Μητσοτάκης από το Ηράκλειο: "Η Κρήτη γίνεται ένα μεγάλο εργοτάξιο"

Τί είπε ο πρωθυπουργός για τα μεγάλα έργα του νησιού - Ξέρω τις δυσκολίες και θα κάνω ό,τι μπορώ, σημείωσε

Στους άξονες της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και στα θέματα της Κρήτης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Λίντο, στο Ηράκλειο. 

Στο ζεστό καλωσόρισμα στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός με την έναρξη της ομιλίας του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές η Κρήτη "θα είναι γαλάζια από το Λασίθι έως τα Χανιά. Είμαι σίγουρος ότι ειδικά εδώ στην Κρήτη υπήρξαν συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν στην τελευταία κάλπη. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα δουν το έργο μας  και θα πετύχουμε τον στόχο μας να κάνουμε γαλάζιο το νησί", είπε χαρακτηριστικά. 

Μικρογραφία της Ελλάδας η Κρήτη - Η αναφορά στο ΒΟΑΚ και στο νέο αεροδρόμιο 

"Ξέρω τα προβλήματα, τις δυσκολίες και θα κάνω ό,τι μπορώ. Έχει σημασία να δούμε την Κρήτη του μέλλοντος, την Κρήτη που έρχεται", σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέμα του νησιού. "Γίνονται πολλά έργα παντού και η Κρήτη γίνεται ένα μεγάλο εργοτάξιο. Το νέο αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2026, τότε θα υποδεχτεί τους νέους επισκέπτες. Μόλις εγκαινιαστεί οι χώροι του παλιού θα αναπλαστούν και σε αυτή τη διαδικασία θα έχει φωνή η κοινωνία. Σας εγγυώμαι ότι ο χώρος δεν θα ρημάξει, αυτό σας το αποκλείω όσο είναι κυβέρνηση η ΝΔ και εγώ πρωθυπουργός" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Αναφερόμενος στο ΒΟΑΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη  και οι τρεις διαγωνισμοί για τα ισάριθμα τμήματα του ΒΟΑΚ. "Είναι ένα έργο για το οποίο αγωνίστηκα προσωπικά. Ξεμπλέξαμε ένα απίστευτο κουβάρι και μέχρι το τέλος του ‘22 οι πρώτες μπουλντόζες θα έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους" σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σχετικά με την επένδυση στις Γούρνες τόνισε ότι ανακηρύχτηκε ήδη πλειοδότης ενώ προχωρά, όπως είπε, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στο λιμάνι του Ηρακλείου. 

"Σημαντικό έργο η ένωση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας. Θα φέρει στο νησί πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Συνολικά για όλους τους πολίτες φτηνότερους λογαριασμούς, περιβάλλον χωρίς ρύπους, καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ", επεσήμανε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η αναφορά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε τη διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

"Και κάποιοι άλλοι κάνουν υποτίθεται ανοιχτό συνέδριο στην Αθήνα για να στηρίξουν τον πιο παλιό αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια, ένα συνέδριο κλειστό στους πολίτες, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής τί έκαναν λάθος. Μόνο τους όπλο η χολή στον αντίπαλο" 

"Απαντάμε στη φωτογραφία του χθες με τις δικές μας ανοιχτές διαδικασίες", είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η χώρα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν τη Μεγάλη Τετάρτη το έκτακτο επίδομα ακρίβειας των 200 ευρώ προκειμένου όπως είπε "να κάνουν καλύτερο Πάσχα. 

jj

"Αντέξαμε και προχωρήσαμε όπως θα αντέξουμε και τώρα. Η αγωνία του πολίτη είναι και η δική μου καθημερινή έγνοια", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ενεργειακή αναστάτωση και τις πολλές ανατιμήσεις, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αντέταξε αμέσως το θώρακα της στήριξης από τον Σεπτέμβριο».

"Ξέρω", είπε ο πρωθυπουργός, "ότι το βάρος από τις αυξήσεις είναι για πολλούς δυσβάσταχτο και παραμένει μεγάλο όσο και αν το περιορίζουμε. Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση η χώρα θα εκπονήσει μόνη της σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος" είπε ο πρωθυπουργός. 

"Με ρωτούν αν αυτά αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει" υπογράμμισε.

nd

Η αναφορά στις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και τρόπο που τις αντιμετώπισε η κυβέρνηση. "Όλο αυτό το διάστημα που η ΝΔ βρίσκεται στο τιμόνι του τόπου αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Δεν θέλω όμως σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τι έχουμε πετύχει. Διότι αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια η Ελλάδα μεγάλωσε και δυνάμωσε" σημείωσε και προσέθεσε:

"Υπάρχει δρόμος που φέρνει στη χώρα επενδύσεις και στους εργαζόμενους δουλειές. Είχα πριν από λίγες ημέρες ζητήσει από το επιτελείο μου τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αξίζει να κάνει κανείς αυτή την άσκηση για να διαπιστώσει πόσο συνεπείς είμαστε. Είχαμε πει για μειώσεις φόρων, το κάναμε. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Το είπαμε, το κάναμε σχεδόν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ισχύει ακόμα μειωμένος ΦΠΑ σε μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο δόθηκε διπλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν μπορώ να παραλείψω την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ενώ μείωση είχαν και οι άλλες ηλικιακές ομάδες". 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνδυασμό οικονομικής ανακούφισης με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης: "Η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία με έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πήραμε τη σημαντική και συμβολική απόφαση να ξεπληρώσουμε δύο χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ. Είχαμε μιλήσει προεκλογικά για ανάπτυξη για όλους. Δεν αλλάζουμε απλά, μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι πρωταγωνιστής. Υπάρχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πρώτο της μέλημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά. 250.000 νέες θέσεις εργασίας, αποκλίμάκωση της ανεργίας. Φέτος μόνο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδοτήσουμε 100.000 νέες θέσεις. Ξεκινά ο θεσμός του πρώτου ενσήμου". 

"Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης" 

"Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις στο θέμα της Ουκρανίας ούτε αμήχανα "ναι μεν αλλά"",  είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. "Δεν είναι μόνο θέμα τάξης, είναι θέμα καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς εισέβαλε σε μία χώρα που έχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου, της ειρήνης και της δημοκρατίας" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει μισόλογα. 

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη και την είσοδο του πρωθυπουργού στο Λίντο:

σδ

nd

nd

 

Δείτε επίσης:

Όλα έτοιμα για το προσυνέδριο της ΝΔ και την ομιλία του πρωθυπουργού

Στο Ηράκλειο ο Κ. Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ

Τρέχουν στη ΝΟΔΕ, για την κάθοδο Μητσοτάκη στο Ηράκλειο!

Στα Χανιά, πριν το προσυνέδριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Φωτογραφίες Eurokinissi 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ