Εντυπωσιακή παραγωγή και τιμές για το Κρητικό ελαιόλαδο

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

"Πετάνε" οι αγοραπωλησίες του μοναδικού Κρητικού προϊόντος - Τι θα γίνει, τελικά, με τους εργάτες γης

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς η χρονιά εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο.

Εντυπωσιακή παραγωγή, εξαιρετική πορεία της δακοκτονίας - παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν - κι ένα μοναδικό προϊόν που πωλείται σε πολύ καλή τιμή αν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα εργατικά χέρια...

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive ο αγροτοσυνδικαλιστής, Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και της Αγροδιατροφικής Μιχάλης Καμπιτάκης, η τιμή σε αυτή τη φάση κυμαίνεται μεταξύ 4,30 - 4,50 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Πρόκειται, όπως είπε, για μία πολύ καλή "καθαρή" τιμή.

Ήδη, πραγματοποιούνται πολλές αγοραπωλησίες, ενώ οι παραγωγοί πουλάνε και ατομικά, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τιμή δεν θα πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, ενώ εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, τόνισε ότι, αντιθέτως, η τιμή θα ανέβει, κιόλας.

Να θυμίσουμε ότι αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά μειωμένη η παραγωγή στην Τυνησία, σε ποσοστό 20-30% ενώ στην Ισπανία καταγράφεται τεράστια μείωση στην παραγωγή που αγγίζει έως και το 50%, λόγω της ξηρασίας.

Μοναδικό "γκρίζο" σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της τυποποίησης όπου το υψηλό κόστος παίζει καθοριστικό ρόλο.

"Χάνουμε έδαφος και θα φεύγει χύμα το λάδι. Το κόστος είναι πολλαπλάσιο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Κι εκεί πάσχουμε", ξεκαθάρισε ο κ. Καμπιτάκης.

Παράταση στα αιτήματα για κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται, έως την 30η Ιουνίου 2023, η προθεσμία υποβολής αιτήματος για την κατά παρέκκλιση μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Με την σχετική πρόβλεψη διευκολύνεται ιδιαίτερα η διαδικασία μετάκλησης για όσους απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, καθώς και για όσους βρίσκονται στη χώρα και το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ρυθμιστεί, ενώ για περαιτέρω διευκόλυνση των αιτούντων λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η απασχόληση των εργατών γης θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες.

Δηλαδή, θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις εποχικές αγροτικές εργασίες.

Επίσης, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες καλλιεργητικές ανάγκες για τη συγκομιδή της ελιάς, προβλέφθηκε ότι για τις αιτήσεις εργοδοτών που υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, θα αντιστοιχεί ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση δεκαπέντε (15) στρεμμάτων στις βρώσιμες ελιές και ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση είκοσι (20) στρεμμάτων στις ελιές ελαιοποίησης και ο ανώτατος αριθμός θέσεων απασχόλησης θα καθορίζεται από την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ανά εργαζόμενο, χωρίς τον σχετικό αριθμητικό περιορισμό ανά περιφερειακή ενότητα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο: Η χρονιά της Κρήτης αλλά με προβλήματα λόγω των εργατών γης

Συστάσεις των ειδικών για ποιοτικό ελαιόλαδο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ