Η Πέλα Σουλτάτου δηλώνει "Κρητικιά", αλλά αυτό ... δεν είναι πάντα για καλό!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Με αφετηρία την Κρήτη, η Πέλα Σουλτάτου ταξιδεύει πραγματικά και νοερά, συμπαρασύροντας σε διαδρομές του νου και τους αναγνώστες της - Αυτοπροσδιορίζεται ως Κρητικιά, με ό,τι θετικό ή και αρνητικό μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η λέξη

Αν έπρεπε να διαλέξει ένα χαρακτηρισμό για τον εαυτό της θα επέλεγε να πει πως είναι "Κρητικιά"! Με ό,τι συνειρμούς μπορεί να κάνει κανείς με τη λέξη αυτή, με ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, αυτός ο - φαινομενικά μόνο - προσδιορισμός της καταγωγής εμπεριέχει στοιχεία κουλτούρας, αντίληψης αλλά και νοοτροπίας. Και όλα αυτά δεν έχουν πάντα θετικό πρόσημο!

Η Πέλα Σουλτάτου, ωστόσο, παραμένει Κρητικιά - δε γίνεται κι αλλιώς φυσικά! - αν και έχει φύγει από την Κρήτη. Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη μαζί με το νέο της πόνημα, το βιβλίο "Η Θάλασσα δεν είναι μπλε", συμμετέχοντας στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά, από το οποίο αποκόμισε θετικές εντυπώσεις, αντλώντας μάλιστα και αισιοδοξία για το μέλλον του Βιβλίου. Λίγο πριν παρουσιάσει το βιβλίο της στο κοινό του Ηρακλείου, μίλησε στο Cretalive για τις ιστορίες που διηγείται, για το προσωπικό της ύφος ως συγγραφέας αλλά και την Κρήτη ... μέσα της!

Πέλα Σουλτάτου

Ακόμα ένα βιβλίο σας με διηγήματα. Πόσο εύκολο είναι να "χωρέσετε" σε λίγες σελίδες μια ιστορία, σε σχέση με το "χώρο" ενός ολόκληρου βιβλίου στον οποίο ξετυλίγεται ένα μυθιστορημα;

Πριν ξεκινήσω να γράφω διηγήματα, έγραφα ποιήματα για μια εικοσαετία, από εννιά μέχρι είκοσι εννιά χρόνων, οπότε έμαθα να γράφω όσο γίνεται πιο συμπυκνωμένα. Θέλω να πω καμία μαθητεία δεν πάει χαμένη. Έμαθα να λέω τις ιστορίες μου σύντομα αλλά, ελπίζω, χωρίς να υπολείπονται σε βάθος. Ένας άλλος λόγος που με τράβηξε η μικρή φόρμα είναι γιατί έχω πολλές ιστορίες να πω. Αν έπρεπε όλα αυτά που έχω στο κεφάλι μου να τα αναπτύξω σε μυθιστορήματα, δε θα με έφταναν πέντε ζωές.

 

Στην περίληψη του νέου βιβλίου σας, διαβάζουμε πολλά και διαφορετικά θέματα που "ξεδιπλώνονται" στα διηγήματα του "Η Θάλασσα δεν είναι μπλε". Η αφετηρία για κάθε ένα από τα διηγήματα εντοπίζεται σε πραγματικά γεγονότα;

Το πρωτογενές υλικό μπορεί να το προσλαμβάνουμε από την πραγματικότητα αλλά διαμεσολαβεί ο χρόνος, η μνήμη και η φαντασία που το μεταπλάθουν σε κάτι ολότελα άλλο. “Η θάλασσα δεν είναι μπλε” έχει έναν έντονα αυτοβιογραφικό τόνο, γιατί εμφανίζεται συχνά η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αλλά εμβαπτισμένα καθώς είναι τα κείμενα στην μυθοπλασία, με τους διαμεσολαβητές που σας έλεγα πριν, θαρρώ απέχουν πολύ από το βίωμα. 

Πέλα Σουλτάτου

Μπορεί ο αναγνώστης να διακρίνει την Πέλα Σουλτάτου μέσα στο βιβλίο σας - αλλά και στα προηγούμενα;

 

Ένα όμορφο σχόλιο που ακούω από αναγνώστες κι αναγνώστριες που έχουν διαβάσει και τα άλλα βιβλία μου είναι ότι η γραφή μου είναι αναγνωρίσιμη, διαφαίνεται το προσωπικό ύφος. Μακάρι να είναι έτσι, αλλά εγώ δε μπορώ να το διακρίνω γιατί πειραματίζομαι πολύ με τα είδη της γραφής. Καμιά φορά μάλιστα αισθάνομαι πως επειδή το παρακάνω με τη συνομιλία με τα άλλα είδη, θέατρο, ποίηση, σάτιρα, παραμύθι, δε θα αποκτήσω ποτέ προσωπικό ύφος. Όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να το κρίνω η ίδια. Αυτά ως προς το ύφος. Ως προς τη θεματολογία, πράγματι έχουν όλα που γράφω κοινούς άξονες γιατί η θέασή μου προς τον κόσμο είναι πολύ συγκεκριμένη. 

 

Ποια η σχέση σας με την Κρήτη σήμερα; Κατάγεστε και ζείτε στο νησί; Έχετε και κάποια άλλη επαγγελματική ενασχόληση, παράλληλα με τη συγγραφή;

Τη μισή μου ζωή μέχρι τώρα την έχω ζήσει εκτός Κρήτης, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ταξίδεψα πολύ στην Ευρώπη, απομακρύνθηκα ακόμα και από την Ελλάδα. Παρόλαυτα, τα θεμέλια στη ζωή του κάθε ανθρώπου πέφτουν πολύ νωρίς. Αν έπρεπε να διαλέξω μονάχα έναν χαρακτηρισμό για μένα θα έλεγα “κρητικιά”. Και, ξέρετε, δεν το λέω πάντα για καλό…

 

Ήσασταν προσκεκλημένη στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Αυτό που αντικρίσατε ως προς τη συμμετοχή του κοινού τί συναισθήματα σάς γέννησε; Αγαπούν και στηρίζουν οι Κρητικοί, το βιβλίο;

 

Να πω, αρχικά, πως αποτέλεσε για μένα μεγάλη τιμή η πρόσκληση να συμμετάσχω ως ομιλήτρια στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά, το οποίο εύχομαι να αποτελέσει ένα μακρόπνοο θεσμό. Λόγω υποχρεώσων στην Αθήνα δε μπόρεσα να το παρακολουθήσω από την έναρξή του, ωστόσο, όσο πρόφτασα να δω είχε τα χαρακτηριστικά μιας πολύ μεγάλης και άξιας διοργάνωσης, η οποία αγκαλιάστηκε από τον ντόπιο πληθυσμό και τράβηξε την προσοχή πολύ πέρα από τα όρια του νησιού. 

Χρειάζεται όμως μια σοβαρή πολιτική για το βιβλίο, περιπτώσεις καλής πρακτικής από την Ευρώπη και έμπρακτη στήριξη από το κράτος, αν θέλουμε να αγαπηθεί και να εμπεδωθεί η καλή λογοτεχνία. Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου έβαλε το λιθαράκι του αλλά ο κρίσιμος παίχτης στη σκακιέρα είναι η πολιτεία.

Πέλα Σουλτάτου


"Η θάλασσα δεν είναι μπλε" στο Ηράκλειο

Το νέο της βιβλίο «Η θάλασσα δεν είναι μπλε» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζει στο Ηράκλειο η Κρητικιά συγγραφέας Πέλα Σουλτάτου. Η παρουσίαση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Πολύγραφος και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιούλη στις 8μμ στο λιμάνι του Ηρακλείου - «Μαρίνα» καφέ. 

«Η θάλασσα δεν είναι μπλε» αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων όπου κάθε βεβαιότητα ανατρέπεται στην πορεία προς την ενηλικίωση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Πεδιώτου, φιλόλογος και ψυχολόγος, η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού, ενώ θα διαβάσει αποσπάσματα η Βάσω Λασκαράκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπανάκης.

 

Η Πέλα Σουλτάτου γεννήθηκε στο Ηράκλειο και ζει στην Αθήνα. Έχει κάνει σπουδές στην Κοινωνιολογία και τη Δημόσια Υγεία και απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στην ανώτατη εκπαίδευση και εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση.

Έχει εκδώσει τα βιβλία Τα φώτα στο βάθος, Ανκόρ, Ανάποδες στροφές, ΜυΧαΤη ή Το μυστήριο της χαμένης τηλεόρασης. Το πρώτο της βιβλίο δραματοποιήθηκε στο «Από Μηχανής Θέατρο». Mε το έργο Άλογα διακρίθηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου στο «Από Κοινού Θέατρο». To μονόπρακτο Μέρες της αγίας Βαλπουργίας επιλέχτηκε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για το Φεστιβάλ «Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο». Έχει δημοσιεύσει πεζά και άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δείτε επίσης:

Παράταση για τους μικρούς ζωγράφους Εν Δράσει!

Cretalive Εν Δράσει ... αλλά με αποστάσεις!

Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα στο φως: το Cretalive στον χώρο της ανασκαφής της Λύττου!

Ένα Μουσείο ξυλογλυπτικής γεμάτο από... μεράκι

Quiz: Τι γνωρίζετε για τα βιβλία του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη

Παρακαταθήκη αιώνων: Από την Κρητική Αναγέννηση στον «Μουσικό Αύγουστο»

"Ξεκλειδώνοντας" κόσμους σε στεριά, θάλασσα και Ιστορία!

Μύρων Μιχαηλίδης: "Η επόμενη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι υπέροχη!"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την πρωτοβουλία Cretalive Εν Δράσει

Πηγή: Φωτογραφία από Lisa στο pexels.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ