Η ιστορία της Κυριακής: Ο Κρητικός Σαρλό και οι απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου

Η ιστορία της Κυριακής: Ο Κρητικός Σαρλό και οι απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου
Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Ένα ξεχωριστό podcast για τον Κρητικό που έγινε από τους πρώτους αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου

Το πολιτισμικό φαινόμενο του κινηματογράφου έχει συμπληρώσει 127 χρόνια ζωής. Η πρώτη κινηματογραφική προβολή στην παγκόσμια ιστορία έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 1895 στο Παρίσι από τους αδελφούς Αύγουστο και Λουδοβίκο Λυμιέρ, αφήνοντας το κοινό άφωνο. Για τα τέλη του 19ου αιώνα, οι εικόνες που κινούνταν ήταν κάτι το επαναστατικό!

Πότε, όμως, έφτασε ο κινηματογράφος στην Ελλάδα και πότε ξεκίνησαν οι πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές;

Με τις απαρχές της 7ης Τέχνης στον ελλαδικό χώρο ασχολείται σε αυτό το επεισόδιο της “Ιστορίας της Κυριακής” η Ελίνα Φαρσάρη.

Η πρώτη οργανωμένη προβολή στην Αθήνα, έγινε 11 μήνες μετά την παρθενική εμφάνιση του κινηματογράφου στο Παρίσι και κέρδισε αμέσως τον θαυμασμό και τις εντυπώσεις του κοινού. Πολύ γρήγορα, άρχισαν και οι πρώτες ελληνικές παραγωγές ήδη από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα.

Το πρώτο σωζόμενο ελληνικό φιλμ του βωβού κινηματογράφου σώζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και είναι οι διάσημες “Περιπέτειες του Βιλλάρ”. Ο Βιλλάρ, ένας ταλαντούχος ηθοποιός του βαριετέ και του μουσικού θεάτρου, με πραγματική διεθνή καριέρα στο εξωτερικό, ήταν ο πρωταγωνιστής του κύκλου αυτών των κωμωδιών που παραπέμπουν ξεκάθαρα στα πρότυπα του αμερικανικού και του γαλλικού κινηματογράφου. Ο Έλληνας “Σαρλό” ήταν ο Νίκος Σφακιανάκης από τα Σφακιά, ο οποίος επιστρέφοντας από το Παρίσι ως Νίκος Σφακιανός έγινε ένας από τους πρώτους αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου, μεσουρανώντας τη δεκαετία του ‘20.

Aκούστε το νέο επεισόδιο:

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ