Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στο Δήμο Πλατανιά

Newsroom
Newsroom

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, κος Μαλανδράκης Γιάννης στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων “η αυτοθυσία των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στον κατακτητή αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για μας τους μεταγενέστερους, πηγή δύναμης και θάρρους. Ο αγώνας τους μας χάρισε την ελευθερία. Και αυτή την ελευθερία πρέπει εμείς να την  προασπίσουμε με κάθε μέσον σήμερα.'

Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, συνδιοργάνωσε, με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τελετή τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές, το Σάββατο 21 Μαϊου ,στο Μνημείο Κερίτη, στον Αλικιανό. Στην εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση  και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Ο Δήμαρχος Πλατανιά, κος Μαλανδράκης Γιάννης στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων “η αυτοθυσία των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στον κατακτητή αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για μας τους μεταγενέστερους, πηγή δύναμης και θάρρους. Ο αγώνας τους μας χάρισε την ελευθερία. Και αυτή την ελευθερία πρέπει εμείς να την  προασπίσουμε με κάθε μέσον σήμερα.' Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Βουλευτής Χανίων κ. Διγαλάκης Βασίλης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης ενώ κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ήταν η Επισκέπτρια Υγείας και μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου κ. Αικατερίνη Κολοκυθά, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης στην περιοχή και στην αντίσταση που προέβαλαν οι Κρητικοί, με αποτέλεσμα να πληρώσουν βαρύ τίμημα.

πλατανιάς

Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν εκ  μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ο ακόλουθος Άμυνας, πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού κ. Άλεξ Μπους και της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής κ. Ντάνιελ Γουέι – Πόι,  οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Δημητρογιαννάκης Στέλιος, κ. Λουπάκη Ασπασία και κ. Μπομπολάκης Χαρίτων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά κ. Αντώνης Φραγκονικολάκης,  η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαλανδράκη Σοφία, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανούσακας Βλαντάς Γιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κρήτης κ. Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, ο Εντεταλμένος  Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά κ. Βουλγαράκης Μανούσος,  ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά κ. Ανθούσης Δημήτρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δασκαλάκης Μανόλης, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων κ. Αλόγλου και  Αποκορώνου κ. Κουκουράκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλικιανού κ. Στρατουδάκης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Σπύρος Δαράκης, μαθητές από την εκπαιδευτική κοινότητα Αλικιανού και ο Δ/ντης του Λυκείου Αλικιανού κ. Μαυρογένης Γιάννης .  Επίσης παρευρέθηκαν, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, της ΕΛΑΣ, Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών, Τοπικών Φορέων, σχολικών μοναδων, Συλλόγων και πολιτικών κομμάτων, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

πλατανιάς

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Δήμου Πλατανιά για τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε επίσης, την Κυριακή 22 Μαϊου στον μνημειακό χώρο , δίπλα στο Γερμανικό Καταφύγιο Πλατανιά , μια λιτή τελετή μνήμης, που περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον Δ/ντή του Γυμνασίου Πλατανιά κ. Βασίλη Παπαστάμο, καταθέσεις στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων και ριζίτικο τραγούδι από την "Πλατανιανή Παρέα". Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά κ. Μαρινάκης Πέτρος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά κ. Ανθούσης Δημήτρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλατανιά κ. Κουκουτσάκης Γώργος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Πλατανιά κ. Φραγκάκης Τιμολέων, αντιπροσωπία μαθητών της σχολικής κοινότητας και κάτοικοι του Πλατανιά. Επίσης , σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον οικισμό Κουλουκουθιανά Βουκολιών, στο Μνημείο Λαζόπουλου. Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της Επετείου της Μάχης της Κρήτης , ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου στην Ευρώπη βρίσκεται  πόλεμος σε εξέλιξη. “Τα μηνύματα της Μάχης είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά και οφείλουμε να τα μεταδώσουμε κυρίως στη νέα γενιά, ώστε να αποκτήσουν γνώση της ιστορίας του τόπου τους...” ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της Τοπικής ιστορίας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γιος του ήρωα λοχία Λαζόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στο δίπλωμα ευγνωμοσύνης που έλαβε από το τότε Υπουργείο Στρατιωτικών το 1946 , για τη θυσία του πατέρα του στη Μάχη ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Πλατανιά και τον Δήμαρχο κ. Μαλανδράκη και τους συνεργάτες του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης. Ομιλία για τα γεγονότα στην περιοχή εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών κ. Γιακουμάκης Γιάννης,  ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ηρωική και καθοριστικής σημασίας  μάχη που έδωσαν στα Κουλουκουθιανά ο λοχίας Λαζόπουλος με 50 άνδρες,προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι υποχώρησαν νομίζοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τακτικό στρατό.  Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Καλαϊτζάκης Γιώργος και Ασπασία Λουπάκη,  ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαλακωνάκης Γιάννης, μέλη της οικογένειας του λοχία Λαζόπουλου, αντιπροσωπεία της σχολικής κοινότητας Βουκολιών και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. 

​Στις παραπάνω εκδηλώσεις τηρήθηκε το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα προστασίας κατά του ιού COVID-19


πλατανιάς

πλατανιάς

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ