Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο μας για την Κρήτη - Τι είπε για την πρόταση δυσπιστίας

Newsroom
Newsroom

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Κρήτη -Το 2030 και η αναφορά στον Αρναουτάκη

Με ιδιαίτερη αναφορά στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ( η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως στήριξη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών) ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτησή του στην παρουσίαση  του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Κρήτη.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε "έχουμε το ίδιο όραμα με τον Περιφερειάρχη". Συνέχισε δε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει πού θα είναι ο ίδιος το 2030 όμως - όπως είπε χαρακτηριστικά- " έχω την υποψία ότι ο κ. Αρναουτάκης θα είναι εδώ".

Με αφορμή το γεγονός ότι την ώρα της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος στο Ηράκλειο, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε στην Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε καλοδεχούμενη και πολύ καλή ευκαιρία για να συγκριθούν πεπραγμένα τετραετιών. "Επιδιώκω την σύγκριση, ελάτε να συγκριθούμε. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι' αυτή τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη", υπογράμμισε.

«Από την Πέμπτη θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα: 


Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη ενώ ειδικά για την εκδήλωση για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κρήτης υπογράμμισε ότι έχουν δρομολογηθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για κάθε περιφέρεια.

«Δεν είναι άσκηση επί χάρτου, αλλά προϊόν διαβούλευσης με φορείς και έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» και ότι πρόκειται για « ένα σχέδιο με μεγάλη μελετητική ωριμότητα, χρονοδιαγράμματα, χρηματοδοτήσεις και φορείς υλοποίησης» και επίσης ότι «είμαστε βέβαιοι ότι όσα λέμε μπορούν να υλοποιηθούν και πολλά υλοποιούνται ήδη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άριστη όπως χαρακτήρισε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με στόχο «μια Κρήτη στην οποία τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να τα καρπώνονται όλες οι περιφερειακές ενότητες».

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού από το Δημαρχιακό Μέγαρο ΗρακλείουΝα σημειωθεί ότι πριν την τοποθέτηση Μητσοτάκη, είχε προηγηθεί αναλυτική παρουσίαση από τους Υπουργούς που τον συνοδεύουν, των όσων σχεδιάζονται για την Κρήτη το επόμενο διάστημα 
Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 480 έργα και αποτελείται από τέσσερις άξονες. Τον άξονα «Σύγχρονα Δίκτυα και Υποδομές» με 145 έργα και προϋπολογισμό 3,68 δις, τον άξονα «Αγροτική Παραγωγή και Πράσινη Μετάβαση» με 57 έργα και προϋπολογισμό 2,33δις, τον άξονα «Επένδυση και Αξία στην περιοχή» με 65 έργα προϋπολογισμό 386 εκατομμύρια και επτά στρατηγικές επενδύσεις και τον άξονα «Δίπλα σε κάθε Πολίτη και Ποιότητα Ζωής» με 210, έργα και προϋπολογισμό 1,26δισς.

Ανάμεσα στα εμβληματικά όπως επισημάνθηκε έργα και συνεκτικές πολιτικές, είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου, η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού, έργα Φράγματος Πλατύ Ποταμού με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά και αρδευτικά δίκτυα Νομού Ρεθύμνου, Ταμιευτήρας Μπραμιανού, Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, Το Φράγμα Αποσελέμη και έργα ενίσχυσής του ταμιευτήρα, η Μονάδα επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΑ Αμαρίου, Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων και ΧΥΤΥ Ηρακλείου και παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ.

Σε ότι αφορά τη νησιωτική διακυβέρνηση επισημάνθηκε ότι 73 εκατομμύρια παρεμβάσεις υλοποιούνται για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών ενώ σχεδιάζονται και νέα έργα, ενώ για τον Πολιτισμό και τις συνεκτικές παρεμβάσεις και μακρόπνοη στρατηγική προβλέπονται 104 εκ για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των πολιτιστικών υποδομών. Σε ότι αφορά την υγεία οι συνεκτικές παρεμβάσεις με ανθρωποκεντρική στρατηγική αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 148,4 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των Νοσοκομείων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και των κέντρων υγείας και τον εκσυγχρονισμό του βιοϊατρικού εξοπλισμού.

Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Κρήτη επιπλέον περιλαμβάνει έργα για την Παιδεία, την έρευνα και καινοτομία, το περιβάλλον και τον Αθλητισμό.


Δείτε επίσης

"Η Κρήτη του 2030" - Ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος 

Μητσοτάκης: "Η Κρήτη θα έχει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο για τον επόμενο αιώνα"


Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Επίσκεψη σε εργοτάξιο στον ΒΟΑΚ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ