Ν. Σηφάκης: «Η πράσινη Κρήτη, οι στρεβλώσεις και οι σωστές κινήσεις της κυβέρνησης»

Newsroom
Newsroom

Όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα και Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Σ.Ε.Φ., κ. Νίκος Σηφάκης, στο ενεργειακό συνέδριο.

Το παράδειγμα της Κρήτης που αποτελεί ένα πράσινο νησί, όπως χαρακτηριστικά είπε, παρουσίασε στο πρώτο Energyear Greece, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα και Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Σ.Ε.Φ., κ. Νίκος Σηφάκης.

Το συνέδριο Energyear έγινε στις 24 Μαΐου 2023, στο Wyndham Grand Athens, όπου παγκοσμίου κλάσης εταιρίες από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αρχές και οργανώσεις του εγχώριου και διεθνούς ενεργειακού τομέα, συναντήθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σηφάκης, αρχικά έκανε μία αναδρομή 20 ετών και πώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι θερμικές απώλειες από την παραγωγή ενέργειας ως τον τελικό καταναλωτή, ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση.

Τα φωτοβολταϊκά, ειδικά από το 2010 και μετά, συνέβαλαν καθοριστικά στο να υπάρξει καλύτερη εκμετάλλευση του δικτύου αλλά και να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι βλάβες στους μετασχηματιστές διανομής ενέργειας.

πάνελ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σηφάκης υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, το συμφέρον του κλάδου ταυτίζεται απόλυτα με το εθνικό συμφέρον.

Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, τον ρόλο που οι ΑΠΕ καλούνται να παίξουν στην αντιμετώπισή της, τη νομοθεσία αλλά και τις στρεβλώσεις που επικρατούν στη χώρα μας.

Τόνισε πως η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει συχνά και ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι αναγκαία η πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστούν οι ΑΠΕ υψίστης προτεραιότητας για τη χώρα.

«Δυστυχώς, δεν προλάβαμε, καθυστερήσαμε να κάνουμε την πράσινη μετάβαση», είπε. Οι λόγοι πολλοί: οικονομικός κλυδωνισμός, έλλειψη νομικών πλαισίων, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία κ.α.

Μίλησε για την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία ό,τι  είπε το τήρησε: οι ΑΠΕ αποτελούν στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης. Ο κ. Σηφάκης ανέφερε πως σημειώθηκε την τελευταία τετραετία μια ραγδαία αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών και για αυτό ο κλάδος οφείλει ένα «ευχαριστώ». Όμως, έγιναν λάθη, εξάλλου, όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη.

 

«Υπάρχουν στρεβλώσεις και πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε το επιτελικό κράτος να τις διορθώσει», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΦΕΚ 3328 της 19ης Μαΐου 2023, που αφορά στους περιορισμούς έγχυσης  ηλεκτρικής  ενέργειας  και  ισχύος  σταθμών  Ανανεώσιμων  Πηγών  Ενέργειας  (ΑΠΕ). Με το ΦΕΚ, τίθενται περιορισμοί  στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Επίσης,  η αυτοκατανάλωση και  ενεργειακός συμψηφισμός  δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε εν καιρώ ενεργειακής κρίσης. Βρίσκει απέναντί του την υπάρχουσα νομοθεσία και δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη και αδειοδότηση.

Για την Κρήτη, τόνισε πως είναι ένα πράσινο νησί με 19 από τους 20 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ να παραμένουν πράσινοι. Ωστόσο, χιλιάδες αιτήματα από τον Οκτώβριο του 2022 προς τον ΔΕΔΔΗΕ   ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί και αναμένονται διευκρινήσεις αρμοδίως ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ακόμη εξετάζει την εγκυρότητα της διαδικασίας υποβολής για τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα.

Ο κ. Σηφάκης τόνισε πως στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της Κρήτης, δεν μπορεί  κανείς πλέον  ξενοδόχος να παράξει ενέργεια στα πλαίσια του καθεστώτος της αυτοκατανάλωσης  καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δε δέχεται αιτήματα για ΦΒ συστήματα άνω των  10 kw.

Κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο, να εντοπίσουν τα κακώς κείμενα, «ζητώ από οποιοδήποτε κρίκο της αλυσίδας, να ενταχθεί στον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ΣΕΦ για να υψώσουμε τη φωνή μας ώστε  να βοηθήσουμε το κράτος να αποφύγει και να διορθώσει τις στρεβλώσεις», είπε, στο τέλος της τοποθέτησής του.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ