Κήρυξαν "πόλεμο" με την ανασφάλιστη εργασία

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Εργατικό Κέντρο, Τροχαία Ηρακλείου, Λιμενικό Σώμα και Επιθεώρηση Εργασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους σε επαγγελματίες οδηγούς

Του Αντώνη Παντινάκη

Πόλεμο με την ανασφάλιστη εργασία κήρυξε ένα “κουαρτέτο” δυνάμεων, αποτελούμενο από το Εργατικό Κέντρο, την Τροχαία Ηρακλείου, το Λιμενικό Σώμα και την Επιθεώρηση Εργασίας!

Η ισχύς εν τη ενώσει, όπως διαλαλείται σε τέτοιες περιπτώσεις! Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ηράκλειο, κι ελπίζεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Το προσεχές διάστημα οι έλεγχοι μικτών κλιμακίων στα φορτηγά θα αυξηθούν: θα καταγράφονται και θα συλλέγονται τα πλήρη στοιχεία των οδηγών και της κάθε επιχείρησης, τα οποία και θα κοινοποιούνται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Εργασια1

Όποιος εργοδότης επιλέξει τον “εύκολο” δρόμο της “μαύρης εργασίας”, θα υποστεί τις συνέπειες: Θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο πρόστιμο · κοινώς, μαύρο φίδι ...που τον έφαγε (στην τσέπη)!

“Θα θέλαμε να ενημερώσουμε και τους επιχειρηματίες, ειδικά από την παρούσα φάση και εφεξής να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί οι έλεγχοι θα γίνονται καθημερινά, σε συχνή βάση. Τα πρόστιμα για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο είναι πάρα πολύ υψηλά” προειδοποίησε ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιος Καρακούδης, ο οποίος παρέστη χθες το πρωί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχουν δυστυχώς αρκετές καταγγελίες για ανασφάλιστους οδηγούς. Με καλύτερο συντονισμό και οργάνωση το φαινόμενο αυτό μπορεί να περιοριστεί, σε πρώτο χρόνο κιόλας!

Το παρών στην χθεσινή συνάντηση έδωσαν επίσης ο Λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς.

Ο τελευταίος έδειξε να είναι απόλυτα ικανοποιημένος που “μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου” αρχίζει να υλοποιείται.

Ο κ. Βοργιάς έφερε ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Βετουλάκη, η υγεία του οποίου κινδύνευσε, βιώνοντας μία ασύλληπτη περιπέτεια στο εξωτερικό: “Γνωρίζουμε ότι αυτή η εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γιώργου Βετουλάκη, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό στη Γερμανία. Βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο μόνος του, χωρίς να ξέρει κάποια ξένη γλώσσα και διαπιστώθηκε ότι είναι ανασφάλιστος, μπαίνοντας σε έναν Γολγοθά για την υγεία του!”.

Ο εφιάλτης που έζησε ο κ. Βετουλάκης κινητοποίησε ακόμη περισσότερο το ΕΚΗ και τον κ. Βοργιά, που πρότεινε: “Σε οποιονδήποτε έλεγχο γίνεται είτε στο οδικό δίκτυο από την Τροχαία Ηρακλείου, είτε στο λιμάνι από το Λιμενικό Σώμα, να καταγράφεται η εταιρεία και ο εργαζόμενος, να αποστέλλεται στην Επιθεώρηση – σε καθημερινή βάση αν χρειαστεί – και η Επιθεώρηση να μπαίνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για να διαπιστώνει εάν αυτοί οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι και ο,τι άλλο προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία”.

Πληροφοριακά, η επιχείρηση που εργαζόταν ο κ. Βετουλάκης πρωτόδικα υπέστη κυρώσεις. Ωστόσο, έκανε ένσταση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο δευτεροβάθμιο όργανο από την αρχή, με όλα τα στοιχεία.

 

φωτογραφία pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ