Ένας θησαυρός αποκαλύπτεται: Οι συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εντυπωσιάζουν το κοινό!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ένας πλούτος που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και μία εκδήλωση για να τον εκτιμήσουμε!

Το ημερολόγιο γράφει «23 Μαΐου» και οι μυημένοι γνωρίζουν πως πρόκειται για την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής (Taxonomy Recognition Day-TRD).

Γιατί, όμως, αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί;

Τι σημαίνει ταξινομική; Γιατί είναι σημαντικό το έργο όσων επιστημόνων έχουν ταχθεί σε αυτό τον τομέα;

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και ίσως να αφυπνίσει ακόμα φορείς και επισκέπτες, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του και να μας επιτρέψει να δούμε τους θησαυρούς του. Ποιοι είναι αυτοί; Μα, οι συλλογές του, φυσικά!

Να πούμε, μόνο, για την ιστορία, ότι ο φακός του Cretalive είχε και στο παρελθόν αυτή την ξεχωριστή τιμή! (Δείτε αναλυτικά εδώ).

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Είτε από κοντά είτε μέσα από την οθόνη σας, ένα είναι σίγουρο: θα εντυπωσιαστείτε! Οι συλλογές είναι πέντε και χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Παλαιοντολογία-Γεωλογία, Βοτανική, Ασπόνδυλα-εκτός τα Αρθρόποδα, Αρθρόποδα, Σπονδυλωτά.

Ο «πάγκος του Ταξινόμου», που διαμορφώθηκε ειδικά για την εκδήλωση, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πώς εργάζεται ένας επιστήμονας της Ταξινομικής.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Για να το σώσεις, πρέπει να το γνωρίζεις!

Όπως ενημερωθήκαμε, ταξινομική είναι η επιστήμη της αναγνώρισης, ονομασίας και ταξινόμησης φυτών, ζώων και ορυκτών. Είναι το αλφάβητο της φυσικής ιστορίας και το κλειδί για το ξεκλείδωμα των συνδέσεων ανάμεσα σε όλη τη ζωή στη Γη.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Οι παγκόσμιες αξιολογήσεις της IPBES διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 1 εκατομ. είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα είδη εισβολής είναι ένας από τους πέντε κύριους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας (μαζί με την απώλεια βιοτόπων, την υπερεκμετάλλευση πόρων, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή). Αυτό έχει συνέπειες για τα οικοσυστήματα αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχει η φύση.

mous

Πώς θα διασώσετε, όμως, κάτι που δεν γνωρίζετε το όνομά του; Μόνο το 20% των ειδών του πλανήτη μας έχουν περιγραφεί. Η Ταξινομική είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση ειδών και την εφαρμογή πολιτικών που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία για τη διατήρηση και την αποκατάστασή τους.

Δείτε επίσης:

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανοίγει τις συλλογές του, για μια ημέρα!

Ν. Πουλακάκης: Ένα ολόγραμμα του Δαρβίνου- ξεναγός στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ