Κουράκης: Συμμετοχή της ΠΕΔ Κρήτης στη διαβούλευση για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κουράκης: Συμμετοχή της ΠΕΔ Κρήτης στη διαβούλευση για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τι είπε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ

Τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανός Πέτσας.

Οι κ.κ. Βορίδης και Πέτσας κατά την τοποθέτηση τους παρουσίασαν βασικά σημεία των αλλαγών που θα φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών για σημαντικά θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης το προσεχές διάστημα.

          Αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακοινώθηκαν τα σημαντικότερα σημεία τα οποία συνοψίζονται:

-       στην κατάργηση της απλής αναλογικής

-       στη θέσπιση ελάχιστου όριου εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο πιθανόν 3% για τις δημοτικές παρατάξεις

-       στην ανάδειξη δημοτικής αρχής από τον πρώτο γύρο με ποσοστό από 40% έως 42%( θα ανακοινωθεί προσεχώς από την Κυβέρνηση)

-       ο νικητής των εκλογών είτε στον α΄γύρο είτε στον β΄ γύρο, θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.

-     νέος τρόπος εκλογής τοπικών και διαμερισματικών συμβουλίων με την ενσωμάτωσή τους στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Επίσης οι κύριοι Υπουργοί ανέφεραν ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για το θέμα των αρμοδιοτήτων και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησηςτου κώδικατης καταστατικής θέσης των αιρετών αλλά και του τρόπου (κριτηρίων) κατανομής των ΚΑΠ.

            Σε δήλωσή του ο  Γιάννης Κουράκης τονίζει:

«το επόμενο διάστημα και μόλις παρουσιαστούν από το αρμόδιο Υπουργείο τα σχέδια νόμου και οι αλλαγές για τα ζητήματα του εκλογικού νόμου, του κώδικα, των αρμοδιοτήτων αλλά και των άλλων σημαντικών θεμάτων , η ΠΕΔ Κρήτης θα συμμετέχει στη διαβούλευση και θα καταθέσει τις απόψεις της μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στα συλλογικά της όργανα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ