Κλιμάκιο της ΝΔ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Newsroom
Newsroom

"Με το νέο μουσείο το Ρέθυμνο θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων"

Κοινή ενημερωτική επίσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κ. Δέσποινα Παπαδάκη κ. Γαβριήλ Τσουντάνης και κ. Άρτεμις Νικηφόρου, πραγματοποιώντας εκτενή συζήτηση για τα έργα και τις ανασκαφές που εκτελούνται με την Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Τζιγκουνάκη Αναστασία.

Σε κοινή δήλωση τους οι υποψήφιοι της ΝΔ αναφέρουν:

«Με δεδομένη την ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πόροι και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα τελευταία χρόνια,  ως Κυβέρνηση προχωρήσαμε  σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξής του αρχαιολογικού  πλούτου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Με κεντρικό στόχο να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος  χώρο μέσα από τον οποίο θα ταξιδεύουμε στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο προχωρήσαμε στο απόλυτα αναγκαίο βήμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα καταστήσουν το όραμα για το Νέο Μουσείο Ρεθύμνου ένα υλοποιήσιμο προς ολοκλήρωση στόχο.

Δεσμευτήκαν οι πόροι έτσι ώστε με το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020  να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του έργου. Μόλις πριν λίγες μέρες κατακυρώθηκε από την οικονομική επιτροπή του δήμου Ρεθύμνου ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης του «Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» εκτιμώμενης αξίας 2.493.073,24€ (πλέον ΦΠΑ).

Με την ολοκλήρωση των μελετών το σημαντικό αυτό έργο περνάει σε πορεία υλοποίησης με ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ως εκ τούτου είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με δεδομένο ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Ρέθυμνου αποτελεί καθολικό αίτημα για τους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων, μνημείων και επισκέψιμων χώρων που να αναδεικνύει την ιστορία του Ρεθύμνου. Έτσι, το νέο μουσείο θα συνθέσει από κοινού με το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, και  την επανέκθεση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων.

Επιπρόσθετα, η ένταξη στο παρόν χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Μελετών για την αναστήλωση του οχυρού της Φορτέτζας (816.367,83 Ευρώ) και των Μελετών για τα μνημειακά κτίρια εντός της Φορτέτζας (841.758,14 Ευρώ), είναι καθοριστικής σημασίας έργα για την διάσωση και την προβολή του μνημειακού αποτυπώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το σχεδιασμό που αναπτύσσεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Υπουργείο Πολιτισμού".

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ