Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια και Alzheimer στο Ηράκλειο

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια και Alzheimer στο Ηράκλειο

Παρουσία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη

Παρουσία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής  Ράπτη εγκαινιάστηκε το  πρώτο δημόσιο Κέντρο Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια - νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου.
Η κ. Ράπτη μίλησε για την σπουδαιότητα της μονάδας και την έμπρακτη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτακη στην υλοποίηση του έργου αλλά και γενικότερα στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Κρήτη. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και από την Διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη και τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκη.

Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη, συνεχάρη όλους για το έργο που γίνεται στο ΠΑΓΝΗ και στην Κρήτη,δηλώνοντας:

«Σας βεβαιώνω, ότι είμαστε εδώ. Ότι η πανδημία μας δίδαξε εκτός των άλλων, ότι στις κρίσεις  δεν πρέπει  κανείς να είναι μόνος.

Ότι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά είναι οδηγός μας και η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα μας. Ότι επιστήμη και πίστη πρέπει να βαδίζουν πλάι - πλάι. Γιατί κοινός στόχος είναι να σώσουμε ζωές. Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια και υγιής, σωματικά και ψυχικά».

«Ένα όνειρο ζωής, έγινε πραγματικότητα» , δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη και τόνισε" Η 7η ΥΠΕ Κρήτης, αξιολόγησε την αναγκαιότητα για την δημιουργία του και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από  σχετική πρόταση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη»,  δρομολόγησε  όλες τι απαιτούμενες ενέργειες  για τη δημιουργία  Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια - νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας σε έργα υποδομής, εξοπλισμό Νοσοκομείων,ιατρική ενίσχυση,ενώ ζήτησε από την υφυπουργό να μεταφέρει το αίτημα στην Κυβέρνηση να ενισχύσει με πόρους στην Περιφέρεια από τις δημόσιες επενδύσεις.Ο Περιφερειάρχης παράλληλα πρόσθεσε πως: 

“Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με όλες τις δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας και τους κοινωνικούς φορείς και ενισχύει με κάθε τρόπο τις δομές ψυχικής υγείας με σκοπό την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της εξω-ιδρυματικής και κοινοτικής περίθαλψης και φροντίδας στο νησί μας και την προαγωγή της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας.” Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την συνεργασία όπως και την  Διευθύντρια της Ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής Μαρία Κασωτάκη.


Κέντρο Υγείας Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με δηλώσεις στα ΜΜΕ του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας-κοινωνικών υπηρεσιών Λαμπρο Βαμβακά:

“Τo Κέντρο Ημέρας αποτελεί μια εξειδικευμένη δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και διασφαλίζει τη συνέχεια της θεραπείας και φροντίδας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και της κοινωνικής τους λειτουργικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Σεπτέμβριο του 2021, υπεγράφη σύμβαση για τη διαρρύθμιση και την επισκευή του πρώην κτιρίου ΠΙΚΠΑ και τη μετατροπή του σε «Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια-Νόσο Alzheimer»

Επίσης, στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» έχει ενταχθεί πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον για την ενίσχυση της Κινητής Μονάδας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που δρα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και στήριξης του Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης που εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου. Στο ίδιο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και λειτουργούν από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Πολυδύναμο Κέντρο σε Άγιο Νικόλαο και Χανιά, μια Κινητή Μονάδα με έδρα το Ηράκλειο και μια Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα στο Ηράκλειο.

Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η «Μελέτη αξιολόγησης της πορείας και θεραπείας των χρονίων ψυχικών νοσημάτων της  Κρήτης», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αλέξανδρο  Ν. Βγόντζα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της.»


Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς.

Το Κέντρο Ημέρας που θα  βρίσκεται για 18 μήνες  στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και στην συνέχεια θα μεταφερθεί στον δικό του χώρο  στο κέντρο του Ηρακλείου, στο πρώην ΠΙΚΠΑ, αποτελεί μία δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχειας της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της γενικότερης αλλαγής στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με άνοια.
Οι βασικοί στόχοι του Κέντρου Ημέρας είναι: 
1. Η έγκαιρη διάγνωση και η εκτίμηση των αναγκών των ασθενών, για να τους προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα. 
2. Η εκπαίδευση των ασθενών σε κοινωνικές και καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης
 3. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις διεπιστημονικού χαρακτήρα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο 
4. Η διευκόλυνση της παραμονής των ασθενών στο οικογενειακό τους περιβάλλον
 5. Η ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων θεραπευτικών παρεμβάσεων 
6. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους νέους επαγγελματίες στην κοινότητα 
7. Η ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων, που σχετίζονται με την άνοια και τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα που αυτή επιφέρει 
8. Η δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αυτές. 


Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υπογραφεί η σύμβαση με προϋπολογισμό 575.000 για την λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια Νόσου Alzheimer» στο πρώην ΠΙΚΠΑ Ηρακλείου που βρίσκεται επί των οδών Μαλικούτη, Δούκος Μποφόρ, Μεραμβέλου και Υγείας στο κέντρο του Ηρακλείου.


Κέντρο Υγείας Αλτσχάιμερ

Κέντρο Υγείας Αλτσχάιμερ

 

Δείτε επίσης

Στο Ηράκλειο η Ζώη Ράπτη - Εγκαινιάζεται το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ στο ΠΑΓΝΗ

Στο επίκεντρο η Ψυχική Υγεία - Ποιους είδε, τι συζήτησε η Υφυπουργός Ζ. Ράπτη

575.000 ευρώ για Κέντρο Ηλικιωμένος με αλτσχάιμερ

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ