Χερσόνησος: "Πληρώνουν πανάκριβα οι Δημότες την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για καθαριότητα και περιβάλλον"

Τι αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Ζερβάκης

Σε μια από τις μεγαλύτερες πληγές του δήμου μας εξελίσσεται, χωρίς αμφιβολία, ο τομέας της καθαριότητας. Ενώ οι δημότες μας πληρώνουν μεγάλο τίμημα, η εργολαβία αποκομιδής απορριμμάτων στοιχίζει συνεχώς μεγαλύτερα ποσά, η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής συνεχώς υποβαθμίζεται.  Οι κάτοκοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν γνωρίζουν καν το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων αφού η δημοτική αρχή αρνείται να το ανακοινώσει. Ωστόσο, με ορθολογικότερο σχεδιασμό και ενημέρωση του κόσμου, όλος ο κλάδος μπορεί να μας αποφέρει τεράστια οφέλη, όσον αφορά την υγιεινή, την ασφάλεια και κυρίως την οικονομική πολιτική του Δήμου.

Η έλλειψη συντονισμού, χωρίς προοπτική, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό,  καθιστά δύσκολη την καθημερινή αποκομιδή, σε σημείο τέτοιο που σε ορισμένες γειτονιές να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα η λάθος αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση αντικειμένων ή ακόμα καλύτερα την διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, με την μορφή της ανακύκλωσης (χαρτί-γυαλί- και γενικά οργανικών υλικών), κλιμακώνει  το πρόβλημα. 

Για το πλύσιμο των κάδων, όπως ρητά αναφέρεται στην σχετική σύμβαση, «Οι εργασίες αφορούν στους κάδους αποκομιδής σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και στους αντίστοιχους της ανακύκλωσης και θα εκτελούνται για πέντε (5) ημέρες εβδομαδιαίως, με μηχανοκίνητα πλυντήρια κάδων και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου». Η εκτέλεση των εργασιών θα γίνεται, με βάση τα προβλεπόμενα, την θερινή με δύο πλυντήρια και δύο φορές το μήνα για κάθε θέση κάδων. Όμως, γενική είναι η πεποίθηση ότι αυτό δεν γίνεται όπως ρητά επιτάσσει η σύμβαση, αλλά μάλλον επιλεκτικά ή, αν θέλετε, σε κάποιες λίγες συγκεκριμένες θέσεις. 

Απορρίμματα Χερσόνησος

Ο καθαρισμός των δρόμων με τα μηχανοκίνητα σάρωθρα είναι ανύπαρκτος, αν και αυτός προβλέπεται στην σχετική σύμβαση και πληρώνεται από τα τέλη που οι δημότες καταβάλλουν αγόγγυστα. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η γενική στασιμότητα και η έλλειψη ιδεών από πλευράς διοικούντων, η κακοδιαχείριση των πόρων που αφορούν τον τομέα της καθαριότητας είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.

Πληρώνουμε πανάκριβα την εργολαβία καθαριότητας, παρά την μείωση του όγκου των απορριμμάτων σε ποσοστό περίπου 60%. Και αντί να αναβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες, αυτές καθημερινά υποβαθμίζονται. 

Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμη και σε ερωτήσεις μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το ποιος παρακολουθεί και ελέγχει την ομαλή εκτέλεση της εργολαβίας της αποκομιδής των απορριμμάτων ή για το επίπεδο των υπηρεσιών, οι αρμόδιοι αποφεύγουν να απαντήσουν. Υλοποιήσιμες προτάσεις μας δυστυχώς δεν γίνονται αποδεκτές. 

Θα συνεχίζω να δημοσιοποιώ τα προβλήματα και να προτείνω λύσεις τους, πριν αυτά διογκωθούν, σε κόντρα των συνηθισμένων πολιτικαντισμών.

Μανώλης Ζερβάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Χερσονήσου


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ