Καλοκαιρινός: «Ο Δήμος βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας του, ανεξάρτητα από το Τεχνικό πρόγραμμα»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2024

Κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινού αλλά και της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου Αντιγόνης Ανδρεάκη, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα συνολικού ύψους 46.095.700 ευρώ, εκ των οποίων τα 22.708.195 ευρώ (49,26%) προσδιορίζονται από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου και τα υπόλοιπα 23.387.504 ευρώ (50,74%) προβλέπεται να καλυφθούν από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Περιφέρεια Κρήτης, κ.α.).

Δάνειο ή χρηματοδότηση;

Στη συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε το θέμα του ελλείμματος, στο οποίο αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα διεξοδικά ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.

Για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος Ηρακλείου ήταν κατηγορηματικός. «Τα ταμειακά διαθέσιμα έφθασαν στα 14,7 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας του ανεξάρτητα από το τεχνικό πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός του Μανόλη Βασιλάκη αφιέρωνε λιγότερα από 2 εκατ. στα τεχνικά έργα και θα το βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι αυτή η ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι βεβαίως μπορείς να ισοσκελίσεις έναν προϋπολογισμό αλλά η πραγματικότητα εκδικείται» δήλωσε.

Κατόπιν ο Αλέξης Καλοκαιρινός συνέχισε λέγοντας πως «με απόλυτη παρρησία αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ορατότητα έναντι των δημοτών. Εμείς δίνουμε την σκληρή πραγματικότητα για την αλήθεια των αριθμών και το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να αποδώσω ευθύνες. Όμως όλα τα δεδομένα πρέπει να βρίσκονται στο φως. Βεβαίως μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις και έχουμε ξεκινήσει ήδη την διαπραγμάτευση. Είναι μία ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας ως έχει».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο, η πόλη μας» Μιχάλης Καραμαλάκης τόνισε κατά την ομιλία του ότι: «σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος έχουμε μία τεχνική έκθεση που έχει περίπου 22.700.000 εκατ. ευρώ με ιδίους πόρους του Δήμου. Από την άλλη πλευρά πάμε να πάρουμε ένα δάνειο ύψους 27 εκατομμυρίων. Από την αξιολόγηση των στοιχείων και των έργων δεν προκύπτει πουθενά συγχρηματοδότηση. Όλα είναι από ιδίους πόρους και δεν έχει αξιοποιηθεί κανένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή της, η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Για Σένα», Μαρία Καναβάκη ανέφερε ότι επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής το αποθεματικό στο ταμείο έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ και προχώρησε σε τεκμηρίωση της θέσης της τότε Δημοτικής Αρχής. «Με βάση λοιπόν εκείνο το ταμείο αποφασίστηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα οδοποιίας, του οποίου η αναγκαιότητα αποτελεί κοινή παραδοχή. Επί θητείας Λαμπρινού κάθε ευρώ του προϋπολογισμού αντιστοιχούσε σε έργα, δαπάνες και προγράμματα. Μιλάμε για ένα τεχνικό πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει και θα το ψηφίζαμε. Όμως απόψε δεν ψηφίζεται το τεχνικό πρόγραμμα αλλά η λήψη δανείου. Είναι ανέφικτο να λέμε ότι μπορούν να εκτελεστούν τα 2/3 των συμβάσεων οδοποιίας μέχρι το τέλος του έτους. Με μεγάλη λύπη δεν ψηφίζουμε καθώς είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο δουλέψαμε όλοι μαζί» δήλωσε συγκεκριμένα.

Αναφορικά με την ένσταση της κ. Καναβάκη ότι πρόκειται για «δάνειο» ο κ. Καλοκαιρινός απάντησε ότι πρόκειται για «χρηματοδότηση με την έννοια της ανοικτής χρηματοδοτικής γραμμής έως 27 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Εκτελείται το έργο; Πληρώνεται. Δεν εκτελείται; Δεν πληρώνεται. Δεν υπάρχει ποινή στη δανειακή γραμμή. Αυτό ισχύει. Επισπεύδουμε αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να εκτελέσουμε ένα έργο το οποίο δεν προγραμματίστηκε από εμάς».

Σχετικά με το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αγριμανάκης είχε αναλύσει διεξοδικά το ζήτημα κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λάβει ο Δήμος μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όχι καθαρά για «δάνειο».

δημοτικό συμβούλιο

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι «αρχικά, είναι κρίσιμο το τεχνικό πρόγραμμα γιατί καθορίζει ποιος θα πληρώσει και πόσο. Δεύτερον δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη των πολιτών. Το 2023, παρουσιάστηκαν 118 έργα με πιστώσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 ο αριθμός των έργων είναι 115, με πιστώσεις ύψους 46 εκατ. Τουλάχιστον τα μισά είναι από ίδιους πόρους. Η διαφορά είναι 18 εκατ. ευρώ. Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα» κατέληξε.

Ο κ. Γιώργος Καραντινός είπε ότι θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια να ξανασκεφθούν στη μείζονα και στην ελάσσονα αντιπολίτευση το ζήτημα της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος. «Ας μιλάμε για κενό χρηματοδότησης και όχι για έλλειμμα» τόνισε και συνέχισε λέγοντας «ο προηγούμενος δήμαρχος με μεγάλη γενναιότητα είπε ότι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Εγώ το μεταφράζω ότι είχαμε λάθος εκτίμηση στον αντίκτυπο που είχαν οι κυβερνητικές αποφάσεις στα δικά μας έργα. Ας συμφωνήσουμε για την αναγκαιότητα των έργων και το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει. Γνωρίζετε πολλούς τρόπους να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό; Έστω την ύστατη στιγμή ας ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα και έχουμε χρόνο στον προϋπολογισμό να συζητήσουμε και να μας ασκήσετε δριμεία κριτική».

δημοτικό συμβούλιο ηρακλείου

Δείτε επίσης:

«Πέρασε» από την Δημοτική Επιτροπή το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου- Αναλυτικά τα ποσά

Δήμος Ηρακλείου: Ο προϋπολογισμός και το έλλειμμα των 27 εκατ. ευρώ!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ