Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης για την απώλεια του Ορέστη Μανούσου

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης για την απώλεια του Ορέστη Μανούσου

Η συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη για την απώλεια του ιατρού - συγγραφέα Ορέστη Μανούσου:

Ένας ευπατρίδης, με τη στόφα του "Παλαιού Ανωγειανού" ο Ορέστης Μανούσος ολοκλήρωσε τον κύκλο μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ζωής, πλήρης ημερών.

Γεννημένος στα Ανώγεια και προικισμένος με τις αρχές και τις αξίες των αείμνηστων γονέων του, τον γιατρό Νικόλαο Μανούσο και την Ειρήνη Κεφαλογιάννη, πορεύτηκε προσανατολισμένος, με προσήλωση στους στόχους του, με πολύ εργασία και μόχθο σε δύσκολες εποχές και πέτυχε στη ζωή.

Έκανε ιατρικές σπουδές και εξειδικεύσεις υψηλού επιπέδου. Στο πέρασμά του από τη ζωή άφησε διακριτά τα ίχνη του σε Ευρώπη και Αμερική, στον επιστημονικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό στίβο.

Διαπρεπής γαστρεντερολόγος, άξιος διοικητικός παράγων σε μεγάλα ιατρικά ιδρύματα, προσηνής και αγαπητός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σε ολόκληρο το βίο του διατήρησε αδιάσπαστους στους δεσμούς και την αγάπη του για το γενέθλιο τόπο του. Ανακαίνισε το πατρικό του σπίτι στα Ανώγεια όπου προγραμματισμένα ζούσε για αρκετό χρόνο συγχρωτιζόμενος  με τους συγχωριανούς και τους φίλους του, ζητώντας πάντα με ενδιαφέρουν να μάθει νέα, εξελίξεις, προόδους.

Εκείνο το ενδιαφέρον και η αγάπη του για τα Ανώγεια και την οικογένειά του, τον ώθησε, μέσα σε όλη την πυκνή δραστηριότητά του, να ασχοληθεί και με την ιστορική έρευνα και συγγραφή.

Διακρίθηκε ως συγγραφέας που με το γλαφυρό ύφος και το εμπεριστατωμένο κείμενο άφησε έργο για μελέτη και σπουδή από  τους νεότερους.

Μας άφησε σημαντικό έργο. Το υπέροχο λογοτέχνημα του "ο γιος της Ζαχαρένιας", ποίηση και ιστορικά αποκρυσταλώματα για τους "παλαιούς Ανωγειανούς", την "Ευμενία: Βίος και Πολιτεία της Κρητικιάς Σουλτάνας Ευμενίας Βεργίτση", τον "Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο τελευταίος ήρωας της Αγγλίας" και το "Ο γέρο-Κούντης", τα οποία θα παραμείνουν ιστορική παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές.

Ο Ορέστης Μανούσος μετέφερε και μας κληροδότησε ακόμη την ευφυΐα, τη σπιρτάδα, το ήθος, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό των παππούδων και των πατεράδων μας.

Υπήρξε εξέχον μέλος της μεταπολεμικής Ανωγειανής κοινωνίας.

Με τον εν γένει βίο του, τίμησε την οικογένειά του, το γενέθλιο τόπο του, την Κρήτη και την πατρίδα.

Στην Σεβαστή σύζυγό του Μαίρη, συναθλητή στους αγώνες της ζωής του και στα παιδιά του, μεταφέρω τα θερμά και ειλικρινή Συλλυπητήρια όλων των Ανωγειανών και την υπόσχεση ότι δεν θα τον ξεχάσουμε

manousos

 

 

Δείτε επίσης:

"Έφυγε" ο Ορέστης Μανούσος, ένας διακεκριμένος Κρητικός

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ