Ατελείωτες οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία και ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία

Newsroom
Newsroom

Κοινή ανακοίνωση των σωματείων: Η υγειά είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Αγανάκτηση για τις ατέλειωτες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις και ραντεβού με γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζουν σωματεία. Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη", το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ν.Ηρακλείου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου αναφέρουν:

Ατελείωτες είναι οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία και ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, απόρροια  της πολιτικής που λογαριάζει της λαϊκές ανάγκες ως κόστος για το κράτος  και μετατρέπει την λαϊκή οικογένεια σε πελάτες των αρπακτικών της ιδιωτικής υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αποτελεί και η περίπτωση συναδέλφου, που μας καταγγέλθηκε,  όπου αντιμετωπίζει  σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρήζει άμεσα εξετάσεων και πιθανώς χειρουργείο, να πρέπει να περιμένει 6 μήνες στο δημόσιο νοσοκομείο για να κλείσει το απαραίτητο ραντεβού!! 

Έτσι αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας όλους τους ασθενείς εξάλλου, όπου και με επίσημη  τοποθέτηση των αντίστοιχων  υπουργών  στην βουλή «ότι όπου το δημόσιο υπολείπεται σε δομές, υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας να καλύπτει αυτά τα κενά». 

Δεν μας είπε βεβαία ότι στις ιδιωτικές κλινικές δεν κάνουν τίποτα για την ψυχή της μάνας τους, αλλά πληρώνονται αδρά από τους ασθενείς  που πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Η περίπτωση του συνάδελφου, ο οποίος είναι ανίκανος να δουλέψει  με μόνο εισόδημα αυτό της πρόνοιας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική αν υπολογίσουμε και την ακρίβεια που σπάει κοκάλα παντού [ενεργεία, νερό, είδη διατροφής, αύξηση των τιμών του φαρμάκου].

Η λύση που δόθηκε μέσα από την κινητοποίηση των σωματείων, την δημοσιότητα που πήρε και την παρέμβαση γιατρών στο νοσοκομείο είναι θετική άλλα δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη λύση . 

Σήμερα στον 21ο αιώνα  η ανάγκη και η απαίτηση του λαού και σύμφωνα και με  την εξέλιξη της επιστήμης δεν μπορεί να είναι άλλο από  την ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας και την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της. Η υγειά είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.  
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ