Λ. Σταρίδα για Ευαγγελισμό: Αυτή είναι η μακρόχρονη πορεία του εμβληματικού κτηρίου

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Θα ήταν το τέλος του κτηρίου αν αφεθεί στη φθορά του χρόνου»

Μία μακρά και σπουδαία πορεία σχεδόν 100 ετών έχει το κτήριο του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, ένα εμβληματικό μνημείο σε σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού, το οποίο μάλιστα έχει κηρύχθει και διατηρητέο.

Το κτήριο κτίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1904, σχεδόν έναν αιώνα πριν, για να στεγάσει το 1ο Παρθεναγωγείο της πόλης.

Κατά την περίοδο της Κατοχής έγινε επίταξη του κτηρίου από τις ναζιστικά στρατεύματα ενώ αμέσως μετά την απελευθέρωση μία ομάδα ιατρών το αγόρασε και το μετέτρεψε σε ιδιωτική κλινική. Εκείνη την περίοδο έλαβε και το όνομα «Ευαγγελισμός».

Ο Ευαγγελισμός λοιπόν λειτούργησε αδιάκοπα έως και το 1985 οπότε έβαλε λουκέτο ως κλινική και από τους τότε ιδιοκτήτες του παραχωρήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αρχαιολόγος και ιστορικός κ. Λιάνα Σταρίδα διηγείται στο Cretalive την πολύχρονη πορεία του κτηρίου στο πέρασμα των δεκαετιών και εξηγεί γιατί αποτελεί εμβληματικό μνημείο για την πόλη του Ηρακλείου.

Παράλληλα διατυπώνει την δική της αποψη, ως αρχαιολόγου, με ποιο τρόπο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα η αξιοποίηση του Ευαγγελισμού προκειμένου να μην παραδοθεί ξανά στη φθορά του χρόνου.

 

Δείτε επίσης: 

Τέλος στην, επί 21 χρόνια, κατάληψη στον "Ευαγγελισμό" - Δείτε φωτογραφίες

Δακρυγόνα και ένταση στο κέντρο του Ηρακλείου - Σε "κλοιό" πολίτες και τουρίστες - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το κτίριο του Ευαγγελισμού

Πρύτανης Γ. Κοντάκης στο Cretalive: «Δεν αποφασίσαμε εμείς τον χρόνο της επέμβασης»

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ