"Ο Χριστός θα Αναστηθεί ανεξαρτήτως ώρας"!

"Ο Χριστός θα Αναστηθεί ανεξαρτήτως ώρας"!

Οι ιεράρχες της Κρήτης αποδέχονται να γιορτάσουν μία Ανάσταση διαφορετική απ' τα συνηθισμένα, σε καμία περίπτωση πάντως ίδια με την περσινή.

Έτοιμη να "οικονομήσει" τα πράγματα, κάνοντας... την δική της "υπέρβαση" δηλώνει η Εκκλησία της Κρήτης, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής: Δηλαδή, συζητά και επί της ουσίας αποδέχεται την τροποποίηση της ώρας, αρκεί στους Ιερούς Ναούς να παρευρίσκονται πιστοί, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα!

"Ο Χριστός δεν εγκλωβίζεται ωρολόγια προγράμματα, θα Αναστηθεί ανεξαρτήτως ώρας!" δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης. Οι ιεράρχες του νησιού αποδέχονται να γιορτάσουν μία Ανάσταση διαφορετική απ' τα συνηθισμένα, σε καμία περίπτωση πάντως ίδια με την περσινή.

Προτιμούν εν ολίγοις, το "Χριστός Ανέστη" να ακουστεί 2 και 3 ώρες νωρίτερα, το αργά το απόγευμα ή το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, παρά να ψαλεί κανονικά, στις 12 τα μεσάνυχτα, κεκλεισμένων των θυρών, με τους πιστούς απόντες!

Η Εκκλησία της Κρήτης με συνοδική επιστολή την οποία απέστειλε προς την κυβέρνηση ζητά να γίνουν τα κάτωθι, πολύ συγκεκριμένα πράγματα, δεδομένα των συνθηκών:

- Να τηρηθεί για την είσοδο εντός των ναών, 1 πιστός προς 20 τμ

-Να αξιοποιηθούν και οι προαύλιοι χώροι

-Να γίνει επιμήκυνση στην χρόνο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, "ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να μετέχουν κυρίως βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου, ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης" εξήγησε ο Επίσκοπος Κνωσού.

"Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε σύγκρουση με το θέμα του ωρολογίου προγράμματος" διευκρίνισε επίσης, διατρανώνοντας πως είναι "αδιαπραγμάτευτο να μην ζήσουμε ένα Πάσχα σαν το περσινό".

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, υιοθετώντας ένα σενάριο για Ανάσταση στις 9 ή στις 10 το βράδυ, κάλεσε τους πιστούς και τους ιεράρχες του νησιού να δείξουν την "ίδια υπεύθυνη στάση" που δείχνουν μέχρι σήμερα, "χωρίς υπερβολές", για να ζήσουν όλοι "τη χαρά της εκκλησιαστικής κοινωνίας τις μέρες αυτές".

Απαραίτητη προϋπόθεση, η ατομική και κοινωνική ευθύνη να διασφαλιστεί στο ακέραιο.

"Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι έχει χειριστεί με άψογο και άριστο τρόπο -πλην ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων- την κατάσταση" υποστήριξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού.

"Η Εκκλησία οικονομεί τα πράγματα. Μας ενδιαφέρει το μείζον: να είναι οι πιστοί μαζί με το Σώμα της Εκκλησίας τις μέρες αυτές" τόνισε, ζητώντας από όλους μας "να αφήσουμε πίσω την πανδημία καλύτεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας".

Η επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

  1. Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).
  2. Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.
  3. Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.
  4. Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.
  5. Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος».
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
 

Δείτε επίσης:

Αχ. Γκίκας για Πάσχα: "Μην τα θυσιάσουμε όλα για ένα διήμερο ή τριήμερο"

Απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στα χωριά

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ