Από τον Μίνωα στον Έβανς: Η κνωσιακή ιστορία στα νομίσματα

Από τον Μίνωα στον Έβανς: Η κνωσιακή ιστορία στα νομίσματα
Newsroom
Newsroom

Ομιλία του Κλεάνθη Σιδηρόπουλου, αρχαιολόγου-νομισματολόγου

Στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 2022, διοργανώνεται ομιλία του Κλεάνθη Σιδηρόπουλου, αρχαιολόγου-νομισματολόγου με θέμα «Από τον Μίνωα στον Έβανς: η κνωσιακή ιστορία στα νομίσματα».

Με όχημα τα προνομισματικά και αργότερα τα κερματικά μέσα συναλλαγής η παρουσίαση θα προσπαθήσει να περιηγηθεί στους αιώνες της κνωσιακής ιστορίας από τα Μινωικά χρόνια ως την κομβική στιγμή της ανασκαφικής δραστηριότητας του A. Evans.

Συγκεφαλαιώνοντας τις κνωσιακές κοπές με τα σύμβολα της τοπικής μυθιστορίας από τα κλασικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, ανασυνθέτοντας γνωστά και άγνωστα νομισματικά ευρήματα της περιοχής από ανασκαφικά στρώματα ή σε γραπτές μαρτυρίες, στην αρχαία πέτρα ή στο μεσαιωνικό χαρτί των νοταρίων, ξαναδιαβάζονται οι εποχές ακμής και παρακμής ή και καταστροφής.

Μεμονωμένα νομίσματα ή «θησαυροί» από την κνωσιακή γη καθρεπτίζουν τις μετακινήσεις από και προς αυτήν, πιστοποιούν την παρουσία δικών και ξένων, τις συναλλαγές για τα προϊόντα, τους φόρους, τα έργα τέχνης, το χώμα, όλα εκείνα που συνθέτουν διαχρονικά τον υλικό κόσμο της Κνωσού, της ρωμαϊκής colonia έως και του ταπεινού Μακρυτοίχου.

 

ΤΡΙΤΗ 05.07.2022

BSA, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΝΩΣΟΥ

μπροστά από τη ΒΙΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

8.30 μμ.

Διοργάνωση

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΝΩΣΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΝΩΣΟΥ

Είσοδος ελεύθερη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ