Ας γινόταν ένα θαύμα!

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Σίγουρα όλοι μας κατά καιρούς έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά όπως συνηθίζεται να λέγεται σε κάποια προβλήματα ή καταστάσεις που δεν μας δίνουν το περιθώριο να βρούμε μια λύση.

της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Πολλές φορές στην ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα. Άλλες φορές μικρά και άλλες μεγάλα. Για να καταφέρουμε να τα λύσουμε επιστρατεύουμε όλα μας τα όπλα ( λογική, σύνεση, πείρα, αισιοδοξία, διάλογο) και προσπαθούμε μέσω αυτών να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι γίνεται όμως με τα προβλήματα που μας ξεπερνάνε; Αυτά που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε;

Σίγουρα όλοι μας κατά καιρούς έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά όπως συνηθίζεται να λέγεται σε κάποια προβλήματα ή καταστάσεις που δεν μας δίνουν το περιθώριο να βρούμε μια λύση. Συνήθως αφορούν θέματα υγείας, οικονομικά αδιέξοδα, ή πολύ άσχημες οικογενειακές καταστάσεις. Σ αυτό το σημείο μας κατακλύζουν συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας. Νοιώθουμε ανήμποροι να τα αντιμετωπίσουμε, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και έτσι χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια για να επηρεάσουμε την κατάσταση η οποία μας ξεπερνά. Προσπαθούμε να δούμε αντικειμενικά και ψύχραιμα τα πράγματα όμως αδυνατούμε να βρούμε την λύση. Σ αυτό ακριβώς το σημείο αναζητούμε ένα θαύμα.

Η λέξη "θαύμα", προέρχεται από το ελληνικό "θαυμάσιον" που σημαίνει αυτό το οποίο προκαλεί θαυμασμό και κατάπληξη, ένα γεγονός έκτακτο με κανόνες που δεν μπορεί να έχουν γενική εφαρμογή. Είναι ένα στατιστικά απίθανο, αλλά θετικό γεγονός, (όπως είναι η επιβίωση σε κάποια φυσική καταστροφή, η θετική ανάκαμψη από μία αρρώστια), ή ένα "ωραίο" συμβάν ανεξάρτητα από τις πιθανότητες που του είχαν αποδοθεί. Συνήθως κατατάσσεται στην κατηγορία των γεγονότων που θεωρούνται ασυνήθιστα ή απίστευτα και αιτιολογείται σε θρησκευτική βάση.

Το θαύμα συνδέεται με επιτεύξεις αδύνατες στον άνθρωπο αλλά δυνατές σε μια ανώτερη δύναμη. Προϋποθέτει πάντα πίστη, και ταυτίζεται στενά με την θρησκεία. Όλες σχεδόν οι θρησκείες έχουν ως κοινό γνώρισμα το θαύμα το οποίο ερμηνεύουν ποικιλοτρόπως ως σημάδι απόδειξης της ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης.

Το ανεξήγητο που μόνο ένα θαύμα μπορεί να υποστηρίξει ξεκινάει και τελειώνει στην λέξη πίστη. Είναι η λέξη που ανακουφίζει τον άνθρωπο όταν το φορτίο που κουβαλάει είναι βαρύ. Είναι η λέξη που του δίνει κουράγιο και την εντύπωση ότι δεν είναι τελικά όλα μάταια. Ότι κάποιος είναι δίπλα του και τον φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να νοιώσει ασφάλεια Είναι η ύστατη λύση όταν πιστεύουμε ότι είμαστε απολύτως αδύναμοι μπροστά σε μια τραγική κατάσταση και ζητάμε βοήθεια.

Το θαύμα έχει ακόμα μία δίδυμη αδερφή που λέγεται ελπίδα. Μαζί με την πίστη ωθούν τον άνθρωπο ν αντλήσει δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις. Με την ελπίδα ο άνθρωπος ξαποσταίνει από τα βάσανα της ζωής και προσπαθεί να δει και μια άλλη οπτική της. Την χρειάζεται για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να μην εγκλωβιστεί στον πόνο και στην θλίψη. Είναι η αισιόδοξη πινελιά που μπορεί να χρωματίσει ένα μαύρο σκηνικό.

Μέσα από το θαύμα ο άνθρωπος ζητάει μια στήριξη που θα του απαλύνει τον πόνο και θα του ελαφρύνει το φορτίο. Είναι η επιλογή που καταφεύγουμε όταν νοιώθουμε αδύναμοι να βρούμε μια φόρμα που θα μας οδηγήσει στο να λύσουμε το πρόβλημα μας το οποίο είναι ανθρωπίνως αδύνατο να λυθεί.

Καθώς λοιπόν τα πάντα είναι θαύμα όπως είπε και ο Βολταίρος, η εκπληκτική αρμονία της φύσης, η περιστροφή δισεκατομμυρίων κόσμων γύρω από εκατομμύρια άστρα, η κίνηση της φωτιάς, τα πλάσματα πάνω στη γη, είναι όλα μεγάλα και αιώνια θαύματα, καλό είναι ν αφεθούμε κι εμείς στην ελπίδα αυτή του σύμπαντος που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να διασχίσουμε τον δικό μας Γολγοθά. Και που ξέρετε ίσως να βρισκόμαστε κι εμείς πολύ κοντά, στο κατώφλι ενός μικρού ή μεγάλου θαύματος!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ