Μια κυβέρνηση για 5 ολόκληρες μέρες!

Newsroom
Newsroom

Το μικρότερο κυβερνητικό σχήμα που υπήρξε ποτέ στην ελληνική πολιτική ιστορία

Στις 26 Νοεμβρίου του 1876 δημιουργείται η  Κυβέρνηση του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη που  αντικατέστησε την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου από το 1875,  η οποία είχε παραιτηθεί στις 22 Νοεμβρίου. Έμεινε στην εξουσία για 5 ημέρες δεδομένου ότι δεν είχε πλειοψηφία στη βουλή και στην ιστορία ως η μικρότερη κυβέρνηση που υπήρξε στην Ελλάδα.

Κυβέρνηση Επαμεινώνσα Δεληγιώργη

Το σχήμα που δημιουργήθηκε τότε ήταν ως εξής :

 Ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης ήταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός επί των εξωτερικών

Ο Ιωάννης Ν. Δεληγιάννης ήταν υπουργός επί των Εσωτερικών

Ο Δημήτριος  Λεβίδης Υπουργός  επί των οικονομικών

Ο Δημήτριος Σ. Βουλπιώτης Υπουργός  επί της δικαιοσύνης

Ο  Σωτήριος Πετμεζάς Υπουργός επί των στρατιωτικών

Ο Θάνος Κανακάρης Υπουργός επί των εκκλησιαστικών

Και ο Γεράσιμος Ζωχιός Υπουργός επί των ναυτικών

Στην πρώτη συνέλευση της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, ο Ν. Ευθυμιόπουλος έκανε πρόταση στη Βουλή ότι «η κυβέρνηση δεν εκπληροί τις βάσεις συνταγματικής κυβερνήσεως», η οποία υπερψηφίσθηκε με 95 έναντι 57 ψήφων και έτσι έπεσε η κυβέρνηση.

Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγιώργη

Ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 10 Ιανουαρίου1829 και σπούδασε νομικά. Πατέρας του ήταν ο Μήτρος Δεληγεώργης, αγωνιστής και φρούραρχος του Μεσολογγίου. Ως δικηγόρος διακρινόταν για τον χειμαρρώδη λόγο και την ευγλωττία του, προτερήματα που τον ακολούθησαν και στον κοινοβουλευτικό του βίο. Φιλελεύθερος πολιτικά και με έντονα αντιδυναστική στάση σύντομα έγινε το ίνδαλμα της νεολαίας. Εκλέχτηκε το 1859 βουλευτής Μεσολογγίου αλλά δύο χρόνια αργότερα, μετά την απόπειρα κατά της ζωής της βασίλισσας Αμαλίας από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο (6 Σεπτεμβρίου 1861) συνελήφθη με τον αδελφό του Λεωνίδα και μαζί με άλλους ομοϊδεάτες τους εξορίστηκαν στην Κύθνο. Η δυσαρέσκεια κατά του Όθωνα μεγάλωνε και την 1η Φεβρουαρίου 1862 ξέσπασε στασιαστικό στο Ναύπλιο, που έμεινε στην ιστορία ως Ναυπλιακή Επανάσταση. Οι επαναστάτες προσπάθησαν να απελευθερώσουν τον Δεληγεώργη, απέτυχαν όμως και ο τελευταίος μεταφέρθηκε στη Μύκονο.Φυλακίστηκε από το καθεστώς του Όθωνα. Απελευθερώθηκε το 1862 και συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία. Έγινε Υπουργός επί της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως κατά την Προσωρινή Κυβέρνηση του 1862 Ήταν ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος Εθνικό Κομιτάτο με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής.

Το 1865 διετέλεσε πρωθυπουργός ενώ μέχρι τον θάνατο του διετέλεσε υπουργός παιδείας, οικονομικών στην οικουμενική κυβέρνηση Κανάρη και υπουργός εξωτερικών. Συνολικά ο Δεληγιώργης χρημάτισε έξι φορές πρωθυπουργός (1865, 1870,1872, 1876, 1877), επτά φορές Υπουργός Εξωτερικών, τέσσερεις φορές Υπουργός Δικαιοσύνης, τρεις φορές Υπουργός Εσωτερικών και από μία φορά Υπουργός Οικονομικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως. Μία από τις σπουδαιότερες πολιτικές προσωπικότητες. Μέχρι και  σήμερα διατηρεί τον τίτλο του νεώτερου Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς ανέλαβε πρώτη φορά την εξουσία σε ηλικία 36 ετών.

ΠΗΓΕΣ :

Wikipedia.org

Sansimera.gr

Νεώτερη Ιστορία Ελληνικού Έθνους

ΦΕΚ 52/1876

Cretalive.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ