Αδειάζουν οι υπηρεσίες του Δήμου - Άνεργοι 140 συμβασιούχοι... και έπεται συνέχεια

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών- Αναμένονται και νέες αποφάσεις των Δικαστηρίων

Αδειάζουν η μία μετά την άλλη οι υπηρεσίες στον Δήμο Ηρακλείου και πλέον τίθεται εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα λειτουργίας των υπηρεσιών μετά και τις απανωτές απορριπτικές αποφάσεις των Δικαστηρίων και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, πρόκειται για 140 συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων όπως διοικητικοί, εργαζόμενοι σε αθλητικές δομές, τεχνικό προσωπικό, εργατικό προσωπικό, κοιμητήριο, πράσινο, καθαριότητα εσωτερικών χώρων κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 140 συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί με προγράμματα του ΟΑΕΔ το 2018 και το 2020, ενώ κάποιοι εξ αυτών ήταν έκτακτοι λόγω των αυξημένων αναγκών με φόντο την πανδημία του Covid-19.

Με το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου να απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων εργαζομένων, αυτόματα, καταργούνται οι προσωρινές διαταγές, με τις οποίες παρέμεναν στις θέσεις εργασίας τους και οι άνθρωποι αυτοί... μένουν άνεργοι.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Μαρία Καναβάκη, αναγνωρίζει το οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας των υπηρεσιών λέγοντας στο Cretalive ότι:

«Ήδη με την αποχώρηση των ανθρώπων που έχουν φύγει με τις αποφάσεις που έχουν βγει, υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας κάποιων τμημάτων, θέμα που δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο να αντιμετωπιστεί».

Η "κορυφή του παγόβουνου": Αναμένουμε και νέες αποφάσεις των Δικαστηρίων

Και το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ, καθώς όπως φαίνεται όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηράκλειο αποτελούν την "κορυφή του παγόβουνου", αφού στα Δικαστήρια εκδικάστηκαν υποθέσεις που αφορούν σε περισσότερους από 1.000 συμβασιούχους εργαζόμενους σε όλη την Κρήτη.

Προς το παρόν, λοιπόν, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για 140 άτομα μόνο στον Δήμο Ηρακλείου, τα οποία... μένουν στο δρόμο ενώ «για τους υπόλοιπους συμβασιούχους αναμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων όποτε αυτές εκδοθούν» υπογραμμίζει η κ. Καναβάκη.

«Ο Δημος Ηρακλείου, όπως και οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι δήμοι στη χώρα, αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης και οι συμβασιούχοι πράγματι με τις υπηρεσίες τους και την εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει, έχουν συνδράμει καθοριστικά στο δημοτικό έργο» τονίζει η ίδια.

«Το ζήτημα απαιτεί νομοθετική λύση»

Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις εκδικάστηκαν στα Δικαστήρια Ηρακλείου στις 24 Μαρτίου 2023 με τους αντιδημάρχους Μαρία Καναβάκη και Κώστα Βαρδαβά να παρίστανται ως μάρτυρες και να καταθέτουν ενόρκως την αναγκαιότητα για την παραμονή των συμβασιούχων εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου.

«Στηρίξαμε τον εργατικό και δικαστικό τους αγώνα και τουλάχιστον για τις αποφάσεις που έχουν βγει έως τώρα κατά γενική ομολογία ήταν γρηγορότερα από ότι αναμενόταν.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια «ως δημος και ως δημοτικό σύμβουλιο έχουμε αναγνωρίσει και διαπιστώσει το ζήτημα και έχουμε βγάλει σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα».

Σε κάθε περίπτωση τονίζει πως: «Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές, θα δούμε ως δήμος το θέμα πώς θα το διαχειριστούμε όπως πιθανόν και οι εργαζόμενοι με τους νομικούς τους συμβούλους να δουν τι κινήσεις μπορούν να κάνουν».

Πάντως καταλήγει η ίδια «το ζήτημα προφανώς -και όλοι συμφωνούν σε αυτό- θέλει νομοθετική λύση».

Δείτε επίσης:

Σοκ - Δεκάδες συμβασιούχοι μένουν στο δρόμο παραμονές Πάσχα!

"Πάγωσαν" όλοι: Βγήκαν οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ