ΚΡΗΤΗ
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς ανοίγει τα χαρτιά του στο Cretalive
Τι λέει για το λάδι φέτος και τι "βλέπει" για τα αμπέλια - Πώς σχολιάζει την κατάσταση στην ύπαιθρο σε συνθήκες ξηρασίας και τι καταγγέλλει για τις ελληνοποιήσεις σε λάδι, μέλι και γάλα
Για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, και όχι μόνον, άνοιξε τα χαρτιά του στο Cretalive ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς. Ο Πρόεδρος της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης του Ηρακλείου μίλησε για όλα. Για το λάδι και το σταφύλι που κινδυνεύουν να χαθούν, όπως είπε, για το brand "Κρήτη" στο ελαιόλαδο που ακόμη εκκρεμεί, για την κλιματική κρίση και το νερό αλλά και για τις διαχρονικές ευθύνες του άμεσα εμπλεκόμενου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά, δε, με τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, ο κ. Γαβαλάς ήταν καταπέλτης!
Φόβοι για την έγκριση της ΠΓΕ
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο του ελαιολάδου και τις εκτιμήσεις του για τη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι "Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να έχουμε το brand "Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης", ούτε όμως και να τυποποιούμε το λάδι μας για να μπορέσουμε να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να κατακτήσουμε την παγκόσμια αγορά... Δεν δώσαμε στο λάδι την αξία που του πρέπει κι εκτός από μικρές προσπάθειες που έγιναν, κυρίως από ιδιώτες και κάποιους μικρούς παραγωγούς, το ελαιόλαδο θα συνεχίσει να φεύγει με τα βυτία! Μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν μεγάλο ελαϊκό κολοσσό, αλλά δυστυχώς κολλήσαμε στις ταμπέλες και τους τίτλους..."
Ο κ. Γαβαλάς εξέφρασε, παράλληλα. τους φόβους του για την έγκριση του περίφημου προϊόντος ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης). "Περιμένουμε την έγκριση ΠΓΕ που δεν έχει έρθει ακόμα. Φοβάμαι ότι μεγάλοι "παίκτες" μας βάζουν τρικλοποδιά και δεν θέλουν να πάρουμε το σήμα αυτό. Μόνον έτσι το λάδι θα φεύγει τυποποιημένο στις αγορές. Όμως, αισθάνομαι ότι τα ευρωπαϊκά λόμπι ίσως αυτό δεν το θέλουν. Έτσι, πολύ φοβάμαι ότι θα είναι αρνητική η απόφαση. Στη φάση αυτή λοιπόν θα πρότεινα όλοι μαζί να κάνουμε μια ισχυρή παρέμβαση στην ΕΕ. Ο φάκελος, επειδή τον έχω δει, είναι σύννομος και συγκροτημένος. Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε αυτό το σηματάκι το οποίο μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη αξία. Αξία που πρέπει και θα την καρπωθεί και ο παραγωγός".
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ επισήμανε ότι έχει περάσει πολύς καιρός και από την ΕΕ ζητούν... αστείες διορθώσεις! "Δεν μπορεί, κάποιος βάζει το χέρι του για να μη εγκριθεί ο φάκελος. Αξίζουμε και πρέπει να πάρουμε την έγκριση", τόνισε με νόημα.
Οι τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε εκτενώς στο σοβαρότατο θέμα της κλιματικής κρίσης. "Είναι τεράστιο το πρόβλημα και οι καλλιέργειες στην Κρήτη χρειάζονται περισσότερο νερό από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ δυστυχώς, το νερό καταλήγει στη θάλασσα. Ακούσαμε για λιμνοδεξαμενές, για φράγματα, για, για...Τίποτα δεν έχουμε, τίποτα δεν υπάρχει. Για 20 και πλέον χρόνια, ακούμε για τα μεγάλα έργα! Σε 20 χρόνια από τώρα θα είναι αργά. Η σωστή διαχείριση του νερού που είναι υπερπολύτιμο αγαθό, είναι άκρως απαραίτητη"
Και συνέχισε: "Η Κρήτη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Οι ελαιώνες έχουν ξεραθεί εντελώς. Μια να δώσει κανείς με το τσακμάκι του και θα ανάψουν αμέσως! Η ελιά δε γλίτωσε αυτή... Γι' αυτό θα πρέπει η Πολιτεία - με την Περιφέρεια, το πανεπιστήμιο- κι όλοι μαζί να κάνουμε προτάσεις υλοποιήσιμες για το πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά...Και βέβαια θα πρέπει όσα είναι να γίνουν, να γίνουν... χθες! Μαζί να επιβληθούν και κανόνες στους παραγωγούς. Το νερό και τα μάτια μας"!
Αναφορικά με τα αμπέλια, ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια μείωση της παραγωγής σταφυλιού. "Όσα δεν ποτίζονται, δεν τρυγήθηκαν. Χωρίς νερό δεν υπάρχει προοπτική. Το οινάμπελο με τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από όλους, και από την ΕΑΣΗ φυσικά, με τις δικές μας γηγενείς τοπικές ποικιλίες δεν θα πρέπει να χαθεί. Να αυξηθούν τα κονδύλια για νέες φυτεύσεις. Όμως και στα επιτραπέζια, μπορούμε να παίξουμε ρόλο. Το ξέρουμε καλά το προϊόν. Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Χωρίς το νερό, δεν πάμε πουθενά¨
Ο κ. Γαβαλάς ρωτήθηκε για τις κατά καιρούς ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου στο "καυτό" αυτό θέμα. Όπως είπε: "Από τη στιγμή που το πρόβλημα όχι μόνο δε λύθηκε, αλλά διογκώθηκε, τι συζητάμε; Αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος...Σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε νερό να πιούμε, όχι να ποτίσουμε"!
"Δεν υπάρχει τιμή για το λάδι"
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί για το λάδι και την τιμή του. "Τιμή δεν μπορούμε να πούμε. Πρέπει να οργανωθούμε για το ελαιόλαδο, να συνενωθούμε, να συνεννοηθούμε... Είμαστε δύσκολοι και καχύποπτοι. Οι Ισπανοί με τεράστια παραγωγή δις ευρώ καταφέρνουν και συμπράττουν, κι εμείς θέλουμε μικρό μικρό το αλώνι μας και να είναι μόνο δικό μας, δυστυχώς... Φυσικά, πολύ θα θέλαμε μία τιμή στα 7-8 ευρώ για όλους, αλλά που είναι;"
Να πέσει βαρύς πέλεκυς για τις παράνομες ελληνοποιήσεις
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελληνοποιήσεις σε όλα τα προϊοντα.
Όπως είπε: " Προσπάθειες γίνονται κατά καιρούς, όμως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα από τον ΕΦΕΤ ή τον ΕΛΓΟ και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες. Στον χώρο του ελαιολάδου αλλά και με το μέλι και το γάλα γίνεται ένα... όργιο! Όχι ότι στα κηπευτικά για παράδειγμα είναι καλύτερη η κατάσταση. Κι εκεί γίνεται χαμός. Θα πρέπει ο Νόμος να είναι αυστηρός και όποια εταιρεία πιάνεται, να κλείνει. Οι ποινές τώρα είναι χάδι! Το Υπουργείο θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο".
Ο κ. Γαβαλάς όμως έθιξε κι ένα ακόμη ζήτημα με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στο Ηράκλειο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρα.
Όπως σημείωσε: "Ο εκάστοτε Υπουργός θα πρέπει να καλεί και τις Ενώσεις. Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά...Προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού καιρό τώρα. Μάταια... Ούτε και τώρα που ήρθε ο κ. Τσιάρας είχαμε κάποια επίσημη πρόσκληση. Το έχω πει, το "σπίτι" των αγροτών θα έπρεπε να έχει ορθάνοιχτη την πόρτα, όχι να προσπαθούμε να την ανοίξουμε! Οι σοβαρές αγροτικές πολιτικές δε χαράσσονται έτσι. Τα προβλήματα είναι στο "κόκκινο", απειλείται η επιβίωση μας, αυτό πρέπει να γίνει σαφές..."
Τέλος, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το λάδι και τις νέες αναμπελώσεις. "Πολλοί θέλουν να φυτέψουν αμπέλια. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τον Υπουργό να ξαναφυτέψει αμπέλια, αλλά και η σταφίδα που είναι super food, έχει μέλλον. Υπάρχει το πρόγραμμα, υπάρχει η διάθεση, υπάρχουν τα χρήματα. Να δημιουργήσουμε προϊόντα για να υπάρχουν και οι αγρότες", τόνισε με νόημα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη