Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές για το οξύ πρόβλημα της στέγασης

Newsroom
Newsroom

Η κινητοποίηση θα γίνει αύριο το πρωί στα Χανιά ενώ απόψε θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου

Μπροστά στις προγραμματισμένες δράσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, με σκοπό την ανάδειξη του ζητηματος της στέγασης στο Νομό Χανίων, κατά τη γενική συνέλευση του συλλόγου, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί  συνέντευξη τύπου σήμερα Πέμπτη 29/09 στις 17:00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων και να γίνει αύριο κινητοποίηση, στις 11:00 το πρωί, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. 

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές:

"Ήδη, δεκάδες πρωτοετείς συμφοιτητές μας έρχονται στα Χανιά από κάθε γωνιά της χώρας για να γνωρίσουν το μέρος που θα περάσουν τα φοιτητικά τους χρόνια και να αναζητήσουν σπίτι, αφού είναι γνωστό ότι οι πιθανότητες να γίνουν δεκτοί σε κάποιο από τα λιγοστά δωμάτια των εστιών -με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που υπάρχουν- είναι... απειροελάχιστες.  

Η κατάσταση στα Χανιά αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων – αποδεικνύει όμως και την ανάγκη οι φοιτητές και οι οικογένειές μας να παλέψουμε τώρα για τις ανάγκες μας!

Όσοι συνάδελφοι πρωτοετείς έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση σπιτιού στα Χανιά βιώνουν αυτή την πραγματικότητα που πολλές φορές δεν περιγράφεται με λόγια.

Από την μία η κατάσταση των υποδομών στέγασης των ιδρυμάτων μιλάει από μόνη της: 

Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών...

Στο ΕΛΜΕΠΑ δεν διατίθενται καν φοιτητικές εστίες, παρά νοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία με τους φοιτητές να αναγκάζονται να τα παρατήσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες! Στο Πολυτεχνείο Κρήτης μάλιστα από τη νέα χρονιά 20 δωμάτια θα δοθούν με κριτήρια αριστείας, αποσπώντας τα κοινωνικά κριτήρια από το δικαίωμα στη στέγαση, μετατρέποντάς την σε βραβείο!

Αντίστοιχα η κατάσταση είναι αναλογικά δύσκολη σε όλους τους νομούς της Κρήτης που υπάρχει όγκος φοιτητών και την ίδια ώρα η αδυναμία εύρεσης στέγης σε τουριστική περιοχή γιγαντώνει το πρόβλημα. Συγχρόνως ένας φοιτητής που δικαιούται δωμάτιο στην εστία θα μπει σε αυτό τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ενώ θα κληθεί να πληρώσει εγγύηση ή «συμβολικό ενοίκιο» χώρια από τα έξοδα που έχει κάνει αυτούς τους μήνες για να μείνει, συνήθως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.

Ένα ακόμη εμπόδιο που έχει να συναντήσει ο φοιτητής προκειμένου να κληρωθεί δωμάτιο στις εστίες είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια που μόνο κίνητρο για διάβασμα δε δίνουν, καθώς κρίνεται η διαμονή ενός παιδιού στην εστία από την επιτυχία μίας εξεταστικής. Από όλη αυτή τη κατάσταση οι εστιακοί φοιτητές έχουμε ήδη αρνητική πείρα. Τα εισοδηματικά κριτήρια που παραμένουν στα «τάρταρα» και τα ακαδημαϊκά κριτήρια είχαν σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν μόνο 202 θέσεις από τις 286. Φέτος οι εστίες με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα θα δεχτούν 187 υφιστάμενους φοιτητές, που μαζί με τους πρωτοετής που θα μπουν (περίπου 50 με βάση τις προηγούμενες χρονιές) δεν συμπληρώνουν και πάλι τα διαθέσιμα δωμάτια. Την στιγμή λοιπόν που εν μέσω πληθωρισμού, ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης μένουν κενά δωμάτια (!), η πρυτανεία επιλέγει να διώξει συμφοιτητές μας για ακαδημαϊκά κριτήρια και ετήσια εισοδηματικά που ξεπερνάνε το όριο για 100, 1000 ή 2000 ευρώ!!!

Από την άλλη η κατάσταση με την εύρεση κατοικίας για τις οικογένειες όλων των συναδέλφων είναι τραγική. Αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος θα έρθουν στις πόλεις των ιδρυμάτων μας χιλιάδες φοιτητές που θα ψάχνουν σπίτι, που είναι οι πρωτοετής, συν όλοι όσοι απορρίπτονται από την εστία, ενώ πέρσι είχαν. Παράλληλα οι μέσοι όροι των ενοικίων έχουν ανέβει όπως ομολογούν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των μεσιτικών γραφείων με κάθε ευκαιρία στις εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτό το πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη κρατικής μέριμνας και δικτύου εστιών απο τα ιδρύματα προστίθενται και άλλα όπως ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια λειτουργούν με βάση τη σαιζόν την τουριστική (πχ μπαίνεις μετά τον Οκτώβρη και σου ζητούν να φύγεις στις αρχές του Μάη) με ότι συνεπάγεται αυτό ενώ την ίδια ώρα ακόμα και ύπαρξη ενοικιαζόμενων στο κέντρο των πόλεων και κοντά στα ιδρύματα είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες και πολλές φορές σε κακή κατάσταση.

Έρχονται έτσι για πρώτη φορά επαφή με το υπέρογκο κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας προκειμένου να μπορέσουμε να σπουδάσουμε, να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πρώτη εικόνα από την αναζήτηση σπιτιού είναι αποκαρδιωτική... Λόγω της μεγάλης ακρίβειας αλλά και της αξιοποίησης των δωματίων στον τουρισμό, τις περισσότερες φορές το μέσο νοίκι ξεπερνά τα 350 – 400 ευρώ το μήνα και μάλιστα για ένα δωμάτιο που καλά – καλά δεν χωράμε.

Τα νοίκια φωτιά είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν οικονομική αιμορραγία στις οικογένειες μας αλλά και ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας προκειμένου να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Οι φοιτητές έχουμε αποδείξει ότι μέσα από ο συλλογικό αγώνα, οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους μας, μπορούμε να διεκδικούμε με αποτέλεσμα και να έχουμε κατακτήσεις, όπως την αύξηση των οικονομικών κριτηρίων στις 25.000 ευρώ, από 23.000 που ήταν πέρυσι.

Μπροστά σε όλη αυτή τη κατάσταση, ο φοιτητικός μας σύλλογος πρέπει να υψώσει τείχος προστασίας και αλληλεγγύης και κάθε συμφοιτητή μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την στέγασή του, σε κάθε γείτονά μας που διώχνουν από το σπίτι του!

Παρά τη δύσκολη κατάσταση, κάθε φοιτητής πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι μόνος του! Έχει στο πλευρό του τους υπόλοιπους συμφοιτητές του, τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστίας!

Διεκδικούμε:

·300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.

·Να ξεκινήσουν οι εισδοχές στην Φοιτητική Εστία πριν την έναρξη του εξαμήνου!

·Να μην μείνουν ξανά κενά δωμάτια στις εστίες! Η πρυτανεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γεμίσουν όλα τα δωμάτια των εστιών! Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το οικονομικό όριο να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.

·Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.

·Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

·Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

·Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των παλιών εστιών. Να αξιοποιηθούν τα κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως είναι η γαλλική σχολή, το Παπαδοπέτρου, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών, όπως είναι το Παλιό Ψυχιατρείο για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

Αποφασίζουμε:

·Συνέντευξη τύπου ΦΣ Χανίων την Πέμπτη 29/09 στο Εργατικό κέντρο Χανίων στις 5:00μμ

·Κινητοποίηση την Παρασκευή 30/09 στις 11:00 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για να διεκδικήσουμε να παρθούνε  μέτρα για την ελάφρυνση των φοιτητών, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το κράτος για την φοιτητική μέριμνα, να αξιοποιηθούν τα κτήρια που βρίσκονται στην ιδιοκτησία περιφέρειας και δήμου/.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ