Οργή για την σφαγή σπάνιων προβάτων μουφλόν στο Τζίλιο

Οι αρχές λένε ότι συνιστούν απειλή για τη βιοποικιλότητα κι έλαβαν άδεια να τα θανατώσουν στο πλαίσιο έργου με χρηματοδότηση της ΕΕ

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων απείλησαν να κινηθούν νομικά εναντίον του εθνικού πάρκου που διοικεί ομάδα νησιών ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, καθώς εντείνεται η διαμάχη για τη σφαγή σπάνιων προβάτων μουφλόν στο νησί Τζίλιο.

Κυνηγοί έφτασαν στο νησί αυτή την εβδομάδα και μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει τέσσερα μουφλόν, ένα άγριο πρόβατο που προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας και πιστεύεται ότι είναι πρόγονος των κατοικίδιων φυλών.

Έχουν απομείνει περίπου 30 μουφλόν στο νησί και οι αρχές έλαβαν άδεια να θανατώσουν τα ζώα στο πλαίσιο έργου με χρηματοδότηση της ΕΕ, αφού θεωρήθηκε ότι αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων, που έχουν προσφύγει στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λένε ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ψευδές και ότι τα ζώα πρέπει να μεταφερθούν εκτός νησιού.

Το Τζίλιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Τοσκανικού αρχιπελάγους μετά την νήσο Έλβα, όπου περιφέρονται ελεύθερα και πρόβατα μουφλόν.

Ακτιβιστές προτρέπουν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το Τζίλιο στις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς και την Έλβα, λόγω φόβων ότι η σφαγή ίσως επεκταθεί εκεί.

Είναι άγνωστο πόσα μουφλόν υπάρχουν σε όλο το αρχιπέλαγος, αλλά η Corriere della Sera ανέφερε ότι περισσότερα από 2.000 έχουν θανατωθεί από το 1997. Σχετικό petition για να σταματήσει η σφαγή έχει συγκεντρώσει πάνω από 15.000 υπογραφές.

Τα μουφλόν μεταφέρθηκαν στο Τζίλιο από έναν γαιοκτήμονα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ζούσαν κλεισμένα σε μια μονάδα, μέχρι που ο ίδιος εγκατέλειψε την εγκατάσταση και τα ζώα δραπέτευσαν.

Ο Sergio Ortelli, δήμαρχος του νησιού, είπε ότι ο αριθμός τους έχει πολλαπλασιαστεί με τα χρόνια κι ενώ στηρίζει την ιδέα μεταφοράς τους εκτός νησιού, απαντά πως έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα όταν έλαβε διάφορες καταγγελίες από αγρότες για ζημιές στη γη τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη κι αν τα ζώα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ιταλία, θα μπορούσαν να αποτελούν νομίμως θηράματα κι εκεί καθώς δεν είναι προστατευόμενο είδος.

«Είναι νόμιμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλο αυτό», είπε. «Τα ζώα μπορούν να κυνηγηθούν νόμιμα, όπως τα αγριογούρουνα».

Η LAV, ιταλική ένωση κατά της ζωοτομίας, δήλωσε ότι θα λάβει νομικά μέτρα εκτός εάν σταματήσει η σφαγή εντός των επόμενων 24 ωρών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα ζώα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο καταφύγιο άγριας ζωής San Rossore στην Τοσκάνη.

«Το καταφύγιο είναι διαθέσιμο για να τα πάρει», είπε η Claudia Squadroni, εκπρόσωπος της LAV. «Ως εκ τούτου, εάν υπάρχει εναλλακτική λύση στη θανάτωση των ζώων, τότε είναι αντίθετο με το νόμο να τα σκοτώσεις».

«Έχουμε δημοκρατία και η λήψη νομικών μέτρων είναι νόμιμη… αλλά βλέπουμε κιόλας τι θα πει ο δικαστής», σημείωσε ο Ortelli.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ