Ερώτηση στη Βουλή από τον Μ.Χνάρη για τη νέα ΚΑΠ

Newsroom
Newsroom

«Πλημμέλειες και καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την καταβολή ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ρεθύμνης και Υπευθύνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, κατατέθηκε η με αρ. πρωτ. 842/25-9-2023 Ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία τονίστηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την καταβολή ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Την Ερώτηση συνυπέγραψαν και ο Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρωτοφανή καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας για την υποβολή των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ, στη μη έκδοση των απαραιτήτων Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων Εφαρμογής καθώς και στη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του συστήματος ΟΣΔΕ, με την επισήμανση ότι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν κενά και ασάφειες στη λειτουργία του.

Οι Βουλευτές έκαναν και ειδική αναφορά, για τα οικολογικά σχήματα τα οποία «είτε πολλά από αυτά είναι ανεφάρμοστα είτε η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση τα καθιστά μη εφαρμόσιμα» και επιπροσθέτως ότι: «...ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί τα σχετικά πεδία που τα αφορούν ούτε οι αιρεσιμότητες που προβλέπονται από τις ΕΣΣ». 

Επιπλέον, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αναφέρουν ότι: «..λείπουν οι αναλυτικές εγκύκλιοι για τη διόρθωση σημείων της δήλωσης ΟΣΔΕ» ενώ και για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης τονίζουν ότι αν και στο σύστημα η σχετική εφαρμογή έχει ανοίξει, παρουσιάζει πολλά προβλήματα. 

Καταλήγοντας, λοιπόν, εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι οι παραπάνω πλημμέλειες «..δημιουργούν καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής και καταβολής των ενισχύσεων..», «...δυσχέρειες και σύγχυση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο..»  αλλά και «... μεγάλο κίνδυνο είτε απώλειας πόρων είτε επιβολής μεγάλων προστίμων για  την χώρα». 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, οι Βουλευτές ερωτούν: «Αν θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να συντρέξουν οι προϋποθέσεις  εφαρμογής τους, σε όλους τους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής, αν θα εκδοθούν διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, αν θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και την προσαρμογή της, στις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας, με ποια διαδικασία και με ποια στρατηγική έγινε η εσωτερική σύγκλιση, αφού δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση και ποιες πολιτικές προγραμματίζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ».

 

*Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=827c3e22-1a99-471d-82aa-b08801138711

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ