"Η Κρήτη του 2030" - Ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος

Newsroom
Newsroom

Οι Υπουργοί παρουσίασαν από το Δημαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου τα έργα που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Ηράκλειο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς εκεί παρουσιάστηκε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κρήτη.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος ξεκινώντας την παρουσίαση ανέφερε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο των 486 έργων συμπυκνώνει «το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούνται, έχουν σχεδιαστεί έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό», συμπληρώνοντας ότι «έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και φορείς υλοποίησης» και κατέληξε: «Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή προσπάθεια, ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα αναπτυξιακό συμβόλαιο μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της Περιφέρειας, των δήμων όλων και των τοπικών φορέων. Είναι ένα σχέδιο που είναι δικό μας αλλά και δικό σας, ένα δυναμικό σχέδιο το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται και θέλουμε να αποτελέσει και ένα στοιχείο διαρκούς ελέγχου και λογοδοσίας και της κεντρικής διοίκησης, για να στηθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, της κυβέρνησης και του κράτους για το πού θέλουμε να πάμε τελικά τη χώρα».

   Ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Κώστας Καραμανλής, στην παρουσίαση του ανέφερε ότι «η Κρήτη δεν είχε πάρει αυτά που της αναλογούσαν, ήρθε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το άλλαξε αυτό». «Ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και θα σας έλεγα ότι μέσα σε 3,5 χρόνια γίνονται πράγματα που συζητιούνται για πάνω από 30, και αυτό δεν είναι υπερβολή» είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος συμπλήρωσε ότι «στην Κρήτη και μόνο από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έργα άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Δείτε την έναρξη της παρουσίασης: Στ. Αρναουτάκης: «στόχος η Κρήτη να είναι περιφέρεια πρότυπο στην Μεσόγειο και την Ευρώπη»

«Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 περιγράφει μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, ευφυή. Με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή. Δημιουργική, με ξεχωριστή ταυτότητα  και αυτοπεποίθηση», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Δημαρχείο Ηρακλείου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που θα διαρκέσει έως το 2030. 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα έργα, υποδομές και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, έχουν υλοποιηθεί σημαντικότατες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε όλο το νησί. 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε ότι «η Κρήτη, ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή ο προϋπολογισμός βρίσκεται στη φάση της τελικής απορρόφησης». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην αναφορά του στο όραμα και το στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης υπογράμμισε πως: «Το έργο που επιτελούμε στην Περιφέρεια Κρήτης είναι αποτέλεσμα συνεισφοράς πολλών ανθρώπων. Με τη βεβαιότητα ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, δουλεύουμε στο παρόν, οραματιζόμενοι το μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μια Περιφέρεια με ένα νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που θα την καθιστά κόμβο στον τομέα των αερομεταφορών, ένα νησί με ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ένα νησί ενεργειακό φάρο της Μεσογείου. Ένας τόπος βιώσιμης και ποιοτικής ανάπτυξης για όλους τους Κρητικούς», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης. 

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε ως κορυφαίο επίτευγμα της Περιφερειακής Αρχής την ενότητα και τον συγκρητισμό. «Ο συγκρητισμός που έχουμε πετύχει ως Περιφέρεια Κρήτης από το ένα άκρο έως το άλλο του νησιού, θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό μας επίτευγμα». 

344566

 Παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο για την Κρήτη, σε σχέση με τα έργα του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι η διαφορά της κυβέρνησης της ΝΔ με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «ότι είπαμε το κάναμε πράξη σε αντίθεση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Πλακιωτάκης προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός με έργο χειροπιαστό, που το βλέπει και το βιώνει στην καθημερινότητά του κάθε πολίτης», συμπληρώνοντας ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας συμμετέχει για πρώτη φορά στο μεγάλο αναπτυξιακό σχεδιασμό της πατρίδας μας» με έργα αξιοποίησης λιμανιών, μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου το οποίο όπως εξήγησε «είναι στρατηγικής σημασίας». «Προχωράμε και στην αξιοποίηση δεκατεσσάρων λιμενικών έργων σε ολόκληρη την Κρήτη, από το καταφύγιο στη Γαύδο, την θωράκιση του λιμένα Ρεθύμνου, την εμβληματική ανάπλαση στην Χερσόνησο, την ανάπλαση στην Ιεράπετρα, την αναβάθμιση των λιμένων της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και του Μακρύ Γιαλού, τον επιβατικό σταθμό στο λιμάνι της Σούδας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και την σπουδαιότητα που έχει το νησί για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πρέπει να ενώσουμε όλο αυτό το δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό, το καλό ποιοτικό προϊόν μέσα από ένα σχεδιασμό που μπορεί να γίνει με το Υπουργείο Τουρισμού για να μπορέσουμε να το στηρίξουμε και η επόμενη μέρα να είναι μία πολύ καλή μέρα για την Κρήτη στον πρωτογενή τομέα» και συμπληρώνοντας για την κτηνοτροφία ότι θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της βιολογικής κτηνοτροφίας.

   Σε ό,τι αφορά την Ενεργειακή Μετάβαση και την Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι υλοποιούνται στο νησί 86 έργα, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να πετύχουμε το 2030 το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει η Κρήτη, να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

   Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς αναφέρθηκε στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια: «Στην Κρήτη μιλάμε για τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια τα οποία αποτυπώνουν τα διοικητικά όρια του κάθε δήμου, την υπάρχουσα σημερινή κατάσταση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προβλέπουν με κανόνες και με αρχές, τι θα επιτρέπεται, πού και με ποιον τρόπο, τα όρια σχεδίων πόλεων, όρια οικισμών , οριοθετήσεις οικισμών, επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, χρήσεις γης, όροι δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών που θα διαβάζονται με τον ίδιο τρόπο από όλους, χωρίς ερμηνείες και παρενέργειες».234455667
 

 Ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην στήριξη 51 χιλιάδων εργαζομένων στη διάρκεια της πανδημίας, όταν διατέθηκαν 300 εκατομμύρια ως κοινωνική πολιτική «στην πράξη» όπως τόνισε, ενώ σε σχέση με τα προγράμματα ανέργων σημείωσε ότι «στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες έχουν ενταχθεί πάνω από 6.000 άνεργοι» συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά τα προγράμματα προηγουμένως ουσιαστικά φυτοζωούσαν».

   Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην καλή τουριστική σεζόν που προηγήθηκε, εξηγώντας ότι ήταν προϊόν μεθοδικής δουλειάς, μίλησε για τα αισιόδοξα -όπως είπε- μηνύματα για τον τουρισμό του 2023, διευκρινίζοντας τη σημασία που είχε για τους πολίτες η στήριξη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Κοινωνικού Τουρισμού και του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» που όπως επισήμανε μέσω αυτών «η μέση ελληνική οικογένεια κατάφερε να συμπληρώσει το εισόδημα της και να κάνει διακοπές και να πάρει μία ανάσα».

   Παρουσιάσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό έκαναν επιπλέον η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που αναφέρθηκε στα έργα που εκτελούνται στην Υγεία, οι υφυπουργοί Παιδείας Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, για τα σημαντικά, όπως ανέφερε έργα, στον Αθλητισμό που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στην Κρήτη.

33466788


Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε ένα από τα εργοτάξια όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο στο τμήμα Νεάπολη - 'Αγιος Νικόλαος, ένα από τα πέντε επιμέρους τμήματα του νέου αυτοκινητοδρόμου, μήκους 22 χιλιομέτρων, το οποίο συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και πλέον γίνεται, όπως τόνισε, γίνεται πραγματικότητα μέσω δημόσιας επένδυσης ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτεται πλήρως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε και στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα αλλά και ένας φάρος ανάπτυξης»

«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι εντυπωσιακή» ανέφερε ο πρωθυπουργός που εξήγησε ότι «μιλάμε για το μεγαλύτερο εργοτάξιο αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, ένα αεροδρόμιο το οποίο τελικά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο αρχικά προβλεφθεί. Κι' αυτο γιατί πρέπει να προνοήσουνε και να λάβουμε υπόψη τις πολύ θετικές εξελιξεις που μεσολάβησαν από τοτε που το αεροδρόμιο αρχικά σχεδιάστηκε».

3456677

3455677
 

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: "Η Κρήτη θα έχει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο για τον επόμενο αιώνα"


Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Επίσκεψη σε εργοτάξιο στον ΒΟΑΚ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 


 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ