Η Μάντρα η μάγισσα… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις; Γιώτα Αλεξάνδρου, εικ; Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Της Ελένης Μπετεινάκη

Φανταστείτε τώρα αυτό: Να είσαι μάγισσα, μαθητευόμενη, στη μεγάλη Σχολή Αρχιμαγισσών, να έχεις μάνα την πιο διάσημη μάγισσα του κόσμου και να μην μπορείς να τα καταφέρεις σχεδόν ποτέ με τα ξόρκια, τις μεταμορφώσεις και τις  μεταμφιέσεις. Ο,τι  και να προσπαθείς να πέτυχεις μοιάζει να μην θέλει να σε «υπακούσει». Και το χειρότερο εκείνη την πιο σημαδιακή και μοναδική μέρα κατάφερε η Μάντρα που κανονικά, αν δεν είχε καρότα στα αυτιά της την ημέρα της βάφτισής της η νονά της, θα την έλεγαν Σάντρα Να βάλει τη δασκάλα της, την κυρία Σκοτεινή, μέσα στο καζάνι με μαρούλια και σαλάχια στο κεφάλι και φωνή κλεισμένη από …τον πανικό και το χαμό. Η κυρία Πικροχολίδου, η διευθύντρια, έχει αναλάβει να τα πει όλα στην μαμά της. Η διάσημη Μάγισσα με το άκουσμα ενός μόνο από τα κατορθώματα της κόρης της, λιποθυμάει…

Η Μάντρα λατρεύει τα πουλιά, τις πεταλούδες και τα δυνατά γέλια. Αντιπαθεί τις διάσημες θείες της ( την μητριά της Χιονάτης, την άλλη μάγισσα που τσάκωσε τον Χάνσελ και την Γκρέτελ και τη γιαγιά της, που έκανε την αγαπημένη της πριγκίπισσα, Ωραία Κοιμωμένη!) Μα πάνω απ’ όλα η Μάντρα λατρεύει το κανονικό μαγείρεμα και καθόλου μα καθόλου δεν συμπαθεί τα παιχνίδια με τέρατα, στοιχειωμένους πύργους κ. α.  

Θέλετε να μάθετε πως λένε την αγαπημένη της κούκλα;

Ποιο παιχνίδι (ομαδικό) προτιμάει;

Αν της αρέσει η μουσική;

Με ποιον χορό πραγματικά ξεφαντώνει;

Σε ποιο χρώμα έχει αδυναμία;

Τι θα γίνει τελικά με  την Μάντρα που όλα τα κάνει λάθος;

Με το δίκιο της βέβαια αφού η ψυχή της άλλα πράγματα λαχταρά;

Ένα βιβλίο που θα κερδίσει το χειροκρότημα παιδιών μικρών και μεγάλων από την πρώτη του ανάγνωση. Αν δεν μιλούσε για μάγισσες θα λέγαμε πως απευθύνεται σε κάθε μαμά που θέλει η κόρη της να …διαπρέψει και να  ακολουθήσει τα χνάρια της. Η Μάντρα συμβολίζει τον άνθρωπο-παιδί που έχει τα δικά του όνειρα, θέλω και αδυναμίες και που βρίσκει το θάρρος και τον τρόπο να τα διεκδικήσει ακόμα και αν αυτό καθυστερήσει λίγο.

Οι επιθυμίες των γονέων δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτές των παιδιών τους και συχνά έχουμε συγκρούσεις, αδικαιολόγητες βέβαια, που οδηγούν σε λαθεμένες αποφάσεις εκατέρωθεν. Ο καθένας μας πρέπει πάντα να ακολουθεί το δικό του όνειρο, να έχει τα δικά του πλάνα και να προσπαθεί να τα πραγματοποιήσει μόνο και μόνο για εκείνον. Οι επιλογές πρέπει να είναι εντελώς ατομικές. Οι συμβουλές και παραινέσεις δέκτες αλλά η ψυχή και επιλογή του καθενός εχει το δικό του πλάνο και όραμα.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου γράφει μια πολύ όμορφη ιστορία με πολλή φαντασία και χιούμορ παρουσιάζοντας μας  μια κατάσταση που συμβαίνει συχνά σε οικογένειες. Η ατομική ελευθερία και επιλογή είναι αναφαίρετα δικαιώματα που συχνά δεν συμφωνούν με τις επιθυμίες των γονέων αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίζει τον νέο/α να ακολουθήσει τα δικά του οράματα και θέλω.

Μια ιστορία λοιπόν τόλμης, ενάντια σε οικογενειακές απαιτήσεις, καλογραμμένη, έξυπνη και πολλά υποσχόμενη. Συναισθήματα, ατομικές ελευθερίες, στερεότυπα, συνήθειες και ανατροπές σε τούτο το βιβλίο που συστήνεται ανεπιφύλακτα.  

Η εικονογράφηση  της Αιμιλίας Κονταίου συμπληρώνει σε χρώμα, σκίτσα και φαντασία την ιστορία που θα σας μαγέψει για μία ακόμη φορά!

Κι αν είστε εκπαιδευτικός σε νηπιαγωγείο ή τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου θα λατρέψετε τα πόσα πολλά πράγματα μπορεί να σας δώσει τούτο το βιβλίο!

Θα ξεκινήσετε νέες  ιστορίες με μάγισσες που ξέρετε ή θα δημιουργήσετε τις δικές σας, τις διαφορετικές.

Θα μιλήσετε για τα όνειρα των παιδιών…

Θα σκεφτείτε νέα ξόρκια, πολλά παιχνίδια και παράξενες ιδέες για μαγικά αντικείμενα (σκούπες, καπέλα κλπ).

Θα παίξετε με νέες λέξεις , θα σκεφτείτε μια δική μας ανατρεπτική μάγισσα.

Θα «μαγειρέψετε» μια μαγική συνταγή.

Θα ντύσετε μια δική σας μάγισσα όπως θέλετε…

Και πολλές πολλές ιδέες που σίγουρα θα σας δημιουργηθούν με την ανάγνωση αυτής της ιστορίας.

Αναζητείστε εδώ το βιβλίο και θα απολαύσετε μια υπέροχη ιστορία γεμάτη χιούμορ, ανατροπές, τόλμη και χρώμα  :https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/mantra-mantra-ti-mageireueis

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ