Μέτρα για να σωθούν Ελαφονήσι, Μπάλος, Φαλάσαρνα

Newsroom
Newsroom

Τρεις υπουργικές αποφάσεις επιχειρούν να δώσουν τέλος στην ασυδοσία καθορίζοντας τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στις τρεις από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης

Αποδεκτές στο σύνολό τους έγιναν από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος οι κοινές προτάσεις των Δήμων Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου για την προστασία, για την προστασία και την ανάδειξη των πανέμορφων περιοχών Ελαφονήσι, Μπάλος και Φαλάσαρνα. Με τρεις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επιχειρείται να μπει «φρένο» στην ασυδοσία ιδιωτών που επί χρόνια επιχειρούν να κατακλύσουν τις περιοχές με ασύμβατες για περιοχές Natura δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, για τον Μπάλο προβλέπεται αποκλειστική η λειτουργία δημοτικού αναψυκτήριου με μια μη μόνιμη κατασκευή 70 τ.μ, το οποίο θα υποστηρίζεται ενεργειακά από φωτοβολταϊκά πάνελ.  Επίσης, η δημιουργία ελεύθερης ζώνης γύρω από τη λιμνοθάλασσα με περιβαλλοντική σήμανση και οδηγίες για την καλή συμπεριφορά των επισκεπτών και ανάδειξη των οικολογικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.

Επιπλέον θα γίνει καθορισμός του αριθμού των τουριστικών πλοίων και των σκαφών που προσεγγίζουν την παραλία, ενώ φρένο μπαίνει και στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων. Προβλέπεται ελεύθερη ζώνη ακτογραμμής πλάτους πέντε τουλάχιστον μέτρων. Ο μέγιστος αριθμός ομπρελών είναι 150, σε τρεις συστάδες που δεν θα υπερβαίνουν τα 500 τ.μ. έκαστη. Θα τοποθετηθούν ξύλινοι αποσπόμενοι διάδρομοι, προκειμένου να προστατευθούν οι αμμοθίνες. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για την λειτουργία δύο χώρων στάθμευσης, 100 και 500 αυτοκινήτων.

Δραστικές είναι οι παρεμβάσεις στο Ελαφονήσι.  Η υπουργική απόφαση συμπεριλαμβάνει εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της υπό απαλλοτρίωσης προστατευόμενης περιοχής, προστασία των αμμοθινών και παρεμβάσεις για την ανύψωση και της σταθεροποίησή τους, προκειμένου να είναι εφικτή η η εγκατάσταση ιθαγενών φυτών. Προβλέπεται η λειτουργία δύο δημοτικών αναψυκτηρίων και δύο χώρων σκίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης 200 ομπρελών κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, με ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή. Πιο αναλυτικά, οι ομπρέλες θα τοποθετηθούν σε έξι συστοιχίες, με επιφάνεια που δεν θα ξεπερνά τα 300 τ.μ. έκαστη. Παραμένει η απαγόρευση διέλευσης και στάθμευσης τροχοφόρων, με εξαίρεση αυτά που θα χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση ΑΜΕΑ ή για τις δημοτικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στο περίφημο Κεδροδάσος μέχρι τον Κριό, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση.  

Η τρίτη υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά στα Φαλάσαρνα, όπου παρατηρείται υπερπληθώρα δραστηριοτήτων. Έτσι, στην πανέμορφη παραλία θα επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία έως δύο αναψυκτηρίων η έκταση των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 τ.μ. και οι οποίες θα πρέπει να απομακρύνονται τον Οκτώβριο. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων  με πρόβλεψη δημιουργίας ελεύθερης ζώνης πέντε μέτρων από την γραμμή, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση σε μηχανοκίνητα οχήματα και καταργούνται οι επί της άμμου υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης.  Στις δράσεις που αφορούν την αμιγώς θαλάσσια αναψυχή, προβλέπεται η μη μηχανοκίνητη δράση –κανό, ιστιοσανίδα-, καταδύσεις, υποβρύχια φωτογράφηση και κολύμβηση.

Φαλάσαρνα
Φαλάσαρνα - Φωτογραφία αρχείου via ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 

Θα υπάρξει επίσης σήμανση των μονοπατιών, και αποκατάσταση του πληθυσμού του Androcymbium Rechingeri, που φύεται σε μικρές περιοχές στις παραλίες της Δυτικής Κρήτης (Νησίδα Ήμερη Γραμβούσα, Φαλάσσαρνα, Ελαφονήσι) και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Κεντρική φωτογραφία: Το Ελαφονήσι από ψηλά από DaLiu via vista.create

 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ