5 χρόνια, πάνω από 300 επισκέψεις ... αμέτρητες ελπίδες για καλύτερους αυριανούς οδηγούς!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Κυκλοφοριακή αγωγή ... από κούνια! - Από το 2018 η Τροχαία Ηρακλείου "επενδύει" στα παιδιά

Της Κατερίνας Παντινάκη

Η πιο βέβαιη γνώση είναι η εμπειρία, λένε. Ό,τι ένα παιδί ζήσει, θα βρει "χώρο" στη σκέψη και τις αναμνήσεις του, περισσότερο από κάθε θεωρητική πληροφορία. Πάνω σε αυτή τη λογική, η Τροχαία Ηρακλείου τα τελευταία πέντε χρόνια εστιάζει στους μαθητές, διδάσκοντας με βιωματικό τρόπο Κυκλοφοριακή Αγωγή. Είναι μία προσπάθεια στοχευμένη και καλά σχεδιασμένη, με τον διοικητή Στέλιο Καρακούδη - από όταν ακόμη ήταν στη θέση του υποδιοικητή - να έχει εμπνευστεί, πιστέψει και πάρει επ'ώμου το εγχείρημα αυτό, το οποίο η σχολική κοινότητα έχει αγκαλιάσει και οι μαθητές απολαμβάνουν!

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, με άλλα λόγια! Οι μαθητές, από το δημοτικό κιόλας, έρχονται σε επαφή με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, βασικά σήματα και σωστή οδική συμπεριφορά, ενώ οι ενημερώσεις της Τροχαίας στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνουν και συζήτηση αλλά και κουίζ με δώρα.

"Από το 2018 μέχρι και σήμερα, η Τροχαία Ηρακλείου έχει κάνει πάνω από 300 επσκέψεις σε σχολεία" - λέει στο Cretalive, ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης, σημειώνοντας ότι ένας βασικός πυλώνας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία τρία χρόνια, είναι η Κυκλοφοριακή Αγωγή στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και η ενημέρωση στους ενήλικες, καθώς το έλλειμμα στην οδική συμπεριφορά εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ενήλικες. Άλλωστε από την ηλικία που λαμβάνει κανείς το δίπλωμα οδήγησης, έρχεται ξανά σε επαφή με τη θεωρητική - αλλά απαραίτητη - γνώση του ΚΟΚ;

"Η κάθε μας πράξη είναι ένα βίωμα, γι'αυτό και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε νέες γενιές οδηγών και πολιτών που μετακινούνται στους δρόμους, πιο συνειδητοποιημένους με κυκλοφοριακή συνείδηση" - σημειώνει ο κ.Καρακούδης.

Για μια καινοτόμα δράση έκανε λόγο ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών, Κώστας Παραδεισανός, που μαζί με τα "παιδιά του" καλωσόρισε με ενθουσιασμό την Τροχαία. "Διδάσκεται με παιγνιώδη, βιωματικό τρόπο η κυκλοφοριακή αγωγή" - αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας πως είναι "ευθύνη όλων μας, τα παιδιά μας να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση και παιδεία".

Ο κ.Παραδεισανός, έχοντας μακρά εμπειρία από γενιές μαθητών, διαπιστώνει ότι τα παιδιά σήμερα είναι, πιο συνειδητοποιημένα, και σε αυτό συντελούν αρκετοί παράγοντες. Από τη μία, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων η Κυκλοφοριακή Αγωγή είναι μια ενταγμένη δραστηριότητα, κι αφετέρου συγκροτημένες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Τροχαίας Ηρακλείου παρέχουν γνώση και οδική κουλτούρα. Μάλιστα όπως σημειώνει το διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών "τα παιδιά διορθώνουν τους γονείς την ώρα της οδήγησης κι αυτό είναι μια δικαίωση!"

τροχαία

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και την πρωτοβουλία Cretalive Εν Δράσει

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ