Το ΙΤΕ δέχεται προτάσεις για το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

Newsroom
Newsroom

Στη μνήμη Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού

Το ΙΤΕ προκηρύσσει για 33η χρονιά το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. 

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε σχετικά: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θέλοντας να τιμήσει και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη, την προσφορά, και τη θυσία του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μελών του ΙΤΕ που δολοφονήθηκαν στο Ηράκλειο το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990 ενώ δίδασκαν από κοινού ένα προχωρημένο σεμινάριο, θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη τους. Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 1991 σαν ηθική επιβράβευση σε εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, που επιλέγονται από την Επιτροπή του Βραβείου, της οποίας τα μέλη καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημών. »

Για το 2024, γίνονται αποδεκτές προτάσεις που εμπίπτουν στον θεματικό κύκλο των Φυσικών Επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Επιστήμες Υπολογιστών, Πολυτεχνικές Σχολές κ.ά.). Καταληκτική ημερομηνία είναι η Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου, καθ. Μαρία Ευθυμίου  τονίζει τον ορισμό της Εξαίρετης Διδασκαλίας έτσι όπως περιγράφεται στο καταστατικό του Βραβείου:

 «Η έννοια της Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στον φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν στην έρευνα, και τον καθιστούν κοινωνό του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας.»

Το βραβείο μπορούν να λάβουν μέλη ΔEΠ των ελληνικών AEI, ειδικοί επιστήμονες και άλλο διδακτικό προσωπικό, μέλη ερευνητικών κέντρων με πανεπιστημιακό διδακτικό έργο, καθώς και όσοι είχαν στο παρελθόν κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες (π.χ., ομότιμοι καθηγητές). Tο βραβείο, ωστόσο, απονέμεται μόνο σε ζώντες.

Οι προτάσεις υποβάλλονται από πρόσωπο ή πρόσωπα (π.χ., διδάσκοντες ή διδασκομένους) που γνωρίζουν το διδακτικό έργο των προτεινομένων. Η πρόταση είναι επιθυμητό να περιλαμβάνει μία επιστολή που να αιτιολογεί το λόγο που ο/η προτεινόμενος/η είναι επιλέξιμος να λάβει το συγκεκριμένο βραβείο συνοδευόμενο από ένα βιογραφικό σημείωμά του/της.

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες υποβολής πρότασης για το ΒραβείοΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ