Δύο βραβεία για την ταινία του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου, «Το ταξίδι»

Στον μαθητικό διαγωνισμό ΝΕΟΙ CINE-ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Στο πλαίσιο του CINEphil_101, Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τις 3 έως τις 10 Μαΐου 2026, διοργανώθηκε ο 2ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Νέοι CINE-Φιλόσοφοι», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και  Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) και το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.  

Η ταινία του 7ου Γυμνασίου, αφού επιλέχτηκε στις 10 φιναλίστ και προβλήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες το Σάββατο 5-7 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, απέσπασε το βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας Γυμνασίου από την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, καθώς και το Βραβείο Κοινού.
Με την ταινία μας θέλαμε να αναδείξουμε πώς νεοφασιστικές ομάδες προσηλυτίζουν τους εφήβους και παράλληλα να καταδικάσουμε τη ναζιστική ιδεολογία του μίσους αντιτάσσοντας τη δύναμη της Εκπαίδευσης και της Τέχνης ως όπλα κατά του Φασισμού. 
Η υπόθεση: Μια έφηβη παρασυρμένη από ομάδα εθνικιστών-νεοναζιστών συμμαθητών της ακολουθεί τις επιταγές τους, τι να πιστεύει, ποιον να απορρίπτει, πού να ανήκει. Η συμμετοχή της, όμως, στη Θεατρική Ομάδα του σχολείου της τής ανοίγει έναν διαφορετικό δρόμο. Παράλληλα, το ταξίδι με τη Θεατρική Ομάδα στο Μόναχο όπου βιώνει ένα ρατσιστικό ξέσπασμα κατά των ελλήνων συμμαθητών της, καθώς και η επίσκεψη στο κολαστήριο του Νταχάου, την κάνουν να αναθεωρήσει και να απορρίψει την ιδεολογία του μίσους. Επιστρέφοντας, επιλέγει να αντιταχθεί στον ρατσισμό και το μίσος μέσα από τη δύναμη του λόγου και της τέχνης. Ανεβαίνοντας στη σκηνή με ένα απόσπασμα από την ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» του Τσάρλι Τσάπλιν, εναντιώνεται στον Ναζισμό και υπερασπίζεται την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.
Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που δύο κορυφαίοι μουσικοί της Παγκόσμιας Μουσικής Σκηνής, μας παραχώρησαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική τους στην ταινία μας. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Σταύρο Λάντσια και τον Ibrahim Maalouf για τα μουσικά αποσπάσματα από το έργο τους «Αθωότητα» και «Beirut», αντίστοιχα.

Image
taxidi_7ogymnasio

Στην αρχή της ταινίας προβάλλεται το ποίημα του Τέλλου Φίλη  «Ο φασισμός δεν είναι λέξη» από τη συλλογή ποιημάτων Το έσχατο έρμα, Πόλις,  2018. Επιλέχτηκαν, επίσης, αποσπάσματα του λόγου του Τσάρλι Τσάπλιν από την ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», 1940 και το ποίημα του γερμανού Πάστορα, Μάρτιν Νίμελερ, « Όταν ήρθαν να πάρουν».
Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές/τριες που συμμετέχουν στα Πολιτιστικά Προγράμματα «εφήβων πράξις» και «κάμερα, εικόνα, μολύβι, χαρτί» με υπεύθυνες καθηγήτριες τη Γεωργία Νικολαΐδου, Ματίνα Μεϊδάνη και Αλίκη Αργύρη.

Image
7o_gymnasio

Για τη δημιουργία της ταινίας εργάστηκαν οι παρακάτω μαθητές/τριες: 
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αναστασάκη Μαργαρίτα, Βογιατζή Άννα
Στην αρχική σύλληψη του σεναρίου συνέβαλαν, επίσης, η Μελισσουργάκη Δανάη, η Δραμουντάνη Κωνσταντίνα, η Ουρανού Γεωργία και η Επιτροπάκη Εμμανουέλα.  
Επιμέλεια σεναρίου-σκηνοθεσίας: Μεϊδάνη Ματίνα, Νικολαΐδου Γεωργία
Πρωταγωνιστούν: Δημητράκη Νίκη (η ηρωίδα), Δραμουντάνη Κωνσταντίνα, Επιτροπάκη Εμμανουέλα, Καϊσίδου Χρυσάνθη, Μήλιος Παναγιώτης, Ξεκαρδάκη Ανδρομάχη
Συμμετέχουν: Αλετρά Δανάη, Αναστασάκη Μαργαρίτα, Βασιλογιαννάκη Σμαράγδα, Γαρεφαλάκης Γιάννης, Δραμουντάνης Ανδρέας, Δραμουντάνης Γιώργος, Ευαγγελάτου Ειρήνη, Λούκας Σπύρος, Μαρνέλλου Χαρά, Μελισσουργάκη Αλεξάνδρα, Μπικάκη Χαρά, Ουρανού Γεωργία, Πλουμής Μαρίνος, Πλουμής Μιχάλης, Τζωρτζάκης Φοίβος, Φαρσάρη Δέσποινα, Χατζηνικολάου Κατερίνα
Μοντάζ: Λούκας Γιώργος
Μουσική: Στην ταινία ακούγονται τα τραγούδια Beirut, Ibrahim Maalouf, 2011 (Άδεια παραχώρησης χρήσης) Αθωότητα, Σταύρος Λάντσιας, 1999 (Άδεια παραχώρησης χρήσης)
Δημιουργία αφίσας: Βογιατζή Άννα

Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ: Το ταξίδι - YouTube

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση