Τα έξυπνα υδρόμετρα, η... σωστή μέτρηση και οι αυξημένοι λογαριασμοί νερού - Βίντεο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηρακλείου τοποθετείται σύστημα ελέγχου εισροής του νερού στην εντός των Τειχών πόλη.

Οι αυξημένοι λογαριασμοί νερού, που έρχονται σε πολλούς δημότες του Ηρακλείου το τελευταίο χρονικό διάστημα, οφείλονται στα έξυπνα υδρόμετρα υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το φαινόμενο «οφείλεται κατά μία έννοια στα έξυπνα υδρόμετρα διότι μετράνε σωστά. Υπήρχαν υδρόμετρα τα οποία μετρούσαν αναξιόπιστα. Ήταν αναμενόμενο να δούμε διακυμάνσεις στους λογαριασμούς». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη θέση είχε πάρει πριν λίγο καιρό μιλώντας στο Cretalive και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης. 

Ο κ. Καλοκαιρινός επέμεινε ότι «τα έξυπνα υδρόμετρα είναι πραγματικά αξιόπιστα και αδιάβλητα. Αυτό το οποίο ελέχθη ότι μπορεί να μετράνε αέρα ίσχυε για άλλα υδρόμετρα και δεν μπορεί πια να ισχύσει, είναι εξασφαλισμένη η μέτρηση τους».

Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ ο Δήμαρχος δήλωσε πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό ζήτημα το οποίο απασχολεί τον Δήμο Ηρακλείου και θα το εξετάσουν σε συνάρτηση με τα συνολικά κόστη. «Το πρώτο βήμα είναι να μετρήσουμε σωστά και την επόμενη μέρα εδώ είμαστε για να κάνουμε τις απαιτούμενες προσαρμογές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της αυτοψίας που διενήργησε νωρίς το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου ο Δήμαρχος Ηρακλείου στα έργα που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΗ για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου συστήματος τηλεμετρίας που θα ελέγχει τις ποσότητες νερού, τις διαρροές, τις ζημιές καθώς και την τιμολόγηση στην εντός των τειχών πόλη.

Υπερσύγχρονο σύστημα τηλεμετρίας σε 4 σημεία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης τοποθετείται σύστημα ελέγχου εισροής του νερού στην εντός των Τειχών πόλη. Το μήκος των αγωγών ανέρχεται σε 4 χιλιόμετρα ενώ από τους αγωγούς θα περνούν καθημερινά 1.200.000 κυβικά μέτρα νερού και θα εξυπηρετούν σε πρώτη φάση 15.000 άτομα.

Η αυτοψία έγινε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινό μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη και τον γενικό Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Μανόλη Κοσμαδάκη, στο σταθμό ελέγχου που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ίδης με την Καλοκαιρινού.

«Το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετεί την παλιά πόλη και συνδέεται με τα έξυπνα υδρόμετρα. Αυτό το έργο που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΗ είναι μια πραγματική αναβάθμιση της ύδρευσης, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε όλη την πόλη. Συνολικά έχουμε τέσσερα κέντρα ελέγχου μέσα στην πόλη, τα οποία έχουν κατασκευαστεί, βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών και πρακτικά τίθενται σε λειτουργία», τόνισε σε δήλωση του ο Δήμαρχος.

Το σύστημα τηλεμετρίας τοποθετήθηκε σε σημεία απ’ όπου διέρχονται οι κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης στη λεωφόρο Δημοκρατίας (απέναντι από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου), στη λεωφόρο Κνωσσού (στη συμβολή της με την Ιωνίας), στην Πύλη Ιησού (Κομμένο Μπεντένι, ακριβώς έξω από τα Ενετικά Τείχη καθώς και στη συμβολή των οδών Καλοκαιρινού και Ίδης.

idis ergasies2

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί ήδη η ολοκλήρωση της τοποθέτησης 5.700 ψηφιακών υδρομέτρων που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με το νέο σύστημα που εγκαθιστά η ΔΕΥΑΗ.

Μέσω αυτού, θα συλλέγονται δεδομένα από αισθητήρες και θα γίνεται επεξεργασία με ευφυείς αλγόριθμους και μοντέλα μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση πιθανών διαρροών, ανωμαλιών στην πίεση του νερού σε πραγματικό χρόνο, κ.α.

idis ergasies.

Τα στοιχεία αυτά θα παρέχουν τη  δυνατότητα στη ΔΕΥΑΗ να λαμβάνει άμεσα μέτρα προληπτικής συντήρησης ή και αποκατάστασης ζημιών, με ακρίβεια και χωρίς καθυστερήσεις.

Το έργο εκτελείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) και το Πολυτεχνείο Κρήτης που ανέπτυξε το σύστημα τηλεμετρίας και χρηματοδοτείται από τον Ε.Ο.Χ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ περίπου.

Το έργο είναι υπό κατασκευή με τέσσερα μεγάλα φρεάτια τα οποία βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ίδης με Καλοκαιρινού, στο Κομμένο Μπεντένι (λίγο έξω από τα Ενετικά Τείχη), απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο του Ηρακλείου καθώς και στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσού και Ιωνίας. Μέσα από τα εν λόγω φρεάτια θα γίνεται έλεγχος της ροής και της πίεσης του νερού που περνάει εντός των τειχών της πόλης.

Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ενώ πρόκειται να γίνει εγκατάσταση επιπλέον 18 σταθμών ελέγχου για την πόλη εκτός των Τειχών.

idis ergasies3

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης/ imageonline.gr

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ