Έναρξη μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Newsroom
Newsroom

"Κύριος σκοπός της Σχολής είναι η ανάδειξη νέων ιεροψαλτών, καταρτισμένων με ήθος και σωστό ύφος, με βαθιά και αληθινή γνώση της εκκλησιαστικής μουσικής"

Με την ευλογία και την πατρική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ του Β΄, θα λειτουργήσει και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, για 27η χρονιά μετά από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας της με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα μαθήματα της Σχολής αρχίζουν την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18:30, με την τέλεση του Αγιασμού από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. ΜΕΘΟΔΙΟ.

Οι εγγραφές των μαθητών της Σχολής ξεκινούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και θα λήξουν στις      26 Οκτωβρίου 2023

Γίνονται στην έδρα της Σχολής (Αλκιβιάδους 6), κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, από ώρα 18:30 έως και 21:00.

Κύριος σκοπός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, είναι η ανάδειξη νέων ιεροψαλτών, καταρτισμένων με ήθος και σωστό ύφος, με βαθιά και αληθινή γνώση της εκκλησιαστικής μουσικής, οι οποίοι θα διακονήσουν τα αναλόγια των Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αλλά και όχι μόνον.

Επιπλέον σκοπός της Σχολής είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη και η διάδοση του ενιαίου μουσικού θησαυρού της ελληνικής παράδοσής μας, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και έφτασε μέχρι τις μέρες μας, μέσα από την εκκλησιαστική μουσική, το δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι. Η Βυζαντινή αλλά και η έξω-Εκκλησιαστική Δημοτική Μουσική, ως οι δύο όψεις της διαχρονικής Ελληνικής Μουσικής, αποτελούν τα βασικά αντικείμενα σπουδής των μαθητών μας. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο της Σχολής είναι όχι μόνο εκκλησιαστικό αλλά και εθνικό και βαθιά πολιτιστικό.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι τουλάχιστον πενταετής. Το πρόγραμμα σπουδών είναι καθορισμένο από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα:

  • Θεωρία και Πράξη Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης.
  • Θεωρία και Σολφέζ της Ευρωπαϊκής Μουσικής.
  • Χορωδία.
  • Φωνητική και Ορθοφωνία.
  • Τυπικό, Λειτουργική, Υμνολογία, Ιστορία Βυζαντινής Μουσικής, Μετρική και Απαγγελία Αναγνωσμάτων.

Στη λήξη κάθε διδακτικού έτους διεξάγονται Προαγωγικές και Απολυτήριες (Πτυχιακές ή Διπλωματικές) Εξετάσεις, από επιτροπή καθηγητών Βυζαντινής Μουσικής, οι οποίοι ορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο τέλος των σπουδών, η Σχολή παρέχει στους σπουδαστές της τίτλους σπουδών: Αποφοιτήριο, Πτυχίο Ιεροψάλτου, Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού), Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού).

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αποτελεί τμήμα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που διευθύνεται από Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ο Β΄.

Υπεύθυνη για τη λειτουργία της Σχολής είναι η Διοικούσα Επιτροπή, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Ελλογιμώτατος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Πρόεδρος της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

 Διευθυντής της Σχολής είναι ο Μουσικολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Αντώνιος Πλαΐτης. 

Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από καταξιωμένους καθηγητές και δασκάλους της Βυζαντινής Μουσικής, που επί πολλά έτη διακονούν αξίως την ψαλτική τέχνη και την Εκκλησία.

Η Σχολή στεγάζεται στο κτίριο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οδό Αλκιβιάδους 6 (Τ.Κ. 71307), έναντι της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Τηλέφωνο: 2810-321474

Email: emi.iak.sbm@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://www.iak.gr/gr/emi/sxoli_byzantinis_mousikis/index.html

Facebook: ΕΜΙ - ΙΑΚ Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

                 https://www.facebook.com/emiiaksxolibyzantinismousikis

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ