"Οι αποφάσεις της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ συρρικνώνουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες"

"Οι αποφάσεις της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ συρρικνώνουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες"

Η αντίδραση του σωματείου εργαζομένων στις αποφάσεις της διοίκησης για αύξηση των κλινών Covid και ΜΕΘ

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για αύξηση των κλινών Covid και ΜΕΘ,  εκφράζει με ανακοίνωσή του Σωματείου Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του κρουσμάτων covid που χρήζουν νοσηλείας στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να έχει προβεί σε ενέργειες που συρρικνώνουν τις υπηρεσίες των άλλων κλινικών του νοσοκομείου.

Ήδη μετατράπηκαν 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID. Η ΜΕΠΚ καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχει συχνά πληρότητα πάνω από 75%, επομένως η μετατροπή μέρους της σε ΜΕΘ υποβαθμίζει τη λειτουργία της και αφαιρεί επί της ουσίας πολύτιμα κρεβάτια από τους καρδιοπαθείς όχι μόνο του νησιού αλλά και όλου του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΣΥ (2016), ο χώρος νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ πρέπει να είναι «κατ’ ελάχιστο 25m2 ανά κρεβάτι», ενώ οι νοσηλευτές της ΜΕΘ πρέπει να έχουν «επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική» και ο αριθμός τους ορίζεται σε «κατ’ ελάχιστον 4» ανά κλίνη. Γι’ αυτό άλλωστε συστάθηκαν έστω καθυστερημένα (πριν 5 μήνες) θέσεις ειδικευόμενων «Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής» για 18μηνη εκπαίδευση. Ωστόσο, η στελέχωση των «νέων» κλινών ΜΕΘ non-COVID του ΠΑΓΝΗ (που θα προέλθουν από τη ΜΕΠΚ) δεν θα γίνει με νέες προσλήψεις, αλλά με το υπάρχον ανεπαρκές (επικουρικό κυρίως) νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσον αφορά την επέκταση της ΜΕΘ (που θα γίνει με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου) σε χώρους που αποσπάστηκαν από την ψυχιατρική και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, οι εργασίες άρχισαν πριν λίγες μέρες και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Φλεβάρη. Ούτε για τη στελέχωση αυτών των κλινών έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών.

Και οι «απλές» κλίνες COVID προέρχονται από τη δέσμευση κλινών διαφόρων τμημάτων. Ολόκληρος ο όροφος όπου στεγαζόταν η Παθολογική και η Νεφρολογική Κλινική έγινε Μονάδα Αντιμετώπισης Koρονοϊού. Η Νεφρολογική έχει συγχωνευτεί (από το πρώτο κύμα) με την Παιδοχειρουργική. Χθες συρρικνώθηκε και η Οφθαλμολογική Κλινική, με θαλάμους της να παραχωρούνται στην Παθολογική. Αυτές οι μετατροπές επιφέρουν τη μείωση των κλινών που προορίζονται για τη νοσηλεία ασθενών με non-COVID παθήσεις και έχει αρνητικές συνέπειες στην αντιμετώπισή τους.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ φέρουν σοβαρή ευθύνη που δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους εννιά μήνες της πανδημίας, ώστε να ενισχύσουν με μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία, ενώ το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο. Τώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, «μπαλώνουν» όπως όπως τα κενά, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία διαφόρων τμημάτων, καθυστερώντας τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με άλλες νόσους, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε δομές «μιας νόσου», εξουθενώνοντας το λιγοστό  προσωπικό.

Δεν θα ανεχτούμε σιωπηλά να καταπατώνται τα δικαιώματα των υγειονομικών και των ασθενών στο όνομα της εξοικονόμησης κονδυλίων. Διεκδικούμε:

  • Άμεση ανάπτυξη πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ με δημιουργία νέων υποδομών και όχι εις βάρος άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου για επέκταση των υποδομών και για αγορά εξοπλισμού.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία όλων των ασθενών και η πλήρης κάλυψη των αναγκών τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ