Α. Πλεύρη: "Το Ηράκλειο έχει τα προσόντα να γίνει μητροπολιτικό κέντρο πολιτισμού!"

Α. Πλεύρη: "Το Ηράκλειο έχει τα προσόντα να γίνει μητροπολιτικό κέντρο πολιτισμού!"
Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη μιλά στο Cretalive για το προσωπικό της όραμα, κάνει αναδρομή στο παρελθόν και περιγράφει πως φαντάζεται το πολιτιστικό μέλλον του Μεγάλου Κάστρου

Συνέντευξη στην Ελίνα Φαρσάρη

Η κ. Αριστέα Πλεύρη, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Ηράκλειο, έχει θέσει την προσωπική της σφραγίδα στα σημερινά πολιτιστικά πράγματα του Μεγάλου Κάστρου. Στη διάρκεια της θητείας της δεν περιορίστηκε απλά στο να συνεχιστεί το θερινό φεστιβάλ που προσφέρει τη δυνατότητα στους Ηρακλειώτες να απολαύσουν ποιοτικό θέαμα. Επί των ημερών της δημιουργήθηκαν νέες διοργανώσεις, αξιοποιήθηκαν χώροι, υλοποιήθηκαν ιδέες και δόθηκαν ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Cretalive Εν Δράσει ... Εντέχνως" η κ. Πλεύρη μιλά στο Cretalive για το προσωπικό της πολιτιστικό όραμα και απαντά στο ερώτημα κατά πόσο το Ηράκλειο μπορεί να γίνει πολιτιστική μητρόπολη στο μεσογειακό χώρο. 

Διαβάστε τη συνέντευξή της:

Ερ. Είναι γεγονός ότι η πολιτιστική δραστηριότητα στο Ηράκλειο είναι ιδιαίτερα έντονη. Επί των ημερών σας επιπλέον δημιουργήθηκαν νέα φεστιβάλ, υλοποιήθηκαν καινούργια πολιτιστικά αλλά και πολιτισμικά σχέδια. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο πολιτικό σας όραμα για τον πολιτισμό; Ήταν μόνο η δίψα του Ηρακλειώτη για περισσότερες δραστηριότητες και θέαμα ή και κάτι άλλο βαθύτερο;

Α.Π. Ζούμε στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με ενδιαφέρουσα ιστορία χιλιετιών. Ζούμε στην πόλη όπου άνθισε η μοναδική αναγέννηση στον Ελλαδικό χώρο, η Κρητική Αναγέννηση. Ζούμε στην πόλη που τα γράμματα και οι τέχνες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα μια παράδοση σπουδαία. Αυτό από μόνο του είναι πηγή έμπνευσης. Παράλληλα όμως, επιβάλλει ένα χρέος. Αυτό το χρέος μας βαραίνει και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να σταθούμε αντάξιοι, να το «εξοφλήσουμε» όσο περισσότερο μπορούμε. Το Ηράκλειο έχει όλα τα προσόντα να γίνει μητροπολιτικό κέντρο πολιτισμού, για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί ο οικοδομικός του ιστός και παρά την ολιγωρία και την αδιαφορία  όσων κατά καιρούς είχαν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους, εξακολουθεί να έχει σημαντικό απόθεμα. Αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε. Με εξωστρέφεια και οραματικό σχεδιασμό.

 

Ερ. Τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας η πολιτιστική «απάντηση» του Δήμου Ηρακλείου στον αναγκαστικό εγκλεισμό ήταν το Ψηφιακό Κανάλι Πολιτισμού, το οποίο αγαπήθηκε από τους Ηρακλειώτες και όχι μόνο. Οι παραγωγές που προβλήθηκαν μέσω αυτού στο YouTube γνώρισαν την αγάπη του κοινού. Σε ποιους παράγοντες πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία του;

Α.Π. Πράγματι, το ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου ξεκίνησε κατ’ εντολή του Δημάρχου, την περίοδο της πανδημίας. Πρώτος βασικός στόχος του ήταν η οικονομική ανακούφιση των καλλιτεχνών. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε, πως ήδη από την αρχή της λειτουργίας του, αναπτύχθηκε και μια άλλη παράμετρος, πολύ σημαντική. Έδωσε βήμα στους καλλιτέχνες, ώστε η δουλειά τους να φτάσει μέχρι τις άκρες της γης. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ισχυρισθούμε, πως οι καλλιτέχνες που φιλοξενούνται, ακούγονται μέσα από το διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού, στην Αυστραλία, την Νέα Υόρκη, τον Καναδά, στην Λατινική Αμερική και σε όλη  την Ευρώπη. Το αποδεικνύουν άλλωστε τα μηνύματα που λαμβάνουμε. Μέχρι σήμερα, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, έχουμε πάνω από 425.000 προβολές σημαντικών παραγωγών και στις έξη θεματικές ζώνες που περιλαμβάνει. 

Αριστέα Πλεύρη
Ο Δήμος Ηρακλείου είχε βραβευτεί στα στα Tourism Awards 2021 για τις πολιτιστικές του δράσεις

Ερ. Πόσο ο Δήμος Ηρακλείου επενδύει πολιτιστικά στους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς; 

Α.Π. Οι νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί είναι το κεφάλαιο, το οποίο μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε το μέλλον. Δεν μπορούμε παρά να επενδύσουμε σ’ αυτό το δυναμικό, να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στη στήριξη και την ανάδειξη του. Είναι υποχρέωση μας. Για να το πετύχουμε πρέπει να αποβάλλουμε την επαρχιώτικη νοοτροπία και να πιστέψουμε πως το σύγχρονο καλλιτεχνικό «προϊόν» της πόλης μας αξίζει την εξωστρέφεια που επιδιώκουμε σε όλους τους τομείς. Το βήμα που προσπαθούμε να τους δώσουμε, αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση μας.

Ερ. Θα μπορούσε κανείς σήμερα να πει ότι η πόλη του Ηρακλείου είναι κέντρο πολιτισμού;

Α.Π. Μακάρι να μπορούσαμε να το πούμε ανεπιφύλακτα. Εκείνο που μπορούμε να ισχυριστούμε με εντιμότητα, είναι ότι οι προσπάθειες που έχουμε κάνει έχουν αποφέρει καρπούς και έχουν θέσει τις βάσεις. Έχουμε υποστηρίξει το όραμα επιτυχώς, αλλά χρειάζεται κόπος και χρόνος. Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι ο Δήμος έχει αποποιηθεί τη μοναξιά του και ακούγεται πλέον και εκτός Κρήτης. Έχουμε παρουσιάσει δράσεις  σε συνέδρια και φόρουμ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2021 συμμετείχαμε με παραγωγή μας στο σημαντικότερο θεατρικό φεστιβάλ του κόσμου, στην Αβινιόν. Φέτος, τον Νοέμβριο θα πάμε στη Γενεύη, επίσης με παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου. Το όνομα Δήμος Ηρακλείου ακούγεται πλέον και με θετικά σχόλια και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

Ερ. Θα ήθελα να σας γυρίσω λίγο τον χρόνο πίσω. Είναι προφανές ότι κι εσείς η ίδια αγαπάτε τον πολιτισμό. Μπορείτε να προσδιορίσετε ποιοι ήταν οι παράγοντες εκείνοι που σας ώθησαν στην αγάπη αυτή;

Α.Π. Είχα τη μεγάλη τύχη να μεγαλώσω σε ένα αστικό περιβάλλον, που μου έδινε ευκαιρίες από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Με βιβλία, με συζητήσεις, με ταξίδια, με ερεθίσματα κάθε είδους. Αυτό, αντί να με καθησυχάσει, με δίδαξε αντίθετα να εκτιμώ τους ανθρώπους που δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με μένα και τα έχουν καταφέρει. Πραγματικά τους εκτιμώ βαθύτατα και τους θαυμάζω. Και έχω συναντήσει πολλούς. Ανθρώπους με ουσιαστική μόρφωση και παιδεία, χωρίς φανφαρονισμούς, ανθρώπους που κατέκτησαν τον πολιτισμό μέσα από μια προσωπική, επίπονη διαδρομή, που δημιούργησαν οι ίδιοι τις ευκαιρίες που δεν τους χάρισε η ζωή, όπως τις χάρισε σε μένα. Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφερθώ και στη θητεία μου στο Κ.Κ.Ε Εσωτερικού και στη Νεολαία Ρήγας Φεραίος. Έζησα εκείνα τα χρόνια της αριστεράς, που τα φεστιβάλ δεν ήταν μόνον χώρος διασκέδασης. Ήταν πραγματικά σεμινάρια πολιτικής και πολιτισμού.  Έδιναν βήμα στον πολιτισμό, στη διακίνηση ιδεών,  στις ανταλλαγές απόψεων, στα περιθωριακά κινήματα. Εκεί έμαθα να διοργανώνω φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκεί έμαθα την αξία του δουλεύουμε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, χωρίς προσωπικό όφελος, για να πραγματοποιήσουμε το όραμα μας. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα, και τα μαθήματα που πήρα με βοήθησαν πολύ όταν  ανέλαβα τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου.

Αριστέα Πλεύρη

Ερ. Η κ. Αριστέα Πλεύρη, ως δημότης Ηρακλείου, ποιες εκδηλώσεις θα επέλεγε να παρακολουθήσει φανατικά;

Α.Π. Όλα τα φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου. Τις αξιόλογες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου. Και όσες ονειρευόμαστε και ελπίζουμε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε. 

Αριστέα Πλεύρη

Ερ. Θα θέλατε να περιγράψετε πώς περιμένετε να είναι το πολιτισμικό μέλλον του Ηρακλείου;

Α.Π. Με δυο λόγια, όπως του αξίζει : - Με μια βιβλιοθήκη αντάξια της ιστορίας και του πλούτου της, φάρο πολιτισμού, όχι μόνον για το Ηράκλειο. Πράγματι, έχουμε τη σημαντικότερη επαρχιακή βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ικανή να αντιπαρατεθεί με τις μεγάλες βιβλιοθήκες των Αθηνών. -Με την ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας της πόλης μας, παλαιάς και νέας. -Με εκδηλώσεις σημαντικές, που προσελκύουν κόσμο από παντού και δημιουργούν πολιτιστικό τουρισμό. -Με θεσμούς που στερεώνουν τις πολιτιστικές μας φιλοδοξίες και κάνουν προβολή στο μέλλον. Για να αναφέρω ένα μόνον παράδειγμα. Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά στα έργα της Πινακοθήκης του Δήμου και με την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη από το Υπουργείο Πολιτισμού, η πόλη μπορεί πλέον να φαντάζεται την Πινακοθήκη της με σημαντικότατα εκθέματα. Αυτός είναι ένας θεσμός που επίσης προβάλλει στο μέλλον το Ηράκλειο. Ο ξένος που έρχεται να επισκεφθεί την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, να μπορεί να παρακολουθήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αποτελούν ένα επί πλέον κίνητρο για να επισκεφθεί την πόλη. 

Το λέμε και το τονίζουμε από το 2014 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου. Το Ηράκλειο αξίζει περισσότερα ! Αρκεί να το πιστέψουν οι άρχοντες της πόλης, αρκεί να το πιστέψουν και οι δημότες. Μετά, όλα θα είναι ευκολότερα.


Διαβάστε επίσης:

Η Πέλα Σουλτάτου δηλώνει "Κρητικιά", αλλά αυτό ... δεν είναι πάντα για καλό!

Παράταση για τους μικρούς ζωγράφους Εν Δράσει!

Cretalive Εν Δράσει ... αλλά με αποστάσεις!

Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα στο φως: το Cretalive στον χώρο της ανασκαφής της Λύττου!

Ένα Μουσείο ξυλογλυπτικής γεμάτο από... μεράκι

Quiz: Τι γνωρίζετε για τα βιβλία του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη

Παρακαταθήκη αιώνων: Από την Κρητική Αναγέννηση στον «Μουσικό Αύγουστο»

Μύρων Μιχαηλίδης: "Η επόμενη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι υπέροχη!"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την πρωτοβουλία Cretalive Εν Δράσει

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ