Βρετανία: Χωρίς τέλος οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Τζόνσον

Βρετανία: Χωρίς τέλος οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Τζόνσον
Newsroom
Newsroom

Ήδη περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη

Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας». «Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Στη λίστα προστέθηκαν την Τετάρτη και 2 ακόμη υφυπουργοί, ο βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραιτηθεί δεν του έχει αφήσει καμία άλλη επιλογή.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Φίλιπ παραιτήθηκε και εκείνος με τη σειρά του έχοντας προηγουμένως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ήδη περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, πάντως, να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν παραιτείται

Η χθεσινή ημέρα πέρασε στην ιστορία των βρετανικών κοινοβουλευτικών χρονικών ως η ημέρα με τις περισσότερες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και ο Μπόρις Τζόνσον ως ο πολιτικός που συνέχιζε να θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός, έστω και χωρίς κυβέρνηση. Αν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί νωρίτερα, οι διαδικασίες έχουν κινηθεί για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την Τρίτη.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», είχε δηλώσει ο Τζόνσον το μεσημέρι, ενώ οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών είχαν φθάσει τις 27. Το ίδιο επανέλαβε το βράδυ στους υπουργούς που πήγαν να τον δουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας του να αποχωρήσει, ενώ ενδιαμέσως οι παραιτήσεις είχαν ανέλθει στις 37.

Παροτρύνσεις

Πιστοί σύμμαχοί του, όπως η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, τον παρότρυναν να κάνει ο ίδιος το βήμα με αξιοπρέπεια, εφόσον έχει χάσει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ο Τζόνσον ακολούθησε τη μάταιη συμβουλή της Μάργκαρετ Θάτσερ, αρνούμενος να δει τους υπουργούς όλους μαζί και προτιμώντας να τους καλέσει έναν προς έναν. Την ίδια τακτική είχε μετέλθει και η σιδηρά κυρία της βρετανικής πολιτικής όταν ζητούσε την εμπιστοσύνη των υπουργών της, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία που έθεσε τέρμα στην πρωθυπουργία της.

Εχουν κινηθεί διαδικασίες για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, με το ερώτημα της καθαίρεσής του την Τρίτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δικαιούται να παραμείνει λόγω της ισχυρής εντολής που έλαβε στις εκλογές του 2019 και λόγω του κινδύνου η παραίτησή του να οδηγήσει σε περίοδο αναταραχής και τελικά σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες οι Συντηρητικοί πιθανώς θα χάσουν. Ομως η επίκληση από τον Τζόνσον του ενδεχομένου να βυθιστεί η χώρα στο χάος της πολιτικής κρίσης, αν αυτός φύγει, δεν ακούστηκε πολύ πειστική, δεδομένου ότι το χάος είναι ήδη εδώ.

Πολλές κοινοβουλευτικές επιτροπές που επρόκειτο να συνεδριάσουν σήμερα ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι νεοτέρας, καθώς οι υφυπουργοί που επρόκειτο να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση έχουν παραιτηθεί. «Εχω την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης», σημείωσε το μέλος της σκιώδους κυβέρνησης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κόνορ ΜακΤζιν.

Eξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είχαν συγκεντρωθεί τηλεοπτικά συνεργεία εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων, ενώ οι απολογισμοί σιγά σιγά ξεκινούσαν: Μπόρις Τζόνσον, 2 χρόνια και 347 ημέρες στην εξουσία, λιγότερες από τα 3 χρόνια και 11 ημέρες της Τερέζα Μέι, της πρωθυπουργού που ο ίδιος ανέτρεψε. Ομως ο Τζόνσον τους απογοήτευσε, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα».Βρετανία: Χωρίς τέλος οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Τζόνσον-1

Τα σενάρια για τον Βρετανό πρωθυπουργό

Το επόμενο βήμα, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποχωρήσει οικειοθελώς, είναι η ψηφοφορία για την αποπομπή του, που μπορεί να γίνει μετά την εκλογή των μελών της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος, τη Δευτέρα.

Στην πρώτη τέτοια ψηφοφορία, που είχε γίνει τον Μάιο, ο Τζόνσον είχε χάσει την εμπιστοσύνη του 41% της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Κανένας από τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη που παραιτήθηκαν χθες δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό το 41%. Αν οι νέοι επικριτές του, που παραμένουν βουλευτές, προστεθούν στο 41%, ο Τζόνσον έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πολιτικού αναλυτή του ΙTV Ρόμπερτ Πέστον. Τι μπορεί να αλλάξει στους νόμους των μαθηματικών από σήμερα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας;

Στα μαθηματικά τίποτα, στην πολιτική πολλά. Μετά την έντονη φημολογία χθες ότι ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι περιλαμβανόταν σε αυτούς που παρότρυναν τον Τζόνσον να παραιτηθεί, τελικά φαίνεται ότι ο Ζαχάουι όχι μόνο μένει αλλά και φιλοδοξεί να παρουσιάσει από κοινού με τον Τζόνσον πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον έπαιξε επίσης το χαρτί της ενότητας της χώρας, γράφοντας χθες επιστολή στην πρωθυπουργό της Σκωτίας με την οποία της επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα για ένα ακόμη δημοψήφισμα με το ερώτημα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι αν το κόμμα του τον ανατρέψει, οι νικητές των επόμενων εκλογών θα είναι οι Εργατικοί που μπορεί να συγκυβερνήσουν με το σκωτσέζικο SNP και να οργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση. 

Πολλοί Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που να οδηγεί σε εκλογές. Αντιθέτως, ότι η κρίση εμπιστοσύνης είναι τόσο βαθιά που απαιτείται νέα ηγεσία, η οποία θα έχει χρόνο στη διάθεσή της να κυβερνήσει προτού το Συντηρητικό Κόμμα ζητήσει ξανά την ψήφο των Βρετανών, στο τέλος της τετραετίας. Η ημέρα των μαζικών παραιτήσεων έκλεισε χθες με μία αποπομπή, καθώς ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα ο προβεβλημένος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μάικλ Γκόουβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

 

Δείτε επίσης

Ο Μπ. Τζόνσον απέπεμψε από την κυβέρνηση τον Μάικλ Γκόουβ

Ο Μπόρις Τζόνσον αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Βρετανία: Την επόμενη βδομάδα ίσως κατατεθεί η νέα πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον

Οι Ουκρανοί για τον Μπόρις Τζόνσον - «Δεν θέλουμε να τον χάσουμε, είναι γλύκας»

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης στη Βρετανία

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ