Η επικίνδυνη "ανηφόρα" του ιού στην Κρήτη μέσα από ένα γράφημα

Η επικίνδυνη "ανηφόρα" του ιού στην Κρήτη μέσα από ένα γράφημα

"Καμπανάκι" για το Ηράκλειο - Πως από τα μηδενικά περιστατικά του Ιουνίου φτάσαμε στα 543 το Νοέμβριο!

Διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα που φαίνεται ότι έχει έρθει για να... μείνει δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο ΕΟΔΥ και αφορούν τις νέες μολύνσεις στην Κρήτη και την κατανομή αυτών ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Το απόγευμα της Τρίτης, ανακοινώθηκαν 45 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το Ηράκλειο να παίρνει πάλι κεφάλι από τα Χανιά, με 31 μολύνσεις. O αριθμός των κρουσμάτων  παρουσιάζει μία…  σταθερότητα η οποία όμως δεν θα έπρεπε να εφησυχάζει αρχές και πολίτες. Και αυτό γιατί αφενός καταγράφεται σχεδόν καθημερινά αύξηση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του νησιού ενώ και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά την τελευταία εβδομάδα, με τελευταίο θύμα του φονικού ιού μια 94χρονη που εξέπνευσε το πρωί της Τρίτης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Το πλέον ανησυχητικό όμως για τους γνωρίζοντες, για όσους δηλαδή  παρακολουθούν και «διαβάζουν» καθημερινά τα δεδομένα, είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα και κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και την ενδοχώρα του Ηρακλείου. Αυτή την άποψη είχε διατυπώσει άλλωστε – στο Livetalks – και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος ενώ και ο Κρητικός γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε ότι «στην Κρήτη είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη Β.Ελλάδα, αλλά όχι σε καλή».

Μόλις χθες το Cretalive έγραφε ότι το Ηράκλειο αρχίζει να «κοκκινίζει» επικίνδυνα και οι ειδήσεις αλλά και πληροφορίες σε αυτό συγκλίνουν. Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε μικρούς οικισμούς της ενδοχώρας, χωρίς να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι και η… αυξημένη κυκλοφορία λόγω ελαιοσυγκομιδής έχει βάλει το χεράκι της.

Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, λέγοντας ευθέως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις "χρησιμοποιούνται ως εργάτες αλλοδαποί που δεν ελέγχονται!".

Το Cretalive σας παρουσιάζει ένα γράφημα, ενδεικτικό της εξέλιξης της πανδημίας στο νησί από τον Μάρτιο δηλαδή έως και σήμερα, 24 Νοεμβρίου. Και δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα μάλλον δεν πάνε καλά!

Συγκεκριμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι επιβεβαιωμένα 335 ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Επιπλέον μόνο το Νοέμβριο καταγράφονται 543 κρούσματα όταν από την αρχή της πανδημίας και έως τα τέλη Οκτωβρίου είχαμε μόλις 362. Μη λησμονούμε μάλιστα, ότι υπήρξαν μήνες, όπως ο Ιούνιος που τα κρούσματα ήταν… 0!

Σε όλη την Κρήτη το Νοέμβριο καταγράφονται 987 κρούσματα. Τα στοιχεία αυτά - εκτός όλων των άλλων - πρέπει να μας κινητοποιήσουν για περισσότερη προσοχή και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων.

grafima koronoios kriti

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ