Η ιστορία της Κυριακής: Όταν ο Δίας γνώρισε την Ευρώπη

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Η Ελίνα Φαρσάρη αφηγείται μία αρχέγονη ιστορία.

Με τον σαγηνευτικό κόσμο της μυθολογίας ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο του podcast η «Ιστορία της Κυριακής» και η αφετηρία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία!

Στο επεισόδιο αυτό η Ελίνα Φαρσάρη παρουσιάζει τον επικρατέστερο μύθο που σχετίζεται με το ειδύλλιο αυτό, ο οποίος στην ουσία ξεδιπλώνει την αφετηρία του μινωικού πολιτισμού. Όπως κάθε μυθολογικό στοιχείο, έτσι και η ιστορία της Ευρώπης έχει ως υπόβαθρο κάποια ιστορικά, δηλαδή αληθινά γεγονότα, τα οποίο ο λαϊκός αφηγητής προσπάθησε να αιτιολογήσει. 

Έτσι, για παράδειγμα ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός της Γηραιάς Ηπείρου, ο μινωικός, δεν θα μπορούσε να έχει άλλη προέλευση παρά μόνο θεϊκή. Έτσι, ο Μίνωας, ο ιδρυτής του λαμπρού αυτού πολιτισμού, ήταν ένας ημίθεος στην ουσία, ο πρωτότοκος της ένωσης του Δία με την πριγκίπισσα της Φοινίκης, την Ευρώπη. 

52

Ας θυμηθούμε λοιπόν τον μύθο που διηγείται την αφετηρία όλων μας, ως Κρητικών και ως Ευρωπαίων, και ας δούμε ποιοι άλλοι μύθοι συνδέονται με αυτόν και πώς εξηγούνται κάποια γεγονότα που ακολούθησαν. Στο επεισόδιο αυτό, εκτός από τα μυθικά πρόσωπα, πρωταγωνιστεί και ο ευλογημένος τόπος της Γόρτυνας με τα γάργαρα νερά, τα «θεϊκά» πλατάνια και τον υπέροχο τοπίο. 

Καλή σας ακρόαση!
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ