Σε κίνδυνο τα αμπέλια - Η μύγα που "χτυπάει" σαν δάκος!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το έντομο που αποτελεί τον νέο εφιάλτη του αγροτικού κόσμου

Του Αντώνη Παντινάκη


Όποιος έχει τη μύγα... μυγιάζεται, λένε και τούτο ακριβώς συμβαίνει στην κυριολεξία τα τελευταία χρόνια και με τους αμπελουργούς της Κρήτης! Διότι δεν μας έφτανε ο δάκος και η τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει στους ελαιώνες του νησιού· ένα ακόμη επικίνδυνο έντομο ήρθε για να μείνει, αναστατώνοντας τον αγροτικό κόσμο. Ενός κακού μύρια έπονται, δηλαδή...

Ο απρόσκλητος κι ανεπιθύμητος (εναέριος) επισκέπτης ακούει στο όνομα "μύγα της Μεσογείου" κι έχει ταυτόσημη δράση με τον δάκο: Χτυπάει τα φρούτα και δη τα σταφύλια κι εν συνεχεία εξαφανίζεται αφού διαλύσει τα πάντα στο πέρασμα ή καλύτερα στο... πέταγμα του!

"Είναι ένα από τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν πάρα πολύ σοβαρά" στο άμεσο μέλλον, εκτιμά ο κ. Αναστάσιος Βρέντζος, πρόεδρος των παραδοσιακών Αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου.

"Κάθε χρόνο έχουμε μεγάλες προσβολές στην Κρήτη από αυτό το φαινόμενο" συμπληρώνει, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ζημιά που προκαλεί: "Όταν μπει μέσα στα αμπέλια η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Τσιμπάει τα φρούτα λίγο πριν την ωρίμανση τους αλλά και κατά την ωρίμανση. Γεννάει μέσα σκουλήκια, τα σαπίζει και τα διαλύει. Ύστερα τρέχουν ζουμιά, πάνε στα καλά τσαμπιά και χαλάνε όλα".

Η αμπελουργική ζώνη του νομού Ηρακλείου είναι πολύ ευνοϊκή για τη Μύγα της Μεσογείου.

" Χτυπάει αγρούς που είναι κοντά σε ρέματα. Πάει εκεί που έχει δροσιά" εξηγεί ο κ. Βρεντζος. Το δαιμόνιο ζιζάνιο, όπως και ο δάκος, δεν αντιμετωπίζεται με κοινούς ψεκασμούς, αλλά "με κάποιους δολωματικούς ψεκασμούς, με πολύ ισχυρά φάρμακα που θέλουν μια άλλη διαδικασία. Είναι όπως το δάκο. Όταν οι γείτονες δεν κάνουν δολωματικο και κάνεις μόνος σου, τραβάς κι όλο το πρόβλημα στο κτήμα.Άρα κι εκεί πρέπει να γίνει καταπολέμηση όπως το δακο. Δυστυχώς", διευκρινίζει ο κ. Βρεντζος.


Η μύγα κατά κύριο λόγο προσβάλει επιτραπέζια και πιο χοντρά σταφύλια.


" Δεν θέλει και πολύ για να καταστραφεί εξ ολοκλήρου η παραγωγή" θα σχολιάσει ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιων νομού Ηρακλείου, προβαινοντας και σε μια πικρή διαπίστωση: "χάνουμε αγορές από το επιτραπέζιο κι αυτή (σ. σ η μύγα) είναι μια μεγάλη αιτία".

Βέβαια, τη μεγάλη πληγή εφέτος στα αμπέλια δεν την δημιούργησε η μύγα αλλά η ξηρασία, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι παραγωγοί να βγουν... εκτός παιχνιδιού.

"Εφέτος δεν παρατηρήθηκε μεγάλη προσβολή από τη Μύγα της Μεσογείου . Υπήρξαν ζημιές αλλά όχι εκτεταμένες. Το παιχνίδι στα αμπέλια χάθηκε με την παρατεταμένη ξηρασία" ξεκαθαρίζει ο κ. Βρεντζος και συνεχίζει: "χάσαμε αγορές του εξωτερικού και δεν μπορέσαμε να διώξουμε επιτραπέζιο σταφύλι. Έπεσε πάρα πολύ η παραγωγή του".

Η κατάσταση που μας περιγράφει ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών "είναι πρωτοφανής και δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε". Για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ούτε λόγος. Μολαυταυτα, ο ίδιος ζητά την συνδρομή της Πολιτείας: "Θέλουμε τη στήριξη από το κράτος, να μας βοηθήσει σε ένα επιστημονικό επίπεδο αλλά και με ένα άλλο τρόπο να μην ξαναζήσουμε τέτοιες χρονιές".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ