλλαγεί νωρίτερα και από τα δάνεια του ΔΝΤ. 

Για πανδημία

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με διπλή απειλή: Την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και την ενεργειακή κρίση, είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ευχόμαστε και το ελπίζουμε, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη, να έχει πιο ήπια συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει την άμυνά μας. Και η πιο σημαντική άμυνά μας αυτή τη στιγμή είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Αλ. Τσίπρας: Δυστυχώς επτωχεύσατε...ηθικά
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και την εγκάλεσε ότι «ντιλάρει» με ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. 

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο» είπε χαρακτηριστικά.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του κρατικού Προϋπολογισμού είπε ότι ο Προϋπολογισμός "είναι εντός των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα στην δεδομένη χρονική στιγμή για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει".

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση "κλείνει το μάτι" στους "λίγους του κεφαλαίου που προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις τους και άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους" και ταυτόχρονα "καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι για όλους".

Τόνισε ότι "η "μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη", για την οποία "κοκορεύεται" η κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα "της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης" καθώς η κυβέρνηση "έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει".

Όπως εξήγησε, μιλά για "ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιο που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης".

Προσέθεσε ότι "η "μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη" είναι αποτέλεσμα της "προκλητικής στήριξης των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου με νέα κίνητρα και νέα προνόμια".

Επισήμανε ότι σύμφωνα και με κυβερνητικές εκτιμήσεις η εν λόγω ανάπτυξη "θα φθάσει στο επίπεδο του 2008, κάπου το 2032 αν όλα εξελιχθούν ομαλά", τονίζοντας στη συνέχεια ότι "αυτό είναι αδύνατο στον καπιταλισμό γιατί σε ένα σύστημα γεμάτο αντιθέσεις και ανταγωνισμούς είναι αστείο να μιλά κανείς για "ομαλότητα", πολύ περισσότερο που η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε γυάλα".Δείτε επίσης:

Βουλή - Αλέξης Τσίπρας: «Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές»

"Άναψαν τα αίματα" στη Βουλή: Επεισόδιο Τσίπρα-Γεραπετρίτη


 Κατρίνης: Συντηρητικός ο προϋπολογισμός του 2022 - Καταψηφίζει το ΚΙΝΑΛ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ