Ιστορία της Κυριακής: Οι μεσοαστοί στα 50’s, οι ανήλικες υπηρέτριες και η Σπυριδούλα

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Ο ρόλος των υπηρετριών και το φαινόμενο που είναι πλέον γνωστό ως οι «δούλες της Αθήνας»

Η τυποποίηση στον κλασικό ελληνικό κινηματογράφο είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Ένα από τα λεγόμενα κλισέ ήταν και ο ρόλος των υπηρετριών στις ελληνικές ταινίες. Όμως, εδώ δεν πρόκειται απλά για μια στερεότυπη φόρμα, αλλά για ένα ολόκληρο κοινωνικό φαινόμενο της μεταπολεμικής Ελλάδας που συνδέθηκε με την αστυφιλία και τη γένεση της μεσοαστικής τάξης. 

Το φαινόμενο αναλύθηκε από κοινωνιολόγους και ιστορικούς, και είναι πλέον γνωστό ως οι «δούλες της Αθήνας». Ο λόγος για τις ανήλικες κυρίως υπηρέτριες που έμπαιναν ως βοηθοί στα νοικοκυριά των μεσοαστών στις πολυκατοικίες της αντιπαροχής. 

3322

Με το φαινόμενο αυτό, της παιδικής εργασίας και της κακοποιητικής συμπεριφοράς που υφίσταντο όλα αυτά τα μικρά κορίτσια και οι έφηβες από την επαρχία ασχολείται η Ελίνα Φαρσάρη στο σημερινό επεισόδιο του podcast της «Ιστορίας της Κυριακής»

Το μαρτύριο της περίφημης Σπυριδούλας που απασχόλησε πάρα πολύ την ελληνική κοινή γνώμη ήταν η αφορμή για να αναδυθεί στο προσκήνιο η δραματική διάσταση του φαινομένου.

Καλή ακρόαση:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ