Νέα δεδομένα ενόψει της δίκης για τις δουλειές των συμβασιούχων

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου Ηρακλείου, με εντολή Δημάρχου, πρόκειται να ζητήσουν αναβολή της δίκης

Λίγες ώρες πριν τη "μητέρα των μαχών", νέα δεδομένα δημιουργούνται αναφορικά με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τα οποία έχουν καταθέσει χιλιάδες συμβασιούχοι από ολόκληρο το νομό Ηρακλείου, οι οποίοι περιμένουν με προσμονή την απόφαση του Δικαστηρίου για την παραμονή στην εργασία τους ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηρακλείου αναμένεται την Παρασκευή να ζητήσουν αναβολή με εντολή του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο  οποίος ως γνωστόν έχει λάβει το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Πλέον η απόφαση είναι ξεκάθαρα πολιτική και με "όπλο" και "σφαίρα" την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Λαμπρινός πάει την υπόθεση... ένα βήμα παραπέρα δίνοντας ξεκάθαρη εντολή στους νομικούς συμβούλους του δήμου να ζητήσουν αναβολή από το Δικαστήριο.

"Παρέλαση" συμβασιούχων πριν την παρέλαση

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Cretalive, αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε διαφορετικοί δικαστές έχουν "χρεωθεί" τις δικαστικές υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει συμβασιούχοι και πρόκειται να εκδικαστούν αύριο. Βέβαια στα δικαστήρια έχει ήδη υπάρξει πρόνοια οι υποθέσεις να εκδικαστούν σε διαφορετικές ώρες.

Ωστόσο, παρότι γίνεται προσπάθεια να μην συμπέσουν οι υποθέσεις, αναπόφευκτα θα υπάρξει συνωστισμός στα Δικαστήρια με τόσο κόσμο που θα περιμένει και θα αγωνιά για το μέλλον της εργασίας του.


Χιλιάδες συμβασιούχοι αγωνιούν για την εργασία τους

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, μία διαφορετική "παρέλαση" πριν την επίσημη παρέλαση της 25ης Μαρτίου αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, στα Δικαστήρια Ηρακλείου όπου χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει, κατά καιρούς, ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους.

Πρόκειται για περισσότερα από 1.000 άτομα από τον δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, από πολλούς δήμους του νομού Ηρακλείου καθώς και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Μόνο στον Δήμο Ηρακλείου κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο 650 συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονται σε διάφορες ειδικότητες όπως: Υπηρεσίας Καθαριότητας, Πρασίνου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Νεκροταφείου καθώς και σε Διοικητικές Υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2017 ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν στις δουλειές τους με προσωρινές διαταγές που εκδίδονται από τις δικαστικές Αρχές Ηρακλείου, μετά την αναβολή της κάθε εκδίκασης.

Το εν λόγω δικαστήριο έχει πάρει πολλές αναβολές από το 2019- 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Όλοι θα βρισκόμαστε στα δικαστήρια Ηρακλείου την ερχόμενη Παρασκευή ενώ πρέπει να σημειώσετε ότι και οι μόνιμοι υπάλληλοι στηρίζουν τον αγώνα μας» ανέφερε στο Cretalive ο Μιχάλης Καρασάββας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κι εκλεγμένος στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Στο πλευρό των συμβασιούχων η Μαρία Καναβάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη, αλλά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου συμπαρίσταται στον αγώνα των συμβασιούχων.

Η Μαρία Καναβάκη χαρακτηρίζει ως «σημαντική απώλεια» το ενδεχόμενο οι συμβασιούχοι να χάσουν την δουλειά τους ενώ ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι «είμαστε δίπλα στον αγώνα τους».

Επίσης η ίδια αναφέρει ότι «έχουν πλήρως ενταχθεί στο δημοτικο μας μηχανισμό και έχουν αποκτήσει δεξιότητες και εξειδίκευση. Οι υπηρεσίες τους είναι πολύτιμες στον υποστελεχωμένο δήμο μας».

«Σε κάθε περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο έλαβε αυτή την απόφαση να σταθούμε δίπλα τους όμως πρέπει πέρα από τη δικαστική οδό να βρεθεί νομοθετική λύση του ζητήματος» καταλήγει η κ. Καναβάκη.


Φορείς του Ηρακλείου δίπλα στους συμβασιούχους

Εν τω μεταξύ, σειρά φορέων στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων και καλούν σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και με την στήριξη των Σωματείων Εργαζομένων στους Δήμους του νομού και της Περιφέρειας Κρήτης συμπαραστέκεται στους παρατασιούχους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας τους.

Ταυτόχρονα καλεί τους παρατασιούχους συμβασιούχων εργαζομένων να παραστούν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στις 9 το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα, συμβασιούχοι στους ΟΤΑ και την Περιφέρεια, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Ως Σύλλογοι Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού ,με κάθε τρόπο, μέσα από απεργίες , ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου προσπαθούμε να αναδείξουμε το μείζον θέμα των δήμων: Την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, δεκάδες συνάδελφοι μας εργαζόμενοι στους δήμους του νομού, με διαφόρων μορφών συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσέρχονται στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται πολλά χρόνια δίπλα μας ,καλύπτοντας τα εργασιακά κενά που έχει δημιουργήσει η απαξίωση του κεντρικού κράτους και σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι λειτουργούν λόγω της παρουσίας τους».


Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ τονίζει:

«To Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα όλων των συμβασιούχων των δήμων του νομού Ηρακλείου και της περιφέρειας Κρήτης. Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, μέσω προγραμμάτων, εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες, όπως συμβαίνει και στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους δήμους και περιφέρειες  με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα».


Στον αγώνα και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου:

"Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου είναι  στο πλευρό των συμβασιούχων έδωσε και δίνει αταλάντευτα τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα. Παλεύει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμβασιούχων – παρατασιούχων, για να καλυφθούν πλήρως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών με τις απαιτούμενες δαπάνες (μισθοί - ασφαλιστικές παροχές) να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό".

 

Δείτε επίσης:

Στον "αέρα" 650 συμβασιούχοι στο Δήμο Ηρακλείου

Στο πλευρό των συμβασιούχων η Μαρία Καναβάκη- Τι απαντά στο δημοσίευμα του cretalive

Στηρίζουν τους συμβασιούχους στον δίκαιο αγώνα τους


 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ