Διαδρομές πολιτισμού και πεζοπορίας στον Αποκόρωνα

Newsroom
Newsroom

Πρόταση για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Στην ανάδειξη, διασύνδεση και λειτουργία 12 πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων, συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων, προχωρούν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Αποκορώνου.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αναδεικνύονται περιοχές της ενδοχώρας του δήμου και αναπτύσσονται εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Παράλληλα εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία και πολιτιστικής διαδρομής που αφορά την ανάδειξη 27 μνημείων του Αποκόρωνα.

Τα μονοπάτια – Πεζοπορικές διαδρομές

Τα 12 μονοπάτια του Αποκόρωνα (Chania Trails-Apokoronas), είναι:

*Απτέρα, μεταξύ καιρού και αέρα.

*Διαδρομή στην ιστορία.

*Κούμοι και Μιτάτα στα Λευκά Ορη.

*Τα χωριά των Κυπαρισσιών.

*Ο Αποκόρωνας σε μια διαδρομή.

*Στα περίχωρα της ιστορίας, της πρωτεύουσας του Αποκόρωνα.

*Το παραμυθένιο δάσος.

*Τοπίο σε σύνθεση.

*Ο γύρος της λίμνης.

*Το δάσος έκπληξη.

*Στα υψώματα.

*Ο δρόμος του βοσκού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «ο δήμος μας είναι ο πρώτος στην Κρήτη με πιστοποιημένες 12 κυκλικές διαδρομές».

Ο σχεδιασμός και οι στόχοι

Οι πεζοπορικές διαδρομές σχεδιάστηκαν από την Κοινωνική Συνεργατική Επιχείρηση Paths of Greece (Μονοπάτια της Ελλάδας).

Ο Δήμος Αποκορώνου και η Περιφέρεια Κρήτης ενέκριναν τη σχετική πρόταση-μελέτη και ο Δήμος Αποκορώνου υπέγραψε σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 238.600 ευρώ.

Όπως αναφέρει η πρόταση για τη δημιουργία των διαδρομών «το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών του Αποκόρωνα αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τον Αποκόρωνα και τους ανθρώπους του.

Έχει σκοπό να προσφέρει ένα νέο βιώσιμο προϊόν εναλλακτικού τουρισμού, να κάνει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας πιο ορατές και προσιτές στον ντόπιο και τον ξένο επισκέπτη, να ευαισθητοποιήσει το ντόπιο και διεθνές κοινό σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξή του, με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν εξαρτάται τόσο από τη διάνοιξη ή συντήρηση των μονοπατιών αυτών, αλλά από την προβολή, εναλλαγή και τον συνδυασμό τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Στόχος δεν είναι ο πεζοπόρος να περπατήσει μια διαδρομή που ενώνει σημεία ενδιαφέροντος, αλλά η ίδια η διαδρομή, το ίδιο το μονοπάτι να αποτελέσει τον πόλο έλξης ή την εμπειρία που θα κάνει τον πεζοπόρο να το απολαύσει και να το επισκεφθεί ξανά».

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδίδεται για χρήση κάθε μία από τις διαδρομές που θα είναι απολύτως έτοιμη μαζί με τον ψηφιακό της χάρτη, ενώ έντυποι χάρτες θα μοιραστούν σε αρκετά σημεία από τα οποία διέρχονται οι διαδρομές (καφενεία χωριών, πολιτιστικοί σύλλογοι). Η ανακοίνωση για την εκάστοτε διαδρομή που θα παραδίδεται έτοιμη για χρήση θα γίνεται από τον Δήμο Αποκορώνου, με την πρώτη να πραγματοποιείται στα τέλη του Οκτωβρίου και θα συνοδεύεται από το σύνολο των χρηστικών πληροφοριών που απαιτείται να είναι στη διάθεση των πεζοπόρων.

Τα Μονοπάτια του Αποκόρωνα (Chania Trails-Apokoronas) στο σύνολό τους θα έχουν παραδοθεί για χρήση μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ακολουθήσει στη συνέχεια σειρά δράσεων προβολής και ανάδειξής τους ενώ η συντήρηση του δικτύου θα είναι συνεχής μέσα από την συνεργασία με την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης.

Όλες οι διαδρομές και οι χάρτες θα αποτυπώνονται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Σύμβαση και για πολιτιστικές διαδρομές

Όπως λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου μέσα στον Νοέμβριο, υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, δήμος και Πολυτεχνείο Κρήτης, προχωρούν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ύψους 409 χιλιάδων ευρώ, για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής που θα αναδεικνύει 27 μνημεία της περιοχής.

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για το καταδυτικό πάρκο και τα σπηλαιοβάραθρα που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ