Πλατανιάς: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 16ο Φεστιβάλ «Γη – Πολιτισμός – Τουρισμός»
Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην κρητική γη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026, στην πλατεία του Πλατανιά, το 16ο Φεστιβάλ «Γη – Πολιτισμός – Τουρισμός», που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά (Κ.Ε.ΔΗ.Π.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη των τοπικών φορέων.
Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται εδώ και 16 συνεχόμενα χρόνια με τη σταθερή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, συγκεντρώνοντας πλήθος κατοίκων και επισκεπτών σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην κρητική γη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, εντελώς δωρεάν, δημιουργίες των σεφ του Δήμου Πλατανιά, Γιάννη Κατσιφαράκη και Αντώνη Παρασκάκη, με συνταγές βασισμένες στο κρασί και το πετιμέζι, ενώ ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Πλατανιά πρόσφερε παραδοσιακό πετιμέζι και χειροποίητη μουσταλευριά. Παράλληλα, ζωντάνεψαν τα τρυγοπατήματα, με το κοινό να συμμετέχει βιωματικά, και παρουσιάστηκε η παραγωγή τσικουδιάς στο αποστακτήριο του παραγωγού Σωκράτη Διαλυνάκη, η οποία προσφέρθηκε στη συνέχεια στους επισκέπτες. Το Φεστιβάλ συμπληρώθηκε από γεύσεις τοπικών προϊόντων και κρασιών και κορυφώθηκε με ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι, γεμάτο μουσική από τους νεαρούς Κρητικούς καλλιτέχνες Μπιτζανάκη Φανούρη στη λύρα, Στυλιανακάκη Ιωάννη στο λαούτο και Παυλίδη Βαλσάμη στην κιθάρα, χορό από τον Χορευτικό Σύλλογο «Ο Ψηλορείτης» και αυθεντική φιλοξενία.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του Φεστιβάλ «Γη – Πολιτισμός – Τουρισμός», το οποίο ο Δήμος Πλατανιά συνεχίζει και στηρίζει σταθερά εδώ και 16 χρόνια, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για την περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η 16χρονη πορεία του Φεστιβάλ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σταθερής προσπάθειας του Δήμου Πλατανιά να αναδεικνύει την κρητική γη, τα τοπικά μας προϊόντα, τον πολιτισμό και την αυθεντική φιλοξενία. Παράλληλα, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του τουρισμού και η ανάγκη ουσιαστικής διασύνδεσής του με την τοπική παραγωγή και τον πολιτισμό, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για τη διαχρονική στήριξη του θεσμού, καθώς και όλους τους παραγωγούς, συλλόγους, φορείς και συνεργάτες που συμβάλλουν κάθε χρόνο στη συνέχιση και την επιτυχία του Φεστιβάλ.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ. Αντώνης Καπνισάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης – τους τοπικούς παραγωγούς, τους συλλόγους και τους φορείς – καθώς και το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τη φετινή εκδήλωση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Νικόλαος Καλογερής, η Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Σέβη Βολουδάκη καθώς και ο Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ.Κώστας Βουρδουμπάς, Χρυσούλα Μαραγκουδάκη και Πολυχρόνης Σημαντηράκης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ.Αντώνιος Λεβεντάκης,ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλατανιά κ. Γιάννης Μαναρώλης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πλήθος επισκεπτών.
Με το φεστιβάλ αυτό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Πλατανιά «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 40 εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές βραδιές, για μικρούς και μεγάλους, σε όλο το εύρος του Δήμου, όλες με ελεύθερη είσοδο.
Ο Δήμος Πλατανιά εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και τους συνεργάτες, τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, καθώς και σε όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του.
- Συναγερμός στην Κρήτη για την κακοκαιρία: Red Code και αυξημένη επιφυλακή
- Διαπόμπευση γυναίκας στο Ηράκλειο: Τι αναφέρει ο Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων
- Βενιζέλειο: Οι εργαζόμενοι απαντούν για την αποκόλληση επιχρίσματος και ζητούν μέτρα ασφάλειας τώρα




