Ιστορία της Κυριακής: Ρεκλάμες και καταχωρήσεις στα έντυπα του παρελθόντος - Σπαρταριστές ιστορίες

Ιστορία της Κυριακής: Ρεκλάμες και καταχωρήσεις στα έντυπα του παρελθόντος - Σπαρταριστές ιστορίες
Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Η Ελίνα Φαρσάρη γυρίζει το χρόνο πίσω σε μία εποχή που οι διαφημίσεις δεν ήταν έτσι όπως τις ξέρουμε τώρα.

Το κοινωνικό αποτύπωμα μιας ολόκληρης εποχής περιλαμβάνουν οι ρεκλάμες, οι διαφημιστικές δηλαδή καταχωρήσεις στα έντυπα των προηγούμενων δεκαετιών. Τα κείμενα που συνόδευαν τα διαφημιστικά αυτά σε πολλές των περιπτώσεων είναι σπαρταριστά, αναμφίβολα όμως αποτελούν τεκμήριο για τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής σε πολύ περασμένες δεκαετίες.

Σε ρεκλάμες τέτοιες από τις δεκαετίες του ’50 και του ‘60 ως επί το πλείστον αναφέρεται η Ελίνα Φαρσάρη στο νέο podcast της “Ιστορίας της Κυριακής” αντλώντας στοιχεία από μια εποχή που η υπερκατανάλωση και η προτυπολατρεία άρχισε να κερδίζει έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, τα καθαριστικά ήταν πανίσχυρα με κάποιες από τις ιδιότητες τους να αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είναι κατάλληλα και για τα χέρια της νοικοκυράς, η οποία ανταποκρινόταν σε ένα μάλλον αμερικανικό πρότυπο. 

Στο κόσμο των διαφημιστικών καταχωρήσεων της εποχής αυτής οι μπύρες έκαναν καλό σχεδόν σαν γιατρικό και τα τσιγάρα είχαν μηδενική...οξύτητα. Όσο για τα νάιτ κλαμπ της εποχής, πρόσφεραν αναπαυτικά σαλονάκια και νανουριστική μουσική! Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα επιχειρήματα των διαφημίσεων σε εφημερίδες και περιοδικά οι οποίες τις περισσότερες φορές ήταν σκίτσα σε πλαίσια, αφού ο ιλουστρασιόν κόσμος δεν είχε ακόμη εφευρεθεί..

Καλή σας ακρόαση:
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ